«Μαχαιριά» για τις ΗΠΑ ο εμπορικός πόλεμος

«Μαχαιριά» για τις ΗΠΑ ο εμπορικός πόλεμος07.03.2019Ειδήσεις

«Χαστούκι» στον πρόεδρο Τραμπ (φωτό) αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, σύμφωνα με την οποία το εμπορικό έλλειμμα αγαθών εκτινάχθηκε στα 891,3 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο στην ιστορία των ΗΠΑ

Παρά την πολιτική «Πρώτα η Αμερική» και τις τιτάνιες προσπάθειες του Λευκού Οίκου να το μειώσει, το συνολικό εμπορικό έλλειμμα για το 2018 εκτοξεύτηκε στα 621 δισ. δολάρια, που αποτελεί το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.

Τα στοιχεία

του υπουργείου Εμπορίου δείχνουν ότι οι Αμερικανοί αγόρασαν πολλά περισσότερα προϊόντα από το εξωτερικό σε σχέση με όσα πούλησαν στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αφρική και στον Καναδά. Ειδικά σε ό,τι αφορά το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, αυτό όχι μόνο δεν δείχνει σημάδια συρρίκνωσης, αντιθέτως σημείωσε άνοδο 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τα νέα -διόλου αισιόδοξα- στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη του προέδρου Τραμπ να καταλήξει σύντομα σε μια εμπορική συμφωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινγκπίνγκ, ει δυνατόν και εντός του Μαρτίου. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι μόνο τον Δεκέμβριο το έλλειμμα παρουσίασε αύξηση 19%. Εκείνο τον μήνα οι ΗΠΑ εισήγαγαν περισσότερους υπολογιστές και περιφερειακά αξεσουάρ, κινητά τηλέφωνα και είδη οικιακής χρήσης. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,1% στα 265 δισεκατομμύρια δολάρια σε μηνιαία βάση, ενώ για το σύνολο του 2018 ανήλθαν στο ποσό-ρεκόρ των 3,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Keywords
Τυχαία Θέματα