Αρχισαν τα... όργανα στην Ε.Ε.!

Αρχισαν τα... όργανα στην Ε.Ε.!29.05.2019Ειδήσεις

Μεγάλα παζάρια στη χθεσινή άτυπη σύνοδο για Βέμπερ, νέους επικεφαλής

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Πρόκειται για το «μεγάλο παζάρι» ή για ένα ιδιότυπο πολιτικό μπρα ντε φερ; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία για την πλήρωση των σημαντικών πόστων στα ευρωπαϊκά όργανα με φόντο τη χθεσινή άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Με το αποτέλεσμα των εκλογών να έχει καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα

στα βασικά κεντρώα κόμματα, οι διεργασίες μεταξύ των ευρωομάδων κρίνονται ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς οι ισορροπίες έχουν αλλάξει σημαντικά, την ώρα που και οι ευρωσκεπτικιστές και οι εθνικιστές δείχνουν αδυναμία να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο λόγω των ετερόκλητων πολιτικών τους «πιστεύω». Για παράδειγμα, μπορεί η Μαρίν Λεπέν να είναι διατεθειμένη να «αγκαλιάσει» πολιτικά τον Ιταλό Ματέο Σαλβίνι, όμως κανείς από τους δύο δεν επιθυμεί... πολλά πολλά με τον Βίκτορ Ορμπαν και επίσης αμφότεροι γνωρίζουν πως δεν μπορούν να βασίσουν την πολιτική τους υπόσταση στο Ευρωκοινοβούλιο στον... φευγάτο από την Ε.Ε. Νάιτζελ Φάρατζ.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοί αναλυτές περιμένουν μια δυστοκία στις διαδικασίες, ιδίως μετά την ηχηρή ήττα που υπέστη το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είχε τον τελευταίο λόγο ως η μεγαλύτερη ευρωομάδα. Το ΕΛΚ διατήρησε την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως έχασε περισσότερες από 30 έδρες, την ώρα που και οι κεντροαριστεροί Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες υπέστησαν απώλειες, διατηρώντας τη δεύτερη θέση.



Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο βασικός υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στηρίζει ακλόνητα το αίτημά του να αναλάβει την Κομισιόν στο λεγόμενο σύστημα των Spitzenkandidaten, των κορυφαίων υποψηφίων δηλαδή, ωστόσο η υποψηφιότητά του δεν είναι αποδεκτή από πολλούς. Η Ανγκελα Μέρκελ, για παράδειγμα, μπορεί επίσημα να τον στηρίζει, όμως όλοι γνωρίζουν πως δεν προωθεί όσο θα μπορούσε την υποψηφιότητά του, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θέλει να τον δει στη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως άλλωστε ούτε έξι στους 10 Γερμανούς, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Civey για λογαριασμό γερμανικής εφημερίδας.

Η μέχρι σήμερα επίτροπος Ανταγωνισμού, από την πλευρά της, που θεωρείται από πολλούς ο άσος στο μανίκι των Φιλελευθέρων, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εξέφρασε με τη σειρά της την αντίθεσή της στην υποψηφιότητα Βέμπερ, λέγοντας πως οι μεγάλες απώλειες του ΕΛΚ αφαιρούν αυτόματα το «μονοπώλιο» του κόμματος στην απόφαση για τη διαδοχή.

Πάντως, υπάρχει πλείστος χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις, καθώς οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα αλλάξουν επικεφαλής μέσα στους επόμενους μήνες: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Ιουλίου, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Νοέμβριο, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι λαοί έστειλαν το μήνυμα, θα το ακούσουν στις Βρυξέλλες;

Κάποιοι ίσως είτε δεν αντιλαμβάνονται τη νέα πραγματικότητα είτε κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τα αλλεπάλληλα μηνύματα που στέλνουν οι λαοί της Ευρώπης στις εκλογές και στα δημοψηφίσματα... Η Ευρωπαϊκή Ενωση -στη νυν μορφή της- δείχνει σημάδια κατάρρευσης και -το χειρότερο;- απειλεί ξεκάθαρα πια όσους ζουν στο μόρφωμα που σαπίζει καθημερινά με ευθύνη των Βρυξελλών.

Ο «κακός» για τους συστημικούς της Ευρώπης Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Παρίσι χαρακτήρισε «ιστορικές» τις ευρωεκλογές, γιατί όπως είπε, το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης «πέθανε» την 26η Μαΐου με την ήττα του φιλοευρωπαϊκού ψηφοδελτίου του Εμανουέλ Μακρόν.

Ηττα που προκλήθηκε, βέβαια, από την επικράτηση του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, η οποία εξασφάλισε το 23,31% των ψήφων στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Την ίδια άποψη με τον Μπάνον όμως -αν και από άλλον δρόμο- έχει και ο Μάρτσελ Φράτσερ, ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, που σημείωνε σε άρθρο του στην «Die Zeit» πως «τα κατεστημένα κόμματα έλαβαν ένα μήνυμα στις ευρωπαϊκές εκλογές. Οι ψηφοφόροι λένε καθαρά: “Το να συνεχίσετε όπως πριν δεν είναι επιλογή''». Τόνισε, δε, πως «το αποτέλεσμα αυτών των ευρωπαϊκών εκλογών ίσως είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη». Ανάλογες απόψεις δημοσιεύονται και σε άλλες μεγάλες εφημερίδες, οι οποίες όμως μοιάζουν -ακόμα- να μαγνητίζονται από τα μετεκλογικά «μαγειρέματα» στις Βρυξέλλες για την κάλυψη των κενών θέσεων, παρά από την ουσία των αποτελεσμάτων. Το μήνυμα, λοιπόν, «εστάλη». «Ελήφθη», όμως, από τις Βρυξέλλες;

Keywords
Τυχαία Θέματα