Απειλούν με πόλεμο οι Τούρκοι

Απειλούν με πόλεμο οι Τούρκοι24.10.2018Πρόσωπα

Η κορόνα Κοτζιά με τα 12 μίλια επέτρεψε τις νέες προκλήσεις από την Αγκυρα

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού έχουν τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και κυρίως τα πλοία μας που περιπολούν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας.

Η

επιπόλαιη και εθνικά επικίνδυνη δημοσιοποίηση από τον Νίκο Κοτζιά την ημέρα της αποχώρησής του από το υπουργείο Εξωτερικών των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης έδωσε την ευκαιρία στη στριμωγμένη Τουρκία να αντιδράσει και να επαναφέρει στο προσκήνιο τις απειλές πολέμου μιλώντας για το περιβόητο casus belli (αιτία πολέμου). Παράλληλα, κάλεσε τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα για εξηγήσεις, δείχνοντας πόσο ανεύθυνα χειρίστηκε, και μάλιστα δημόσια (για να το «κάψει»;), το όλο θέμα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τη μεριά του, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή υποστήριξε: «Γνωρίζουν πολύ καλά οι Ελληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση στα 12 μίλια, γιατί αυτό αποτελεί για εμάς casus belli».

Τα γύρισαν

Και ενώ αρχικά η Αθήνα προσπάθησε να υποβαθμίσει την... πρόσκληση του πρέσβη Πέτρου Μαυροειδή στο τουρκικό ΥΠΕΞ, μιλώντας για προγραμματισμένη επίσκεψη, λίγη ώρα αργότερα και με εντολή του πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ Αλέξη Τσίπρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλέξανδρος Γεννηματάς ανέβασε τους τόνους δηλώνοντας: «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νόμιμων δικαιωμάτων της χώρας μας ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι ο Αλέξης Τσίπρας «άδειασε» ουσιαστικά τον Νίκο Κοτζιά στη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για τη βεβιασμένη ανακοίνωση που έκανε, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα κινηθεί συντεταγμένα», προαναγγέλλοντας μάλιστα ενημέρωση και διάλογο με τα πολιτικά κόμματα.
Θα εξεταστεί, επίσης, η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση.

Αντιθέτως με όσα είχε ανακοινώσει ο τέως ΥΠΕΞ, ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης θα γίνει με Προεδρικά Διατάγματα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα φέρει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Από τη μεριά του, το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε τι συζητήθηκε με τον Ελληνα πρέσβη, μια και τόνισε σε ανακοίνωσή του: «Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανεκτικότητα. Η πολιτική προειδοποίηση που εμπεριέχει η δήλωση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 σε αυτό το πλαίσιο διατηρεί ακόμα και σήμερα την ισχύ της. Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας σχετικά με αυτό το θέμα έχουν προωθηθεί και στον πρέσβη της Ελλάδος στην Αγκυρα».

Τέλος, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος επισήμανε: «Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει κάθε ενέργεια που δημιουργεί ένταση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Οσο για την κυβέρνηση, ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η εξωτερική πολιτική είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να ασκείται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

EΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ο πρώην ΥΠΕΞ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Ο Νίκος Κοτζιάς το μόνο που κατάφερε στη θητεία του στο ΥΠΕΞ ήταν να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.
Και, αντί να φυλάττει Θερμοπύλες στα εθνικά θέματα, ως όφειλε, άνοιξε τις Κερκόπορτες σε όλους τους εχθρούς της Ελλάδας. Δυστυχώς, το υπερπληθωρικό του «εγώ» τον οδήγησε σε μια σειρά από λάθος κινήσεις. Το κακό είναι ότι τα επίχειρα των πράξεών του θα τα πληρώσει η πατρίδα και όχι ο ίδιος.
Βλέπεις, από τη θεωρία στην... πράξη, ακόμη και όταν φτιάχνεις κίνηση που την αποκαλείς «Πράττω», υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και ο κ. Κοτζιάς την έκανε ακόμα μεγαλύτερη...

Κρατάει από το 1995 το casus belli

Για το casus belli το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Η Ελλάδα κατά την κύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (ν. 2321/1995) δήλωσε ρητά ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει σε οιονδήποτε χρόνο το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ν.μ. Ως αντίδραση προς τη νόμιμη αυτή θέση της Ελλάδας, η τουρκική Βουλή εξουσιοδότησε με ψήφισμά της (8/6/1995) την τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο (casus belli) στην Ελλάδα (εξουσιοδότηση για χρήση και στρατιωτικών μέσων κατά της Ελλάδας) σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των 6 ν.μ.».

Keywords
Τυχαία Θέματα