«αχλύς»: Ενα βιβλίο-γροθιά για τα παιδιά θύματα του bullying

«αχλύς»: Ενα βιβλίο-γροθιά για τα παιδιά θύματα του bullying30.04.2018Παιδεία

Αφιερωμένο στα παιδιά θύματα του bullying, μεγάλης μάστιγας της σημερινής μας κοινωνίας, το βιβλίο του φιλολόγου Βαγγέλη Τσιρώνη με τίτλο «αχλύς» (θολούρα, αντάρα, καταχνιά) κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες του.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα στο οποίο τίθεται με αξιοζήλευτο λογοτεχνικό τρόπο το μεγάλο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας, που είναι η Παιδεία, ή, σωστότερα, η έλλειψή της, καθώς και τα οδυνηρά αποτελέσματά της. Με γλώσσα που πολλές φορές τσακίζει κόκαλα, ο Σουλιώτης συγγραφέας θέτει όλους

μας προ των ευθυνών μας για το μέλλον των παιδιών μας.

Ηρωάς του, ο Δημήτρης Λέγγος, μαθητής πια ενός λυκείου με λαμπρή φήμη, που κουβαλάει μέσα του έναν κόσμο σκοτεινό, όπως τον έχει διαμορφώσει ο σατράπης πατέρας του με το πιο σκληρό bullying που ασκεί στο σώμα και στην ψυχή του. Μάταια πασχίζει μία και μόνη καθηγήτρια να του ξεριζώσει το κακό και να τον κάνει να γευτεί κι αυτός την άνοιξη της νιότης, που στερείται και που του ανήκει.

Ολες οι προσπάθειές της καταβροχθίζονται από το απρόσωπο εκπαιδευτικό κατεστημένο που τελικά αποδεικνύεται ανομολόγητος σύμμαχος του μοχθηρού γονιού.

Για το βιβλίο εύγλωττα και εύστοχα σημειώνει ο τέως σύμβουλος Θωμάς Σιόρογκας: «Ο Βαγγέλης Τσιρώνης, με τον εκφραστικό τίτλο “αχλύς”, τόσο ως τίτλος αρχαιοπρεπής όσο και ως περιεχόμενο, έθεσε με τόλμη και καθαρότητα τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων της πολύπαθης Παιδείας μας».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις NOISY BOOKS ([email protected]).

Keywords
Τυχαία Θέματα