Μαγειρέματα για να βγει το «151»!

Μαγειρέματα για να βγει το «151»!19.03.2019Βουλή

Ψηφίζεται η «φωτογραφική» τροπολογία που διευκολύνει Κουντουρά - Δανέλλη και άλλους για την Ευρωβουλή

Σε εκλογικά μαγειρέματα της τελευταίας στιγμής καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα καταπέσει η ισχνή πλειοψηφία που έχει στήσει στη Βουλή και ότι θα κρατηθεί στην εξουσία ακόμη λίγο.

Σήμερα ψηφίζεται -εκτός απροόπτου- η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία αίρεται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του

εν ενεργεία βουλευτή με εκείνη του υποψήφιου ευρωβουλευτή.

Είναι σαφές ότι η ρύθμιση είναι φωτογραφική, καθώς αφορά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά κυρίως τους ανεξάρτητους Ελενα Κουντουρά και Σπύρο Δανέλλη, που φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» για τις ευρωλίστες.

Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, αν οι Κουντουρά και Δανέλλης θέσουν υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει ταυτοχρόνως να παραιτηθούν από βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχανε εκ νέου την πλειοψηφία στη Βουλή. Βέβαια, η ρύθμιση θα ευνοήσει και εν ενεργεία βουλευτές της Ν.Δ. που θα ριχτούν στη μάχη των ευρωεκλογών, όπως η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση της επίμαχης ρύθμισης ενισχύει κατά πολλούς το σενάριο για εξάντληση της τετραετίας και εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει φυσικά το ενδεχόμενο πίσω από την τροπολογία να υποκρύπτονται σχέδια για εκλογικό αιφνιδιασμό…

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί και σειρά άλλων τροπολογιών, όπως η προαναγγελθείσα ρύθμιση για την απρόσκοπτη συμμετοχή των Ελλήνων που ζουν στη Βρετανία στις ευρωεκλογές, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του Brexit. Ακόμη, άλλη ρύθμιση προβλέπει τη στελέχωση των εφορευτικών επιτροπών με δημοσίους υπαλλήλους, σε περίπτωση που δεν επαρκεί ο αριθμός των δικηγόρων, ενώ με άλλη ρύθμιση αυξάνονται τα εκλογικά τμήματα, εφόσον θα στηθούν τουλάχιστον τέσσερις κάλπες.

Με άλλη τροπολογία δεν θεωρούνται υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για δόλο ή βαριά αμέλεια υπάλληλοι στις οικονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα