«Χάδια» στον «σουλτάνο» οι κυρώσεις της Δύσης

«Χάδια» στον «σουλτάνο» οι κυρώσεις της Δύσης16.10.2019Πρόσωπα

Για γέλια τα μέτρα του Τραμπ, δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, ενώ και οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων είναι μόνο στα λόγια

Κυρώσεις-χάδια και «τιμωρίες» χωρίς κανέναν ουσιαστικό αντίκτυπο στην Αγκυρα περιλαμβάνει το «μπουκέτο» των αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας στα καμώματα του αχόρταγου Ερντογάν, που επιδίδεται ανενόχλητος στη σφαγή των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία. 

Οι περιβόητες κυρώσεις των ΗΠΑ

σε βάρος της Τουρκίας (η «δημοκρατία» από την πρώτη στιγμή τις είχε χαρακτηρίσει θολές) στοχοποιούν τρεις υπουργούς της χώρας (Εσωτερικών, Αμυνας και Ενέργειας), με τις σχετικές διευκρινίσεις σε πρακτικό επίπεδο να γίνονται μέσω δελτίου Τύπου του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και του υπουργού Στίβεν Μνούτσιν.

«Για να αποφύγει νέες κυρώσεις, που θα επιβληθούν εντός των ορίων αυτού του νέου προεδρικού διατάγματος, η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αμέσως τη μονομερή επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να ξαναρχίσει διάλογο με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια της περιοχής» πρόσθεσε χθες ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο, ενώ το Κογκρέσο, από την πλευρά του, απείλησε ότι θα καταρτίσει και θα εγκρίνει πολύ πιο ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας.

Διχοστασία

Η διχοστασία στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι ΗΠΑ έναντι του Ερντογάν αποτυπωνόταν τόσο στη δήλωση του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που χαιρέτιζε τις κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ, όσο όμως και στην τοποθέτηση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, που τις χαρακτήριζε ανεπαρκείς.

Την ίδια ώρα, χλιαρές απέναντι στον «σουλτάνο» ήταν και οι αντιδράσεις Βρετανίας και Γερμανίας. Ειδικότερα, το Λονδίνο τόνιζε χθες πως αξιολογεί όλες τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, οι οποίες, σύμφωνα με τους «Financial Times», «αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας», ενώ οι Γερμανοί κράδαιναν το χαρτί της Volkswagen.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφεν Βάιλ, που συμμετέχει παράλληλα και στο ελεγκτικό συμβούλιο του ομίλου, τόνιζε πως «υπό τις παρούσες συνθήκες» δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα επένδυσης της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Τουρκία.

Παρά τις πιέσεις που υποτίθεται ότι ασκεί η Δύση στην Αγκυρα και στο καθεστώς Ερντογάν, ο αντίκτυπος στο νόμισμα της χώρας είναι όχι απλά μηδαμινός, αλλά μάλλον... θετικός, καθώς η λίρα έδειχνε χθες σημάδια -έστω και μικρής- ανάκαμψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα