Ασπίδα της Ν.Δ. στον Βαρθολομαίο μετά τη ρωσική επίθεση!

Ασπίδα της Ν.Δ. στον Βαρθολομαίο μετά τη ρωσική επίθεση!22.12.2018Πρόσωπα

Στήριξη στο Φανάρι (μετά την καταγγελία Πούτιν περί χρηματισμού) και από Λεβέντη. «Σιωπή» από το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ

Τη στήριξή της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξέφρασε η Ν.Δ., αλλά και η Ενωση Κεντρώων, με αφορμή τα πυρά που δέχτηκε το Φανάρι

από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο ρόλος και το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αναγνωρίζεται και εκτιμάται διαχρονικά και παγκοσμίως. Απόπειρες αμφισβήτησης του κύρους του δεν έχουν καμία τύχη και στρέφονται τελικά εναντίον εκείνων που τις επιχειρούν» σχολίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της, η Ενωση Κεντρώων αναφέρει ότι «δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται οι αποφάσεις κανονικού δικαίου. Εξάλλου το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε δικαίωμα να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία, πράγμα που έπραξε μετά από πολυετή και ενδελεχή εξέταση του ζητήματος».
Παράλληλα, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη τονίζει: «Οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως έχει αποδείξει η μακραίωνη ιστορία του, λαμβάνονται με πνευματικά και εκκλησιαστικά κριτήρια, και όχι με πολιτικά και οικονομικά. Ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος και ιδίως οι ορθόδοξες Εκκλησίες οφείλουν να στηρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην πνευματική αποστολή και στο έργο του, που αποτυπώνονται στην πολυαιώνια προσφορά του προς την ανθρωπότητα».

Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, απέφυγαν να σχολιάσουν οτιδήποτε για την επίθεση Πούτιν στο Φανάρι. Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της 14ης ετήσιας συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, επέκρινε τον κ. Βαρθολομαίο, με αφορμή την απόφαση του τελευταίου να χορηγήσει την αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Υπονοούμενα

Ο Ρώσος πρόεδρος με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, όπως «τουρκικό πατριαρχείο», και υπονοούμενα για διαφθορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είχε πει χαρακτηριστικά ότι «τα χρήματα και η αμερικανική ενθάρρυνση αποτέλεσαν κλειδί για την απόφαση του Βαρθολομαίου να στηρίξει την αυτοκεφαλία στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι «ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε για το θέμα στο Κίεβο» και συσχετίζοντας τα γεγονότα με τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

Τη διεξαγωγή εκλογών μέχρι τον Μάιο βλέπει ο Κυριάκος

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε εκλογές το αργότερο έως τον Μάιο έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο γεύματος που παρέθεσε στους δημοσιογράφους εν όψει των Χριστουγέννων. «Αν φύγει ο κ. Καμμένος από την κυβέρνηση, δεν βλέπω πώς μπορεί ο κ. Τσίπρας να συνεχίσει να κυβερνά, έχοντας χάσει επί της ουσίας τη δεδηλωμένη. Γι' αυτό βλέπω ως απώτατο όριο εκλογών τον Μάιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, «επί της ουσίας δεν έχουμε υπουργό Εξωτερικών και υπουργός Αμυνας είναι ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος μπροστά στο πολιτικό του τέλος δεν διστάζει πλέον να λέει ό,τι θέλει». Αυτό που έχει σημασία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι «να φύγει αυτή η κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατόν και μακάρι αυτό να συμβεί πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν για το εθνικό θέμα».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν αλλαγές στο κόμμα. «Γραμματείς θα αποχωρήσουν από τις θέσεις τους για να κατέβουν στις εκλογές, ενώ προσαρμογές θα υπάρξουν και στον κομματικό μηχανισμό και εν όψει της προεκλογικής μάχης» τόνισε, με πολλούς να ερμηνεύουν αυτήν τη φράση ως προαναγγελία αντικατάστασης της εκπροσώπου του κόμματος Μαρίας Σπυράκη, η οποία άλλωστε θα είναι υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα