Απροειδοποίητα στα funds τα δάνεια και των συνεργάσιμων

Απροειδοποίητα στα funds τα δάνεια και των συνεργάσιμων11.06.2018Παρασκήνιο

Οι τράπεζες θα ειδοποιούν με email ή ένα απλό SMS! Δυσκολεύουν οι όροι για χρήση του «νόμου Κατσέλη»

Ρεπορτάζ
Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος

Τ ον δρόμο για το ξεπούλημα «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων σε funds χωρίς προειδοποίηση ανοίγει το πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, αίρεται η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν μέσα σε 12 μήνες τους οφειλέτες και τους εγγυητές μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, πριν από την πώλησή τους στα funds. Μέχρι σήμερα αυτό ίσχυε μόνο για τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες, κάτι που σημαίνει ότι στο εξής θα πωλούνται και δάνεια συνεργάσιμων δανειοληπτών.

Κοινώς, οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να πωλούν «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια σε funds χωρίς να ενημερώσουν προηγουμένως τους δανειολήπτες και χωρίς να είναι υποχρεωμένες να τους προτείνουν κάποιον διακανονισμό για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Ετσι, χιλιάδες επιχειρηματίες με «κόκκινα» δάνεια κινδυνεύουν να βρεθούν ξαφνικά εκτεθειμένοι σε funds διαχείρισης απαιτήσεων. Είναι πιθανόν, μάλιστα, να ενημερωθούν για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη και με email ή με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους. Οσον αφορά τώρα τον νόμο Κατσέλη, η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την άρση του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου, άρση που θα ισχύει αναδρομικά για πέντε χρόνια. Οποιος θέλει να υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις οφείλει να παραιτηθεί του τραπεζικού απορρήτου, καθώς και να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση περί μη πτωχευτικής ικανότητας.

Καθορίζονται επίσης διαδικασίες αυτόματης απόρριψης του οφειλέτη σε περίπτωση καθυστέρησης της καταβολής τριών μηνιαίων δόσεων. Ειδικότερα, αν ο οφειλέτης καθυστερεί την πληρωμή τουλάχιστον τριών μηνιαίων δόσεων που ορίστηκαν για το διάστημα από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, τότε αυτομάτως θα παύει να ισχύει η αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι ο πιστωτής θα έχει στείλει εξώδικη όχληση στον οφειλέτη. Οφειλέτες θα σταματήσουν επίσης να υπάγονται στο προστατευτικό πλαίσιο του νόμου είτε σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπαγωγής τους απορρίφθηκαν είτε επειδή σκόπιμα έγιναν αφερέγγυοι. Παράλληλα, επιβάλλεται απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης από τον οφειλέτη, εάν ο λόγος απόρριψης της πρώτης ήταν ο δόλος.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την προστασία της πρώτης κατοικίας βάσει της εμπορικής αξίας της (και όχι της αντικειμενικής), εξέλιξη που θεωρείται θετική για χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μειώνεται, επίσης, η υποχρέωση παροχής εγγράφων από τους οφειλέτες, με παράλληλη υποχρέωση των τραπεζών, των δημόσιων Αρχών και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φορέα να τα προσκομίζουν στο δικαστήριο, ενώ παρέχεται δικαίωμα στους εγγυητές που εκπλήρωσαν την υποχρέωσή τους να υποκαταστήσουν τον πιστωτή στο σχέδιο αποπληρωμής.

Keywords
Τυχαία Θέματα