Η θέση του Πανεπιστημίου Κρήτης για την καθηγήτρια που ζήτησε χρηματοδότηση για έτοιμο εμβόλιο κατά του κορονοϊού

15:04 30/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά τη δημοσιότητα που πήρε επιστολή καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης, προς τον περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, με την οποία ζητάει χρηματοδότηση για την τελειοποίηση επιστημονικών δεδομένων δημιουργίας εμβολίου για το νέο κορονοϊό, το Πανεπιστήμιο Κρήτης πήρε θέση.

Συγκεκριμένα, επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Πανεπιστημίου θα εξετάσει τα συμπεράσματα της επιστημονικής μελέτης, που έχει εκπονήσει η καθηγήτρια Ανοσολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ιδρύματος, Ειρήνη Αθανασάκη, για το εμβόλιο ενάντια

στον κορονοϊό.

Επίσης σημειώνεται ότι η πρόταση της κ. Αθανασάκη θα εξεταστεί και τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου, ως προς την ωριμότητα και την υποσχόμενη αποτελεσματικότητά της, και επισημαίνεται: «Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει θετική εισήγηση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες, όπως για κάθε ερευνητική πρόταση, διαδικασίες».

Πάντως το Πανεπιστήμιο Κρήτης τονίζει ότι, «η επιστημονική κοινότητα οφείλει να παρέχει λύσεις, όπου αυτές είναι εφικτές, αλλά και να αποφεύγει την καλλιέργεια αστήρικτων προσδοκιών που θα μπορούσαν να βλάψουν αντί να ωφελήσουν».
Να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφερόμενος στην επιστολή είχε πει ότι θα εξεταστεί το όλο θέμα από αρμόδια επιτροπή.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου

Στην ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναφέρει:

«Ευρεία δημοσιότητα γνωρίζει τις τελευταίες ώρες η πρόταση χρηματοδότησης που υπέβαλε στον Περιφερειάρχη Κρήτης, διακεκριμένο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη δημιουργία εμβολίου αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Για το λόγο αυτό και για την αποφυγή της άκριτης διακίνησης στα ΜΜΕ της πρότασης, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με τα διεθνώς παραδεδεγμένα, υπάρχει ένας συστηματικός τρόπος χαρακτηρισμού του επιπέδου ωριμότητας (Technology Readiness Level – TRL) οποιασδήποτε νέας τεχνολογίας, κατά τον κύκλο ανάπτυξης ενός προϊόντος, από τη βασική έρευνα στην παραγωγή. Η μετάβαση από το εργαστήριο στο τελικό προϊόν είναι μία διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός εμβολίου για ένα νέο ιό.
Σε εποχές μεγάλης αγωνίας και φόβου, τα όρια μεταξύ μιας ενδιαφέρουσας ερευνητικής υπόθεσης και ενός πανίσχυρου θεραπευτικού μέσου γίνονται δυσδιάκριτα για πολλούς ανθρώπους. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να παρέχει λύσεις, όπου αυτές είναι εφικτές, αλλά και να αποφεύγει την καλλιέργεια αστήρικτων προσδοκιών που θα μπορούσαν να βλάψουν αντί να ωφελήσουν.
Επίσης, η χρηματοδότηση της έρευνας βασίζεται στην κατάθεση προτάσεων και δεδομένων, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. Οι έκτακτες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία που δημιουργεί η πανδημία του COVID-19 έχουν αναδείξει μια σειρά από οδούς χρηματοδότησης για πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Η πρόταση της συναδέλφου θα εξεταστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου Κρήτης ως προς την ωριμότητα και την υποσχόμενη αποτελεσματικότητά της. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει θετική εισήγηση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες, όπως για κάθε ερευνητική πρόταση, διαδικασίες».

www.ert.gr

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα