Αμεση η απάντηση στον (ανιστόρητο) «σουλτάνο»

Αμεση η απάντηση στον (ανιστόρητο) «σουλτάνο»30.04.2018Πρόσωπα

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις σύσσωμου του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα για τη νέα πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι τις καταστροφές στη Σμύρνη το 1922 προκάλεσαν οι Ελληνες στρατιώτες.

Πρώτος τον τόνο έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «ίδιον των πολιτικών που θέλουν να λέγονται “μεγάλοι πολιτικοί” είναι να μετράνε

τα λόγια τους και, κυρίως, να ξέρουν ότι το δημοκρατικό τους ήθος, η δημοκρατική τους οντότητα, άρα και η πολιτειακή τους οντότητα, εξαρτώνται από τον σεβασμό του πολιτισμού και της Ιστορίας».

Κάλεσε δε τον Τούρκο πρόεδρο να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να μην υπονομεύει τις σχέσεις των δύο χωρών. Ακολούθησαν δηλώσεις καταδίκης από τα πολιτικά κόμματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κάλεσε την Τουρκία να κατανοήσει ότι η πολιτική της διαρκούς αντιπαράθεσης την απομονώνει διεθνώς, ενώ ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν και τόνισε: «Ο Ερντογάν έχει ξεφύγει. Οι δηλώσεις αυτές δεν βοηθούν στην καλή σχέση με την Τουρκία».

Για «προκλητική παραχάραξη της Ιστορίας» από τον Τούρκο πρόεδρο, που «υπονομεύει τις σχέσεις των δύο κρατών», έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. «Αλλωστε, η Ιστορία έχει καταγράψει ανεξίτηλα τη διαχρονική πορεία και τη συμπεριφορά τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας. Και αυτό δεν αλλάζει» κατέληξε.
Για «ιταμή πρόκληση» έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά.

«O κ. Eρντογάν διαστρέφει ξανά την Ιστορία για να τη φέρει στα μέτρα της φανατικής προεκλογικής ρητορικής του» ανέφερε το Κίνημα Αλλαγής, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι «ο Ερντογάν κατρακυλά σε αδιέξοδο εθνικισμό» και ο Βασίλης Λεβέντης με τη σειρά του ζήτησε να κοπούν οι συντάξεις και να ενισχυθούν οι εξοπλισμοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα