Παρέμβαση του Μητσοτάκη για το λάδι

Παρέμβαση του Μητσοτάκη για το λάδι06.09.2019ΝΔ

Στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ ζήτησε την εξαίρεση του προϊόντος από τους αμερικανικούς δασμούς

Την εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς του ελληνικού ελαιολάδου που εξάγεται στις ΗΠΑ ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος

στη χθεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αμερικανός υπουργός βλέπει, όπως είπε, θετικά το θέμα. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών βρέθηκαν οι μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας και η στενότερη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στον εμπορικό τομέα, ενώ ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πλέγμα των «εμβληματικών» -κατά την κυβέρνηση- επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, παρουσίασε στον κ. Ρος το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στον οικονομικό τομέα και στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, με την αμερικανική πλευρά να επισημαίνει τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, συζητήθηκαν και οι σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ, αλλά και ζητήματα διεθνούς εμπορίου. Οπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ τη Νέα Υόρκη και θα είναι προσκεκλημένος του κ. Ρος σε γεύμα με Αμερικανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ δείχνει να «κλείνει το μάτι» και στην Τουρκία, στην οποία μεταβαίνει σήμερα. Μάλιστα, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, εξέφρασε την επιθυμία του η χώρα του Ταγίπ Ερντογάν να παραμείνει στη Δύση.

Ο κ. Ρος συναντήθηκε χθες και με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας, Νίκος Παπαθανάσης, Γιάννης Τσακίρης και Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και αξιωματούχοι των δύο χωρών.

Η ελληνική αντιπροσωπία παρουσίασε και τον αναπτυξιακό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο οποίος -κατά τον κ. Γεωργιάδη- «κατενθουσίασε τους Αμερικανούς».

Ραντεβού με τον Αμερικανό υπουργό είχε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το αναδυόμενο οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα