«Ακυρώνει» τη συμφωνία το μέγα φιάσκο στο δημοψήφισμα

«Ακυρώνει» τη συμφωνία το μέγα φιάσκο στο δημοψήφισμα 01.10.2018Παρασκήνιο

Σε απίστευτο φιάσκο εξελίχθηκε το δημοψήφισμα στα Σκόπια! Μόλις 35% η συμμετοχή

Τζάμπα υπέγραψαν την προδοσία! Ο Θεός της Ελλάδας έβαλε πάλι το χέρι του

Αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό. Τι θα κάνουνΤσίπρας

- Καμμένος - ΝΔ

Την πάτησε άγρια ο Ζαεφ! Kαταρρέει και οδηγεί σε εκλογές τη χώρα του

Η Θέση μας: Συμφωνία για πέταμα

Διαβάστε επίσης:

►Πήραν ανάσα Τσίπρας και Καμμένος►Εριξαν χρήμα οι Βρετανοί υπέρ του «ναι»►Η «δημοκρατία» στα χιλιόχρονα της ηρωικής και διωκόμενης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος►Και κόβονται και... δεν κόβονται οι συντάξεις!►Συνταξιούχοι μεταναστεύουν στη Βουλγαρία για να επιβιώσουν►Εστειλαν σε χωριό της Ελασσόνας Νιγηριανό (αγροτικό) γιατρό χωρίς να γνωρίζει ελληνικά►Ινδονησία: Εκατόμβη νεκρών από τσουνάμι!►Χάος στη μισή Ελλάδα από το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα

Μόλις στο 35% (!) η συμμετοχή. Σενάριο τώρα και για εκλογές

Αποστολή στα Σκόπια
Φανή Χαρίση

Σε φιάσκο κατέληξε το δημοψήφισμα στα Σκόπια, με την αποχή να πιάνει «ταβάνι», τη συμμετοχή να φτάνει μετά βίας περίπου το 35%, δηλαδή τους 620.000 ψηφοφόρους, και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να ξεκαθαρίζει ότι, αν το αντίπαλο κόμμα, το VMRO, δεν σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που ήταν υπέρ της συμφωνίας (κατά πάνω από 91%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα), τότε θα πάει σε εκλογές. Από τους 1.800.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, στις κάλπες προσήλθαν περίπου 620.000, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου και την καταμέτρηση που ανακοινώθηκε χθες στις 18.30, με τις κάλπες να κλείνουν στις 19.00. Βέβαια, από τους εγγεγραμμένους θα πρέπει να αφαιρεθούν επίσης οι Σκοπιανοί που έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία.

Η μετά μανίας προπαγάνδα του επιτελείου του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και κυρίως των ξένων δυνάμεων, δηλαδή των ΗΠΑ και της Γερμανίας, που έγινε τον τελευταίο καιρό για να παρουσιαστεί ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι η χρυσή ευκαιρία και πως θα λύσει όλα τα προβλήματα του κρατιδίου έπεσε στο κενό. Η Δύση για ακόμα μία φορά έκανε το ίδιο λάθος: Η λυσσαλέα πίεση είχε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που προσδοκούσε αποτέλεσμα.

Η δύναμη του VMRO αλλά και του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ μίλησε στα εθνικιστικά αισθήματα των Σκοπιανών, που ούτως ή άλλως δεν έχουν μάθει να εκφράζονται στις κάλπες, πείθοντάς τους τελικά ότι η αποχή είναι η καλύτερη λύση, παρότι πέντε από τους 14 βουλευτές του προσήλθαν τελικά στις κάλπες. Το επιτελείο του υπουργείου Τύπου ενημέρωνε χθες σε τακτά χρονικά διαστήματα για το ποσοστό συμμετοχής και στις 5 χθες το απόγευμα, όταν ανακοινώθηκε ότι αυτό ήταν 28,83%, φάνηκε ξεκάθαρα ότι έως τις 7 μ.μ., που θα έκλειναν οι κάλπες, δεν θα ξεπερνούσε το 35% το τελικό ποσοστό συμμετοχής.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι το επιτελείο του Ζάεφ είχε στραμμένο το βλέμμα του στην αλβανική κοινότητα, που αποτελεί το 25% του πληθυσμού, αφού ήξερε ότι αυτή θα προσέλθει στις κάλπες αργά το απόγευμα και θα κινηθεί ανάλογα με την αποχή. Το επιτελείο του Ζάεφ, βέβαια, είχε έτοιμη την απάντηση προκειμένου να παρουσιάσει τα πικρά... γλυκά, καθώς άφηνε να διαρρεύσει στους δημοσιογράφους ότι «αν ψηφίσουν πάνω από 600.000 ψηφοφόροι, τότε μιλάμε για πολιτική νίκη», θυμίζοντας με νόημα ότι ο πρόεδρος Ιβανόφ εκλέχτηκε με περίπου 520.000 ψήφους. Η έλευση του κ. Ζάεφ στην αίθουσα Τύπου έγινε λίγη ώρα από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες και ανακοινώθηκε η συμμετοχή του κόσμου, σε μια προσπάθεια έκφρασης της ικανοποίησής του για το δημοψήφισμα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έκανε μια σύντομη δήλωση, ενώ δύο ώρες αργότερα έδωσε συνέντευξη Τύπου. Με την είσοδό του στην αίθουσα, αρκετοί ήταν οι Σκοπιανοί δημοσιογράφοι αλλά και οι «κλακαδόροι» που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ φώναζαν ρυθμικά το υποκοριστικό του, «Ζόκι».
«Η Μακεδονία και οι πολίτες της ψήφισαν ότι είναι οικογένεια των ευρωπαϊκών χωρών» είπε ο κ. Ζάεφ, που τόνισε ότι «το δημοψήφισμα είναι το υψηλότερο δημοκρατικό εργαλείο, όπου οι αποφάσεις βγαίνουν από αυτούς που ψηφίζουν», προσθέτοντας μάλιστα πως «σήμερα είχαμε δύο επιτυχίες - μία για τη δημοκρατία και μία για τη Μακεδονία».

Ο κ. Ζάεφ συνεχάρη τους πολίτες που ψήφισαν, «παρά το οργανωμένο μποϊκοτάζ από το VMRO», από το οποίο ζήτησε να σεβαστεί την ψήφο του κόσμου. «Ελπίζω ότι οι βουλευτές του VMRO θα σεβαστούν την πλειοψηφία των πολιτών. Αν όχι, υπάρχει και το άλλο δημοκρατικό εργαλείο, που λέγεται “εκλογές”. Τελικά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η Μακεδονία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.» είπε ο κ. Ζάεφ.

Οι ξένοι εκπρόσωποι των media και η εγχώρια προπαγάνδα

Σε μια μεγάλη αίθουσα του πολυτελούς ξενοδοχείου «Alexander Palace» είχε στηθεί η αίθουσα Τύπου με δεκάδες ντόπιους και ξένους δημοσιογράφους, φωτογράφους, τηλεοπτικά συνεργεία.

Μια τεραστίων διαστάσεων γιγαντοοθόνη, η οποία έπαιζε ρεπορτάζ διάφορων τοπικών τηλεοπτικών σταθμών, είχε... γεμίσει τον χώρο εντυπωσιάζοντας τους πάντες, ενώ δεξιά και αριστερά του πόντιουμ δέσποζαν οι σημαίες των Σκοπίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια διαρκούς υπενθύμισης της πορείας που θέλει η γειτονική χώρα να ακολουθήσει. Το σκοπιανό υπουργείο Τύπου είχε φροντίσει να μας προμηθεύσει από το μεσημέρι του Σαββάτου με non paper για τους λόγους-κλειδιά του δημοψηφίσματος, ενώ νωρίς χθες το απόγευμα μας ενημέρωσε σε ποια εκλογικά τμήματα μπορούμε να πάμε για να κάνουμε ρεπορτάζ, προσπαθώντας προφανώς να αναδειχθεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος έστω και την ύστατη στιγμή. Μεταξύ των δημοσιογράφων, φυσικά, ήταν και αρκετοί Ελληνες, με αρκετούς από αυτούς να αναζητούν τρόπο να παρακολουθήσουν το... χθεσινό ματς Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ.

Φ.Χ

Αντί να ψηφίσουν, πήγαν να ψωνίσουν!

Μόνο κάλπες και δημοψήφισμα ζωτικής σημασίας δεν θύμιζε στα Σκόπια η χθεσινή ημέρα. Οι κάτοικοι προτίμησαν τις βόλτες στην αγορά, τα ψώνια και την οικογενειακή γαλήνη από το να πάνε να ψηφίσουν σε ένα δημοψήφισμα που προφανώς δεν τους εκφράζει και σίγουρα υπέκυψαν στα εθνικιστικά καλέσματα του VMRO. Eτσι, τόσο το κάλεσμα του VMRO όσο και αυτό του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ για αποχή έπιασε τόπο σε ένα ούτως ή άλλως αδιάφορο εκλογικό σώμα για τις εκλογές. Μέχρι χθες, στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα), μόλις πέντε βουλευτές του VMRO είχαν ψηφίσει.

Με τα καταστήματα ανοιχτά, τον κόσμο πιο χαλαρό λόγω της Κυριακής και τον καιρό να είναι... ανοιξιάτικος, οι μοναδικοί που προφανώς ήταν αγχωμένοι για τον κόσμο που θα προσέλθει να ψηφίσει ήταν το επιτελείο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Η εύρεση εκλογικού τμήματος με κόσμο ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα που επισκέφτηκε η «δημοκρατία», οι εκλογικοί αντιπρόσωποι ήταν εμφανώς περισσότεροι αριθμητικά από τους ψηφοφόρους. Ενα ζευγάρι μπαίνει χαμογελαστό στο εκλογικό τμήμα και, αφού δίνει τα χαρτιά του, κατευθύνεται σε κάτι σταντ που προφανώς παίζουν τον ρόλο του... παραβάν. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ρίχνουν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Απέναντι από το σκοπιανό Kοινοβούλιο, μια ολιγομελής ομάδα ατόμων που κρατούσαν πλακάτ με την επιγραφή «I don't vote», γραμμένη και στα σκοπιανά, προσπαθούσαν να δείξουν τη θέλησή τους και ίσως να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Μάλιστα, είχαν στήσει κανονική γιορτή, με τραγούδια και φαγοπότι. Εμφανής ήταν, επίσης, η παρουσία των αστυνομικών.

Φ.Χ.

«Παρηγοριά» του Τσίπρα στον Ζάεφ και επίθεσηΚαμμένου κατά Κυριάκου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας.
Ο Νίκος Κοτζιάς, πάντως, δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό του για το μεγάλο ποσοστό αποχής από τη διαδικασία και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Σκοπιανών γύρισε την πλάτη στην κυβέρνηση και στον Ζόραν Ζάεφ.

Να αποσυρθεί η Συμφωνία των Πρεσπών ζήτησαν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. αμέσως μετά την επικράτηση της αποχής στο δημοψήφισμα, επιμένοντας ότι είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. «Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

Ο Παύλος Χρηστίδης από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ. σημείωσε: «Μετά τον ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Οι δύο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους. Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, αποδεικνύει πόσο βαθιά είναι τα λυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος».
O Πάνος Καμμένος, από την άλλη, βλέποντας τη δικαίωση του ιδίου και των προβλέψεών του μετά τη μεγάλη ήττα του «Ναι», εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω των social media και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο κάλεσε να απολογηθεί.

«Με λοιδόρησαν»

«Οταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος, με λοιδόρησαν. Τώρα, με αυτή τη συμμετοχή, βάσει του Συντάγματός τους, είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε τη συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Καμμένος.
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου ανέμεναν να καθαρίσει περισσότερο το πολιτικό τοπίο στα Σκόπια, ανεπίσημα, ωστόσο, διεμήνυαν ότι σε αυτή τη φάση η «μπάλα» δεν είναι στην πλευρά της Ελλάδας, αλλά στο τερέν της FYROM, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα βήματα από τη δική της πλευρά.
Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη είχε στις αποσκευές του τα εύσημα από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και απ' όλες τις πλευρές, πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές, για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Οι χθεσινές εξελίξεις, όμως, αλλάζουν τα δεδομένα, αν και βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια θεαματική πρωτοβουλία, αποφεύγοντας να επέμβει στις εσωτερικές διεργασίες στην ΠΓΔΜ.

Keywords
δημοψηφισμα 2015, δημοψηφισμα, μεγα, φιασκο, αλέξης τσίπρας, σκοπια, ελλαδα, καμμενος, εκλογες, τσιπρας, συμμετοχή, vmro, ηπα, λύση, ΠΓΔΜ, νατο, media, alexander, ολυμπιακος, ΠΑΟΚ, συριζα, fyrom, νέα, οηε, αθηνα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, αλλαγη ωρας, μεταναστευση στην αυστραλια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, 600 δις, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, εκλογικα τμηματα, βγαινουν, αυστραλια, βουλγαρια, γλυκα, γνωμη, δημοκρατια, ηπα, ηττα, οηε, πειραιως, πιεση, σαρωτικο, σημαιες, τραγουδια, χρυση ευκαιρια, ωρα, fyrom, αγορα, ακυρο, απιστευτο, αρδην, βλεμμα, γεγονος, γινει, γλωσσα, δυναμη, δυστυχως, δηλωση, δικη, εγινε, ευκαιρια, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, επικοινωνια, ευημερια, ευρωπη, ιδια, ιδιο, θεος, ιβανοφ, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λύση, μακεδονια, μαξιμου, μηνες, νατο, νεα υορκη, νοημα, ομαδα, οικογενεια, παμε, προβληματα, ρολο, σεναριο, σιγουρα, συμμετοχή, σωμα, τμημα, φυσικα, φτανει, φορα, χερι, χρημα, χρυση, χρονικα, ψωνια, ωρες, βηματα, εφαρμογη, ετοιμη, εθνικο, γιορτη, χωρα, υπουργειο, κυριακου, media, μια φορα, παυλος, vmro, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα
Ακυρώνει,akyronei