Μπουτάρης: Είσπραξη και αξιοποίηση του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους

Μπουτάρης: Είσπραξη και αξιοποίηση του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους28.03.2018Πρόσωπα

Ριζοσπαστική πρόταση για είσπραξη και διαχείριση του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους κατέθεσε χτες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο Κεντρικής

Μακεδονίας, προκειμένου, όπως τόνισε, να καταστούν οι δήμοι πραγματικά αυτόνομοι.

«Αν η είσπραξη και διαχείριση του φόρου ακίνητης περιουσίας περνούσε στους ΟΤΑ, αυτό θα ήταν μια θετική εξέλιξη που σθεναρά υποστηρίζουμε. Αν οι δημότες πληρώνουν τον σχετικό φόρο στους δήμους, θα απαιτούν καλύτερες ανταποδοτικές υπηρεσίες από δομές που είναι πιο κοντινές και προσβάσιμες σε αυτούς. Αν τα έσοδα και το έργο των δήμων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη σωστή διαχείριση των πόρων που οι ίδιοι εισπράττουν, έχουν κάθε λόγο να την επιδιώκουν» είπε ο κ. Μπουτάρης.

Επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι με τους σημερινούς νόμους η ουσιαστική συμβολή των δήμων στην ανάπτυξη «μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί» και ότι οι δήμοι είναι αποκλεισμένοι από αρμοδιότητες που έχουν σχέση με μείζονα ζητήματα (περιβάλλοντος κ.ά.), οι οποίες, όπως είπε, «ανατίθενται στα “αποκεντρωμένα όργανα του κράτους”, δηλαδή στο “μακρύ χέρι” της κεντρικής διοίκησης».

Ακόμα, πρότεινε την τροποποίηση του άρθρου 102 του Συντάγματος και τη θεσμοθέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως «τοπικής εξουσίας» και όχι απλώς ως «τοπικής διοίκησης», αλλά και τη θεσμοθέτηση μητροπολιτικής διοίκησης για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Αθηναίων, καθώς και τη διοικητική αυτονόμησή τους από τις περιφέρειες.

Για τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύψους 2 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας μίλησε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ είπε ότι στον Προϋπολογισμό του 2018 υπάρχει αύξηση των πόρων για την Αυτοδιοίκηση κατά 5%. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των δήμων, έκανε λόγο για υποστελέχωση και άσκησε κριτική στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να ακούμε από αυτούς που βαυκαλίζονται ότι θα είναι οι αυριανοί πρωθυπουργοί να λένε ότι θέλουν να επανέλθει η αναλογία προσλήψεων στον δημόσιο τομέα στο ένα προς πέντε». Τέλος, για τον στόχο της δίκαιης ψηφιακής ανάπτυξης για όλους έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

Φανή Χαρίση

Keywords
Τυχαία Θέματα