Μπλόκο στο διάταγμα του Ντ. Τραμπ για το άσυλο

Μπλόκο στο διάταγμα του Ντ. Τραμπ για το άσυλο21.11.2018Ειδήσεις

Υπέρ των μεταναστών η δικαστική απόφαση

Νέο «χαστούκι» στον Τραμπ, καθώς ομοσπονδιακός δικαστής ανέστειλε χθες την ισχύ της απόφασης της κυβέρνησής του, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν στους ανθρώπους που εισέρχονταν παράνομα στις ΗΠΑ να καταθέτουν αίτημα ασύλου. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υπογράψει την περασμένη Παρασκευή το σχετικό διάταγμα, σε μια

προσπάθεια να βάλει τέλος στον μεγάλο αριθμό μεταναστών που το τελευταίο διάστημα διασχίζει παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και ζητεί άσυλο.

Η απόφαση για την αναστολή της ισχύος του προεδρικού διατάγματος ελήφθη χθες από τον δικαστή Τζον Τάιγκαρ και είναι προσωρινή. «Oποιο και αν είναι το εύρος της εξουσίας του προέδρου, δεν μπορεί να ξαναγράψει τους νόμους περί μετανάστευσης, προκειμένου να επιβάλει μια προϋπόθεση ρητά απαγορευμένη από το Κογκρέσο» αναφέρει ο Τάιγκαρ στην απόφασή του, στην οποία τονίζει και τα εξής: «Η μη τήρηση των απαιτήσεων εισόδου, όπως η άφιξη σε καθορισμένα σημεία, θα πρέπει να επιβαρύνει ελάχιστα έως καθόλου τη διαδικασία ασύλου».

Σύμφωνα με το διάταγμα, αίτημα ασύλου μπορούσαν να καταθέσουν οι μετανάστες που εισέρχονταν στη χώρα μέσω νόμιμων σημείων ελέγχου.

Παραβίαση

Εν τω μεταξύ, σάλος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ από δημοσίευμα της «The Washington Post», σύμφωνα με το οποίο η κόρη του Αμερικανού προέδρου και σύμβουλός του Ιβάνκα Τραμπ ενδέχεται να παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία που ισχύει για τα στελέχη της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας τον ιδιωτικό της λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον συντονισμό κυβερνητικών υποθέσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι προεκλογικά ο Τραμπ απαιτούσε συνεχώς να οδηγηθεί στη φυλακή η Χίλαρι Κλίντον, διότι χρησιμοποιούσε τον προσωπικό της λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για κυβερνητικές υποθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα