Στη Snam (τελικά) ο ΔΕΣΦΑ, χωρίς όμως να καταθέσει (νέα) βελτιωμένη προσφορά

Στη Snam (τελικά) ο ΔΕΣΦΑ, χωρίς όμως να καταθέσει (νέα) βελτιωμένη προσφορά20.04.2018Επιχειρήσεις

Βελτιωμένη προσφορά χωρίς… βελτίωση κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagas και της βελγική Fluxys για το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Η νέα

βελτιωμένη προσφορά είχε ζητηθεί την προηγούμενη εβδομάδα από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) από την κοινοπραξία που είχε καταθέσει το μεγαλύτερο τίμημα στον σχετικό διαγωνισμό. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πλειοδότες δεν βελτίωσαν ουσιαστικά την προηγούμενη προσφορά τους!

Χθες το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως αποδέχθηκε ομόφωνα «τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας των εταιριών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. ύψους 535.000.000 ευρώ για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛ.ΠΕ.».

Αντιδράσεις

Στην αγορά δεν λείπουν, πάντως, οι φωνές που θεωρούν πως, παρά τα πανηγύρια για τη δήθεν μεγάλη προσφορά του σχήματος υπό τη Snam, ο ΔΕΣΦΑ πωλείται τελικά με χαμηλό τίμημα.

Οπως εξηγούν, η προσφορά της κοινοπραξίας αποτιμά τον ΔΕΣΦΑ κοντά στα 810.000.000 ευρώ, όταν μόνο στο ταμείο του έχει 227.000.000 ευρώ! Οι ίδιοι εξηγούν πως πράγματι η προσφορά της κοινοπραξίας αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη της αζέρικης Socar στον πρώτο διαγωνισμό που ακυρώθηκε, αλλά πάλι δεν αποτυπώνει τη σημερινή αξία του ΔΕΣΦΑ, την οποία υπολογίζουν σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ.

Τις τελευταίες εβδομάδες είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία για τη στάση που θα τηρούσε η άλλη κοινοπραξία (συμμετείχαν η ισπανική Reganosa, η ρουμανική Transgaz και η EBRD), η οποία εμφανιζόταν εξαιρετικά επιθετική.

Τελικά, πρόσφερε πολύ χαμηλότερο τίμημα (κοντά στα 450.000.000 ευρώ) σε σχέση με την κοινοπραξία υπό τη Snam που επικράτησε.

Φ. Κόλλιας

Keywords
Τυχαία Θέματα