Ρεβεγιόν στους δρόμους θα κάνει η Τροχαία

Ρεβεγιόν στους δρόμους θα κάνει η Τροχαία29.12.2017Ρεπορτάζ

Εξόρμηση για αυστηρούς ελέγχους αποφάσισε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με σκοπό την πρόληψη ατυχημάτων

Εμφανή και έντονη παρουσία της Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο, διευκόλυνση της κυκλοφορίας και αυστηρούς ελέγχους για τις επικίνδυνες παραβάσεις, με σκοπό την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τα έκτακτα μέτρα οδικής ασφάλειας, που εκπονήθηκε για την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, θα υπάρξει απαγόρευση της κίνησης των φορτηγών, ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, στο ρεύμα εξόδου των εθνικών οδών, σήμερα, από τις 16.00 έως τις 21.00 και αύριο από τις 08.00 έως τις 13.00.

Την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017 δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις, οι οποίες όμως επανέρχονται τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου για το ρεύμα εισόδου, από 15.00 έως 21.00. Για την εφαρμογή των μέτρων θα είναι σε επιφυλακή όλη η δύναμη της Τροχαίας και ανάλογα με τις ανάγκες θα μετακινείται προσωπικό, ενώ θα διατεθεί μεγάλος αριθμός περιπολικών και μοτοσικλετών, καθώς και συμβατικών οχημάτων με τον ανάλογο εξοπλισμό (ραντάρ ταχύτητας, αλκοολόμετρα κ.λπ.).

Εμφαση θα δοθεί στους ελέγχους για μέθη (αλκοτέστ) και για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων (όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων, παραβίαση διαχωριστικών λωρίδων κ.λπ.). Η Αστυνομία συνιστά στους πολίτες, προτού ταξιδέψουν, να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.

Και απαγορευτικά λόγω κακοκαιρίας

Συνεχίζεται και σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας -ειδικά στα ανατολικά και τα νότια- η κακοκαιρία που άρχισε από την Τετάρτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες και τα χιόνια.
Την ίδια στιγμή, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στα πελάγη, φτάνοντας ακόμα και τα 9 μποφόρ, προκάλεσαν προβλήματα σε ορισμένα δρομολόγια ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Πάντως, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η πρώτη ημέρα του νέου έτους θα είναι ηλιόλουστη, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν από αύριο το πρωί.

Κλειστές παρέμεναν έως χθες οι πορθμειακές γραμμές Κυλλήνη - Ζάκυνθος, Κυλλήνη - Κεφαλλονιά και η γραμμή Καβάλα - Πρίνος Θάσου στη βόρεια Ελλάδα, ενώ τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων από Πειραιά για Αργοσαρωνικό, αλλά και των πλοίων στη γραμμή Πέραμα - Παλούκια Σαλαμίνας, γίνονταν κατά την κρίση του πλοιάρχου.

Προβλήματα υπήρχαν και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση από και προς την Κέρκυρα, τα οποία όμως αποκαταστάθηκαν. Οι ακτοπλοϊκές γραμμές θα παραμείνουν σε λειτουργία για όλα τα πλοία ανοιχτού και κλειστού τύπου, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, τα οποία θα αρχίσουν να εξασθενούν από αύριο το πρωί. Ο καιρός την παραμονή της Πρωτοχρονιάς καθώς και την πρώτη μέρα του 2018 θα είναι γενικά καλός, οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ και ο υδράργυρος θα σημειώσει άνοδο, αγγίζοντας σε ορισμένες περιοχές ακόμη και τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Ιατροδικαστές: Ξημερώματα Πρωτοχρονιάς συμβαίνει το 64% των τροχαίων

Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ παρατηρείται αυτές τις ημέρες, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. Με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία προειδοποιεί για τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 64% των τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται σε κατανάλωση αλκοόλ την ημέρα της Πρωτοχρονιάς συμβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες σε νεαρούς άνδρες, γεγονός που αποδεικνύει τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ τη συγκεκριμένη ημέρα και των τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη (8,64 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι ευρωπαϊκού μ.ό. 5,82).
Ενας οδηγός θεωρείται ότι υπερβαίνει το νόμιμο όριο κατανάλωσης αλκοόλ όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισµό του είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (έπειτα από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα (αλκοτέστ).

Η ποσότητα του αλκοόλ που είναι ικανή για να φτάσουμε το ανωτέρω όριο ενδεικτικά είναι: κατανάλωση 490 ml μπίρα (ένα μεγάλο ποτήρι), 200 ml κρασί, 60 ml ούζο, 55 ml ουίσκι ή βότκα. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αιθυλική αλκοόλη τόσο λιγότερη ποσότητα είναι ικανή για να μας οδηγήσει στο νόμιμο όριο κατανάλωσης.

Ρίτα Μελά

Keywords
Τυχαία Θέματα