«Αν δεν μπει τάξη, θα μας πάρουν με τις πέτρες»

«Αν δεν μπει τάξη, θα μας πάρουν με τις πέτρες»17.10.2018Παρασκήνιο

Ο «μοιραίος» Γιώργος Παπανδρέου μιλούσε στον Αντώνη Σαμαρά για την αγορά των ελληνικών ομολόγων

«Θα μας πάρουν με τις πέτρες»: Αυτή είναι η παροιμιώδης φράση του «μοιραίου» Γιώργου Παπανδρέου που έμεινε στην ιστορία, αποτυπώνοντας

την υποτιθέμενη πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου στη χώρα.

Η επίμαχη φράση ειπώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού, ως απάντηση στον τότε πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας Αντώνη Σαµαρά σχετικά με τις συνέπειες στην αγορά των ελληνικών ομολόγων.

«Αν θέλετε να συµβάλετε ουσιαστικά, βοηθήστε να ξεκαθαρίσουν αυτές οι τεράστιες πληγές, αυτές που αφήσατε πίσω σας, για να γυρίσουµε επιτέλους σελίδα σε αυτή τη χώρα και να εµπεδώσουµε την ευνοµία και το αίσθηµα δικαίου» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και συνέχισε: «Είναι εθνική ευθύνη όλων. Μην ακολουθήσετε τη µικροκοµµατική λογική του προκατόχου σας. Είναι ώρα να βάλουµε τάξη στην πατρίδα µας. Και αυτό κάνουµε. Αυτό κάνουµε ως κυβέρνηση, διότι ξέρουµε πολύ καλά -και το έχω πει σε ανύποπτο χρόνο- ότι εάν δεν μπει τάξη στη χώρα, εάν δεν περάσει το αίσθηµα δικαίου, εάν δεν υπάρξει ευνοµία, θα µας πάρουν όλους µε τις πέτρες και δικαίως».

Αν και τότε δεν έπεισε για την αγνότητα των προθέσεών του για διαφάνεια και την αυτονομία στην πολιτική ζωή της χώρας, ούτε φυσικά για διαλεύκανση όλων των υποθέσεων διαφθοράς που ταλάνισαν τη χώρα, εντούτοις η φράση «θα μας πάρουν με τις πέτρες» έμεινε στην ιστορία ίσως επειδή ήταν, αν μη τι άλλο, προφητική, μια και στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική... κατολίσθηση από την ίδρυσή του.

Για την ιστορία, στην εν λόγω συνεδρίαση σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο άνδρες, με τον Αντώνη Σαμαρά να καταγγέλλει ότι ο τότε πρωθυπουργός δεν απάντησε στην ερώτησή του.

«Εγώ νόµιζα στην αρχή ότι απαντούσατε σε άλλη ερώτηση. “Γεια σου, Γιάννη, κουκιά σπέρνω!” ∆ιαφάνεια από τη µία, χωρίς απάντηση από την άλλη», όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα