Αναδρομικά: «Χαστούκι» στον ΕΦΚΑ

Αναδρομικά: «Χαστούκι» στον ΕΦΚΑ08.03.2019Παρασκήνιο

Πόρισμα «φωτιά» του Συνηγόρου του Πολίτη για το «μαύρο» στην ενημέρωση για τις παράνομες περικοπές

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Κόκκινη κάρτα» βγάζει με πόρισμα «φωτιά» ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) στη διοίκηση του ΕΦΚΑ και την κυβέρνηση για το «μαύρο» στην ενημέρωση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, με αφορμή τη μη παροχή αναλυτικών σημειωμάτων προς τους δικαιούχους, σε σχέση με τα αναδρομικά που έλαβαν για τις

αχρεωστήτως παρακρατηθείσες εισφορές ασθενείας.

Το γεγονός αυτό, όπως συμβαίνει με το «κούρεμα» των επικουρικών το 2016 και τον πρόσφατο επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων, δεν επιτρέπει στους ενδιαφερομένους να υπολογίσουν εάν τα ποσά που τους καταβλήθηκαν είχαν υπολογιστεί ορθά ή όχι.

Σύμφωνα με τον ΣτΠ τον Δεκέμβριο του 2017 σε μια κατηγορία συνταξιούχων επιστράφηκαν αναδρομικά ποσά από τις παρακρατήσεις για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης από την 1η Ιανουαρίου 2012 ως τις 30 Ιουνίου 2016. Οι αχρεωστήτως παρακρατηθείσεις εισφορές είχαν υπολογιστεί επί της ακαθάριστης μηνιαίας σύνταξης, χωρίς να αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούσαν στις περικοπές των συντάξεων.

Επισημάνσεις

Στο νέο πόρισμα-επιστολή του ΣτΠ προς τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2019, επισημαίνεται ότι, αν και ο Συνήγορος έχει επισημάνει το σχετικό θέμα από τις 23 Μαρτίου 2018, ακόμη δεν έχουν δοθεί στους δικαιούχους αναλυτικά σημειώματα από τα οποία να προκύπτει ο τρόπος με τον οποίο υπολογίστηκαν τα ποσά που τους επιστράφηκαν.

«Ως εκ τούτου», αναφέρεται στο πόρισμα, «ο ΣτΠ πρότεινε να αναρτηθεί ο τρόπος υπολογισμού των επιστρεπτέων εισφορών σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα μπορεί να εισέρχεται κάθε ενδιαφερόμενος και να έχει την απαιτούμενη, σύμφωνα με τις στοιχειώδεις επιταγές της αρχής χρηστής διοίκησης, εξατομικευμένη ενημέρωση».

Φυσικά, τα προβλήματα του ΕΦΚΑ δεν σταματούν εδώ. Πριν από δύο ημέρες, με αφορμή το γεγονός ότι πολλοί νομικοί, γιατροί και μηχανικοί, αν και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, από την 1η Μαρτίου φαίνονται «ακάλυπτοι» ως προς τις παροχές Υγείας, το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) έλαβε απόφαση-κόλαφο για τη διοίκηση του φορέα.

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία του δικηγορικού σώματος», αναφέρεται στην απόφαση, «για την παράνομη μαζική στέρηση ασφαλιστικής ικανότητας από ασφαλισμένους που έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις ή έχουν εισαχθεί σε θεραπευτήρια ή σε κάθε περίπτωση χρήζουν περιθάλψεως».

Keywords
Τυχαία Θέματα