Ανοίγει έπειτα από 40 χρόνια η Βίλλα Μπότση

Ανοίγει έπειτα από 40 χρόνια η Βίλλα Μπότση21.03.2019Τέχνες

Η κατοικία που ο αείμνηστος εκδότης δώρισε για φιλοξενία ξένων ηγετών γίνεται Κέντρο Μελέτης Μικρασιατικού Πολιτισμού

Από την
Τεριάννα Παππά

Ζωή αποκτά ξανά η ιστορική Βίλλα Μπότση με λαμπρά εγκαίνια που θα γίνουν το Σάββατο 6 Απριλίου στις 18.30. Ο αείμνηστος Αθανάσιος (Νάσος) Β. Μπότσης υπήρξε ένας εξαίρετος δημοσιογράφος και επιτυχημένος εκδότης εφημερίδων και περιοδικών, που με όραμα έπαιξε πρωτοποριακό ρόλο στα δημόσια πράγματα. Με τη διαθήκη του της 5ης Απριλίου 1979 κληροδότησε

όλη την περιουσία του για τη δημιουργία Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας.

Την κατοικία του στην Πολιτεία, έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Ιάσονα Ρίζου, άφησε στο Ελληνικό Δημόσιο «προς διαμονήν των εκάστοτε επισκεπτομένων την Ελλάδα πρωθυπουργών και αρχηγών ξένων κρατών». Ετσι, με απόφαση του Εφετείου Αθηνών η χρήση αλλάζει, διότι το οίκημα δεν πληροί τους όρους ασφαλείας για τις προσωπικότητες και παραχωρείται στο υπουργείο Πολιτισμού.

Σχεδόν 15 χρόνια αργότερα το υπουργείο Πολιτισμού εγκαθιστά εκεί, το 1994, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Μετά τη μεταστέγαση του Κέντρου Βιβλίου παραχωρήθηκε η χρήση της Βίλλας Μπότση στον τότε Δήμο Νέας Ερυθραίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η χρήση αφορά τη λειτουργία Κέντρου Μελέτης Μικρασιατικού Πολιτισμού (π.χ. εκθέσεις, μουσείο, ανοιχτό πανεπιστήμιο). Στις 14 Μαρτίου 2017 το οίκημα ανέλαβε το ΝΠΔΔ «Κέντρο Ερευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας» του Δήμου Κηφισιάς με πρόεδρο την Εφη Κούτση.



Μετά την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου η βίλλα είναι έτοιμη να επιτελέσει τους σκοπούς της. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι από τα σαλόνια της έχουν περάσει προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων και της πολιτικής. Μεταξύ αυτών και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, που συνδέθηκε φιλικά με τον εκδότη των εφημερίδων «Ακρόπολις» και «Απογευματινή».

Ο Νάσος Μπότσης εκτός από καλός δημοσιογράφος και επιτυχημένος εκδότης ήταν κυρίως ένας άνθρωπος με όραμα. Σύμφωνα δε με το βιβλίο του Γιάννη Παπαμιχαήλ «Εχω ένα μυστικό», ο αείμνηστος ισχυρός άντρας του Τύπου ήταν και ένας «μπον βιβέρ» αλλά και καλός φίλος της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης Γιώργος Θωμάκος, επειδή ξεκίνησε και από τον χώρο της δημοσιογραφίας, δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ανθρώπους που κινούνται στον χώρο της δημοσιογραφίας. Ετσι, όταν ανέλαβε τον Δήμο Κηφισιάς θεώρησε επιτακτική ανάγκη την προώθηση της επαναλειτουργίας της οικίας Μπότση.

Ο δήμαρχος δήλωσε ευχαριστημένος στη «δημοκρατία» που το έργο αυτό θα είναι στη διάθεση του κοινού. Οπως λέει, «επί μία δεκαετία παρέμεινε κλειστό και είχε μετατραπεί σε αποθήκη. Τώρα ο χώρος ανακαινίστηκε και λάμπει όντας έτοιμος να επιτελέσει τον σκοπό του. Με ιδιαίτερη χαρά θα τηρήσουμε τον σκοπό της δωρεάς να γίνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού και παράλληλα θα λειτουργήσει και με άλλες πολιτιστικές χρήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα