Απειλές για απέλαση Ιβάν & Μουζενίδη

Απειλές για απέλαση Ιβάν & Μουζενίδη22.07.2018Παρασκήνιο

Η κυβέρνηση προειδοποιεί τους Ρώσους ότι είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει «βόμβα»

►Στο στόχαστρο οι δύο ομογενείς επιχειρηματίες. Η πρόταση στον Σαββίδη να πουλήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αν θέλει να κρατήσει τον ΠΑΟΚ

►Η συμφωνία με τα Σκόπια επηρεάζει

το χρυσοφόρο σχέδιο για πλωτή διώρυγα από τον Δούναβη έως τον Θερμαϊκό

Η Θέση μας: Η μεγάλη ευθύνη της δικαιοσύνης

Διαβάστε επίσης:

►Εθνικά επικίνδυνη η διάλυση των υποθηκοφυλακείων►Η Δούρου σκέφτεται να μεταπηδήσει στην Ευρωβουλή και να τα αφήσει όλα πίσω►Μεθοδεύεται η απαλλαγή του Γιάννου;►Ουρές! Τρέχουν άρον άρον για μεταβιβάσεις, προτού ισχύσουν οι αντικειμενικές►Την ημέρα της θύελλας για τον ΟΟΣΑ η Αντωνοπούλου έκανε... μποτοξάκι► Πώς μπορεί να γίνει ο ιαματικός τουρισμός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης►Οδηγός: Οι ρυθμίσεις από τις τράπεζες (με το αζημίωτο) για τα «κόκκινα» στεγαστικά

Η κυβέρνηση φέρεται ότι συνδέει τους δύο ομογενείς επιχειρηματίες με κινήσεις που σχετίζονται με τα Σκόπια. Ο εκβιασμός με τις ευλογίες του Πάιατ και η πρόταση στον Σαββίδη να πουλήσει τον ΟΛΘ, για να κρατήσει τον ΠΑΟΚ

Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη

Θεαματική συνέχεια θα έχει πιθανότατα η κλιμάκωση της έντασης στις ελληνορωσικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει και σε νέες απελάσεις. Αυτή τη φορά, μάλιστα, δεν θα πρόκειται περί διπλωματών, αλλά για δύο πολύ ηχηρά ονόματα, η απομάκρυνση των οποίων θα προκαλέσει πραγματικό σεισμό. Τα νήματα του εκβιασμού που θα επιχειρηθεί κινεί ο (γνωστός για τον ρόλο του στην Ουκρανία) Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ που συχνά πυκνά διαφοροποιείται από τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης Τραμπ, κάνοντας προσωπικό παιχνίδι.

Ο ένας, που θα εκβιαστεί με απέλαση όπως αναφέρεται, είναι ο Ιβάν Σαββίδης και ο άλλος, ο επίσης ομογενής επιχειρηματίας στον χώρο του τουρισμού Μπόρις Μουζενίδης... Η πιθανή απέλασή τους είναι στο τραπέζι, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί ότι ο πραγματικός σκοπός είναι να πιεστούν για άλλες υποθέσεις και να εξαναγκαστούν (μετά τον εκβιασμό) σε «υποχωρήσεις» που επιθυμεί η κυβέρνηση (για τα... μάτια της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα), προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραμονή τους.

Η κυβέρνηση φέρεται ότι συνδέει αυτά τα δύο πρόσωπα με τις «κινήσεις» που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα με αιχμή το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ονομασία των Σκοπίων και απειλεί να προχωρήσει στην απέλασή τους ως περαιτέρω απάντηση στη ρωσική πλευρά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σε ό,τι αφορά τον κ. Σαββίδη εξετάζεται εναλλακτικά το σενάριο να ακυρωθεί η παραχώρηση του 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει ο επιχειρηματίας ή να εξαναγκαστεί να πωλήσει το δικό του μερίδιο. Αντίθετα, όπως σημειώνεται, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δημιουργηθεί πρόβλημα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΠΑΟΚ, κάτι που, έτσι κι αλλιώς, θα ενεργοποιούσε ευρύτερες ευαισθησίες στη βόρεια Ελλάδα.

Ο Μπ. Μουζενίδης, με καταγωγή -όπως ο Ι. Σαββίδης- από τα ελληνικά φτωχά χωριά της Τσάλκα στη Γεωργία, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και, ξεκινώντας από σερβιτόρος και οδηγός τουριστικού λεωφορείου, βρέθηκε μέσα σε 20 χρόνια να μονοπωλεί τη ρωσική αγορά με μια αυτοκρατορία τουριστικών επιχειρήσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον θρησκευτικό τουρισμό και στις εκδρομές στο Αγιο Ορος και διατηρώντας στενές σχέσεις με τον Βλ. Πούτιν και το πολιτικό σύστημα της Μόσχας.

Οι συζητήσεις και οι σχεδιασμοί αυτοί επιβεβαιώνουν ότι η εμπλοκή που προέκυψε συνδέεται με γενικότερες γεωπολιτικές ισορροπίες και ανταγωνισμούς στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι ενδεικτικό ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε μήλον της Εριδος πριν από αρκετό καιρό και φαινομενικά σε χρόνο ασύνδετο με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

Από τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ είχε πει δημοσίως ότι «είναι ασαφές ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιώτες επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματά τους» όσον αφορά την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ενώ μίλησε εμφατικά για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης μόλις τον περασμένο Απρίλιο, αμφισβητώντας τη «διαφάνεια της συναλλαγής» και αναφερόμενος «στην πηγή της χρηματοδότησης, που περιλαμβάνει μια εγγυητική επιστολή από ρωσική τράπεζα, η οποία βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις».

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ανακηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ πλειοδότρια για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. η κοινοπραξία του γερμανικού fund Deutsche Invest Equity Partners GmbH, της γαλλικής Terminal Link SAS και της Belterra Investments Ltd., συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.
Την ίδια ώρα η αμερικανική πλευρά δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για τις ιδιωτικοποιήσεις των άλλων λιμανιών της βόρειας Ελλάδας, στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα. «Παρουσιάζουν νέες ευκαιρίες για επιχειρηματική και αγροτική ανάπτυξη. Είδα από πρώτο χέρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και γνωρίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικό σημείο διαμετακόμισης» είχε πει, επίσης, ο κ. Πάιατ.

Το χρυσοφόρο σχέδιο για μεταφορά εμπορευμάτων μέσω Δούναβη στον Θερμαϊκό

Ο έλεγχος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης είναι πολύ κρίσιμος σε σχέση και με τα Σκόπια. Το άρθρο 13 της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει καταστεί ήδη επίμαχο καθώς προβλέπει, με βάση το Δίκαιο της Θαλάσσης, τη δυνατότητα του γειτονικού κράτους -μετά την αναγνώρισή του ως «Βόρειας Μακεδονίας»- για «έξοδο» στο Αιγαίο με χρήση του λιμένα της συμπρωτεύουσας. Οπως υποστηρίζεται, η δυνατότητα αυτή συνεπάγεται και την παραχώρηση στα Σκόπια δικαιωμάτων επί της ελληνικής ΑΟΖ!

Η γεωστρατηγική σημασία του δεύτερου μεγαλύτερου λιμένα της χώρας συνδέεται και με τις συζητήσεις για τη δημιουργία πλωτής διώρυγας για τη μεταφορά εμπορευμάτων από τον Δούναβη, τον Μοράβα και τον Αξιό -καταλήγοντας στον Θερμαϊκό Κόλπο-, που εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περίπου 17 δισ. δολάρια. Το έργο αυτό, από τα μεγαλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπολογίζεται ότι μπορεί να αποπερατωθεί σε έξι με εφτά χρόνια και κατ’ αυτόν τον τρόπο η βόρεια Ευρώπη θα έρθει κατά 1.200 χιλιόμετρα πιο κοντά στο Αιγαίο, αλλάζοντας θεαματικά τα δεδομένα στο παγκόσμιο εμπόριο.

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που, κατά τους γνωρίζοντες, η Ολλανδία αντιδρά εντόνως στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς απειλείται η πρωτοκαθεδρία του Ρότερνταμ, που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Οι σχετικές συζητήσεις για το πλωτό κανάλι μπαίνουν σε νέα φάση μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και αποκαλύπτουν πόσο βαθύτερα είναι τα συμφέροντα που (πέραν της διπλωματικής και στρατιωτικής επιρροής) αναμετρώνται «πίσω» από το θέμα της ονομασίας και χάριν των οποίων η ελληνική πλευρά συνθηκολόγησε...

Η κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, που έχει εκφράσει ρητά την αντίθεσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, απειλεί ωστόσο τη χώρα μας με σοβαρές παρενέργειες, που δεν περιορίζονται ασφαλώς στα διπλωματικά αντίμετρα των αναμενόμενων απελάσεων Ελλήνων διπλωματών. Η κυβέρνηση επιχειρεί μια πολύ δύσκολη και μάλλον ανέφικτη ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί, διότι δεν επικρέμαται μόνο η απειλή μιας ρωσικής ταξιδιωτικής οδηγίας που θα αποτελούσε πολύ μεγάλο πλήγμα στον τομέα του τουρισμού. Εκτιμάται ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα «διευκολύνουν» έτι περαιτέρω την προσέγγιση της Ρωσίας με την Τουρκία σε στρατιωτικό, γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο, σε μια συγκυρία κατά την οποία η επιθετικότητα και οι προκλητικές αξιώσεις της Αγκυρας σε βάρος της Ελλάδας, στο Αιγαίο και στη Θράκη, τείνουν να ξεπεράσουν όλες τις κόκκινες γραμμές...

Keywords
Αναζητήσεις
απελαση μουζενιδη
Τυχαία Θέματα