Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο πάλι ο Ερντογάν

Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο πάλι ο Ερντογάν 11.12.2017Πρόσωπα

Επιμένει να προκαλεί ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, κινούμενος σε διπλό μέτωπο, αμφισβητεί και πάλι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία

δεσμεύει σήμερα πολλές περιοχές στο ανατολικό Αιγαίο και στα ανοιχτά της Κύπρου για στρατιωτικές ασκήσεις. Πρόκειται για ασκήσεις σε περιοχή που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές της Θάσου και εκτείνεται ως τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, στην περιοχή μεταξύ Ανδρου - Μυκόνου, Ικαρίας, Χίου, καθώς και στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών ακτών (NAVTEX 1305/17). Παράλληλα, η γείτων έχει προαναγγείλει ακόμη μία άσκηση στην περιοχή του Καστελόριζου, σχεδιασμένη με τρόπο που ουσιαστικά εγκλωβίζει το ελληνικό νησί.

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι «η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο», ενώ διευκρινίζει ότι «η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάννη, όμως υπάρχουν δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται η Αθήνα τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη».

Επίθεση και για Κυπριακό

Ταυτόχρονα, κάνει δύο φορές λόγο για «τουρκική μειονότητα», ενώ επιτίθεται στην Αθήνα και για το Κυπριακό, ισχυριζόμενος ότι οι Ελληνοκύπριοι «εξακολουθούν να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί», ένα «όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ».
Αναφερόμενος στο Αιγαίο, σημείωσε: «Η οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν είναι το μοναδικό θέμα που προκύπτει από το Αιγαίο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Ως δύο παραλιακές χώρες του Αιγαίου, μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με μια προσέγγιση που να λαμβάνει υπ’ όψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Ομοίως η λύση που θα επιτευχθεί πρέπει να είναι περιεκτική και δίκαιη και για τις δύο πλευρές. Μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να είναι βιώσιμη και μόνιμη».

Aναφορές σε «ομογενείς» στη Θράκη

«Ομογενείς» αποκάλεσε τους μουσουλμάνους της Θράκης ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του σε εκπροσώπους τουρκόφρονων φορέων της μειονότητας, το απόγευμα της Παρασκευής στην Κομοτηνή.

Η ομιλία έγινε σε ξενοδοχείο της πόλης κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς ελεύθερη πρόσβαση, και τη δημοσίευσε ολόκληρη η μειονοτική εφημερίδα «Millet». Μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Είναι δικαίωμά σας να περιμένετε μια συμπεριφορά σύμφωνη με τη Λωζάννη και με τα στάνταρ της Ε.Ε.» Εσείς το να είστε άτομα που μιλάνε πολύ καλά τα τουρκικά, τα ελληνικά ή και ακόμη και άλλη γλώσσα με διεθνή εγκυρότητα και να διαφυλάττουν την πίστη, την ταυτότητα και τις παραδόσεις τους είναι ένα κέρδος για τη χώρα σας την Ελλάδα» τόνισε και μίλησε ξανά για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης και στους διορισμούς των μουφτήδων. «Είτε Τούρκοι είτε Πομάκοι ή Ρομά, εμείς είμαστε ένα και είμαστε μαζί» τους είπε και συνέχισε: «Αυτό που ζητάμε είναι το εξής: Το κράτος της Ελλάδας να μην επιδιώκει να αφομοιώσει τους ομογενείς μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα