Αποδοχές για εργαζομένους και πέρα από το «800άρι»!

Αποδοχές για εργαζομένους και πέρα από το «800άρι»!30.03.2020Άρθρα

Εταιρίες μπορούν να απασχολούν άτομα που έχουν θέσει σε παύση, δίνοντάς τους το υπόλοιπο μέρος των απολαβών τους

Ρεπορτάζ Νάσος Χατζητσάκος

Aπό αύριο μπορούν οι μισθωτοί των οποίων οι συμβάσεις έχουν μπει σε αναστολή να υποβάλουν δηλώσεις για το «800άρι». Ταυτόχρονα, με βάση την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) -που διέρρευσε χθες για χάρη της δημιουργίας συγκεκριμένων εντυπώσεων, αντί να ανακοινωθεί επίσημα-, δίνεται η δυνατότητα σε εταιρίες που λειτουργούν με μειωμένο τζίρο να απασχολούν πρόσκαιρα με τηλεργασία

όσους εργαζομένους θέσουν σε προσωρινή «παύση», αποδίδοντας το υπόλοιπο του μισθού τους εάν υπολείπεται από τα 800 ευρώ της έκτακτης ενίσχυσης.

Όπως αναφέρεται στη νέα ΥΑ, κατ' εξαίρεση οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται δύνανται να συμφωνήσουν με τους εργαζομένους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και δικαιούνται τα 800 ευρώ, την παροχή τηλεργασίας για πρόσκαιρες ανάγκες. Το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών τους μπορεί να φθάνει έως το ύψος των αποδοχών για τη νόμιμα παρεχόμενη απασχόλησή τους, αφαιρουμένου του ποσού της έκτακτης αποζημίωσης.

Ευρύτερα, οι επιχειρήσεις δύνανται να καταβάλουν εξ ελευθεριότητας στους δικαιούχους της έκτακτης αποζημίωσης ειδικού σκοπού επιπλέον ποσό, σε κάθε περίπτωση μέχρι αυτού των μικτών καταβαλλόμενων αποδοχών τους. Για το επιπλέον ποσό υποβάλλεται ΑΠΔ και καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν, και οι οποίες αφαιρούνται από την κάλυψή τους από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι, βάσει της ΥΑ, το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων μπορεί να εφαρμοστεί ειδικά από τις επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται σημαντικά, μέχρι έναν μήνα, δηλαδή αναδρομικά, από τις 21 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου 2020. Μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων.

Αναστολή οφειλών

Επίσης, οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά και δεν κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων υπάγονται στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής προς το Δημόσιο. Οσον αφορά τους εργαζομένους επιχειρήσεων-εργοδοτών, των οποίων απαγορεύτηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα με εντολή δημόσιας Αρχής, δεν οφείλουν να παρέχουν εργασία και αντίστοιχα δεν δικαιούνται μισθό. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μισθωτών (προσωρινά απασχολουμένων), που λήγουν μετά την έναρξη απαγόρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τίθενται σε αναστολή. Μετά την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι συμβάσεις αυτές θα συνεχίζονται για τον υπολειπόμενο χρόνο.

Οι άδειες άνευ αποδοχών που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά έχει ανασταλεί, αίρονται αυτοδίκαια από το Σάββατο 28 Μαρτίου. Οι συμβάσεις αυτές τελούν σε αναστολή και οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ.

Στην ΥΑ επαναλαμβάνεται ότι οι επιχειρήσεις-εργοδότες που τελούν σε αναστολή επιχειρηματικής δραστηριότητας αναδρομικά από τις 18 Μαρτίου, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορoνοϊού, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.

Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

Σε σχέση με το «800άρι», το οποίο είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή, οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή σε επιχειρήσεις των οποίων έχει ανασταλεί η επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνουν την αποζημίωση αυτή για 45 ημέρες (αναδρομικά από τις 21 Μαρτίου μέχρι και τις 30 Απριλίου), εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Εάν απασχολούνταν σε περισσότερους του ενός εργοδότες, των οποίων ανεστάλη η δραστηριότητα, μπορούν να επιλέξουν αποκλειστικά έναν προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης.

Οι ημερομηνίες δηλώσεων ανά ΑΦΜ

Από την Τετάρτη 1 Απριλίου μέχρι την Κυριακή 10 Απριλίου θα μπορούν οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και οι επιχειρήσεις ή οι εργοδότες στους οποίους απασχολούνται έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, να υποβάλλουν τις δηλώσεις-αιτήσεις για την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό στον οποίο λήγει τον ΑΦΜ τους. Η διαδικασία αυτή, για όσους μισθωτούς ανήκουν σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου, όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση.

Οι εργαζόμενοι πρέπει, για να πάρουν το «800άρι», να υποβάλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης (supportemployees.yeka.gr). Στην υπεύθυνη δήλωση πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα δεδομένα του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Επίσης, πρέπει να δηλώνουν αν μισθώνουν κύρια κατοικία, προκειμένου να τύχουν της σχετικής έκπτωσης.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να καταθέσουν διαδικτυακά τις δηλώσεις, ανάλογα με τον αριθμό στον οποίο λήγει το ΑΦΜ τους, τις εξής ημέρες: 1/4/2020 εάν λήγει σε 1, 2/4/2020 εάν λήγει σε 2, 3/4/2020 εάν λήγει σε 3, 4/4/2020 εάν λήγει σε 4, 5/4/2020 εάν λήγει σε 5, 6/4/2020 εάν λήγει σε 6, 7/4/2020 εάν λήγει σε 7, 8/4/2020 εάν λήγει σε 8, 9/4/2020 εάν λήγει σε 9 και 10/4/2020 εάν λήγει σε 0.

Οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία σε επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα πλήττεται σημαντικά θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους για τα 800 ευρώ έως τις 30 Απριλίου σε κάθε περίπτωση, μετά τη γνωστοποίηση σε αυτούς της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους.

Επιμένουν στη μείωση 50% του μισθού

Στην εφαρμογή της εκ περιτροπής απασχόλησης με «μισή δουλειά και μισό μισθό» για όσους εργαζομένους επιχειρήσεων συνεχίζουν να λειτουργούν και στους οποίους δεν γίνεται αναστολή συμβάσεων επιμένει η κυβέρνηση, παρά τις φήμες που έκαναν λόγο για βελτιώσεις του μέτρου.

Οπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση, «οι επιχειρήσεις-εργοδότες που αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους δύνανται για τους υπολοίπους να κάνουν χρήση των διατάξεων της από 20/3/2020 ΠΝΠ, δηλαδή ορισμό προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας ή και μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός ιδίου ομίλου». Σύμφωνα με την ΠΝΠ, το 50% του προσωπικού που δεν έχει μπει σε «παύση» (αναστολή σύμβασης) μπορεί να απασχολείται μόνο για 2 από τις 4 εβδομάδες του μήνα, λαμβάνοντας ανάλογες αμοιβές, έως τον Σεπτέμβριο, δηλαδή έως 6 μήνες. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αντί να προχωρήσει σε βελτιώσεις, το Σαββατοκύριακο απλά υποσχέθηκε ότι θα σταματήσει να εφαρμόζεται εάν τα μέτρα αρθούν νωρίτερα.

«Η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε προς εκτέλεση μέτρων για τους εργαζομένους επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας» δήλωσε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου. «Η απόφαση» συνέχισε η κυρία Αχτσιόγλου «προβλέπει ότι σε μια επιχείρηση μπορούν να επιβληθούν ταυτόχρονα και τα δύο απαράδεκτα μέτρα της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της εκ περιτροπής εργασίας με μισό μισθό σε οποιαδήποτε αναλογία».

Στο μεταξύ, χθες, ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ ότι από σήμερα για πρώτη φορά οι άνεργοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας. Εφεξής, ραντεβού θα πραγματοποιούνται μόνο για όσους δεν προχωρήσουν σε ηλεκτρονική εγγραφή ή/και αίτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα