Αναδρομικά έως 24.000 ευρώ σε ειδικά μισθολόγια

Αναδρομικά έως 24.000 ευρώ σε ειδικά μισθολόγια19.03.2019Πρόσωπα

Τρεις πρωτόδικες αποφάσεις έκριναν παράνομες τις περικοπές (του 2017-18) στους γιατρούς

Ερχεται νέο κύμα διεκδικήσεων από αστυνομικούς, στρατιωτικούς, λιμενικούς, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, διπλωμάτες, μουσικούς κ.ά.

Η Θέση μας: Γιατί γρυλίζει ο Ερντογάν

Διαβάστε επίσης:

►Θράσος Σημίτη που ασκεί κριτική για τη διαφθορά!►Ουτρέχτη: Τέρας από την Τουρκία άνοιξε πυρ στο τραμ!►Ο Ερντογάν απειλεί τώρα με... φέρετρα►Στη Βουλή το
θέμα με τα διαβατήρια της Τσαμουριάς!►Μία εβδομάδα προθεσμία για το τριπλόχαράτσι►Καμμένος κατά Κοτζιά: Εκανε εγκλήματα τα οποία θα τον οδηγήσουν στα δεσμά!►Μαγειρέματα για να βγει το «151»!

Αναδρομικά έως 24.000 στους γιατρούς του ΕΣΥ!

Τα Πρωτοδικεία κρίνουν τώρα αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών τους

Σε… μπούμερανγκ εξελίσσεται για την κυβέρνηση ο νόμος 4472/2017 αναφορικά με τα ειδικά μισθολόγια, καθώς ήδη με σειρά αποφάσεών τους τα Πρωτοδικεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά κρίνουν αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ, επιδικάζοντας σε προσφεύγοντες ποσά που κυμαίνονται από 19.000 ευρώ έως 24.000 ευρώ για τη διετία 2017-2018!

Οι αποφάσεις αυτές, παρότι αποτελούν πρωτοβάθμια δικαστική κρίση, ανοίγουν τον δρόμο, σύμφωνα με νομικούς, για διεκδικήσεις που αφορούν διαφορές αποδοχών χιλιάδων εργαζομένων οι οποίοι αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια.

Συγκεκριμένα, το 2017 η κυβέρνηση καθόρισε εκ νέου τις αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ και άλλων κατηγοριών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, ψηφίζοντας τον νόμο 4472/2017. Σε βάρος των διατάξεων του εν λόγω νόμου προσέφυγαν γιατροί του ΕΣΥ, υποστηρίζοντας ότι τελικά οι καθαρές αποδοχές τους είναι μικρότερες και πως ο νόμος, αφενός, προσκρούει στο Σύνταγμα, αφετέρου, δεν εφαρμόζει στην πράξη τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχαν προηγηθεί και οι οποίες είχαν κρίνει ότι οι περικοπές που είχαν εφαρμοστεί στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων μετά το 2012 είναι αντισυνταγματικές.

To 2015-2016

Μάλιστα, οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ υποχρέωσαν την κυβέρνηση να καταβάλει τμήμα των περικοπών που επιδίκαζαν τα δικαστήρια για τη διετία 2015-2016.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση διευθυντή του ΕΣΥ, ο οποίος λαμβάνει με το νέο μισθολόγιο 3.103 ευρώ μεικτές αποδοχές. Με τον αντισυνταγματικό νόμο 4093/2012 λάμβανε 3.283,20 μεικτές αποδοχές, ενώ με τον νόμο 3205/2003, χωρίς τις περικοπές, θα λάμβανε 3.860,11! Με το νέο κύμα προσφυγών ο νόμος του 2017 κρίθηκε από τα Πρωτοδικεία αντισυνταγματικός, με αποτέλεσμα γιατροί ήδη να δικαιώνονται για τη διετία 2017-2018 και να επιδικάζονται ποσά χιλιάδων ευρώ σε καθέναν από αυτούς, τα οποία κυμαίνονται ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και τη βαθμίδα τους. Ο δικηγόρος των ιατρών του ΕΣΥ Ιωάννης Τουτζιαράκης σε δήλωσή του επισημαίνει: «Για μια ακόμα φορά τα δικαστήρια δεν παραπλανώνται από τις επιφανειακές αλλαγές του Ν. 4472/2017 και τη διακήρυξη για δήθεν αυξήσεις των μεικτών αποδοχών, οι οποίες όμως οδηγούν σε μικρότερες καθαρές αποδοχές».

Νέος γύρος προσφυγών για τα ειδικά μισθολόγια

Τον δρόμο για έναν νέο γύρο προσφυγών με στόχο τη διεκδίκηση αναδρομικών «ανοίγουν» οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για το σύνολο των περίπου 250.000 εργαζομένων στο Δημόσιο που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια (μεταξύ αυτών είναι οι δικαστικοί, όσοι ανήκουν στα Σώματα Ασφαλείας, οι στρατιωτικοί, οι αρχιερείς και οι πανεπιστημιακοί).

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν έγκυροι νομικοί μετά την πρώτη ανάλυση των αποφάσεων που εξέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες τα Πρωτοδικεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά επί των προσφυγών που είχαν γίνει κατά των σχετικών διατάξεων του νόμου 4472 του 2017 από μερίδα θιγόμενων ιατρών.

Αν και τα πάντα θα κριθούν από τα Εφετεία, δηλαδή σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, όλα δείχνουν ότι είναι σημαντικές οι πιθανότητες μέσα στην επόμενη διετία να χαρακτηριστούν αμετάκλητα αντισυνταγματικά τα άρθρα του νόμου αυτού, που επέβαλαν περικοπές σε όσους υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια.

Ποιοι υπάγονται

Στα ειδικά μισθολόγια υπάγονται οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣτΚ), οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ και ΤΕΙ, οι ερευνητές, το προσωπικό του ΚΕΠΕ, οι ειδικοί λειτουργοί επιστήμονες, οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι αρχιερείς, οι μουσικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι στρατιωτικοί.

Ν. Χατζητσάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα