Ακίνητα: Εκτίναξη φόρων το 2020 σε 3.000 περιοχές

Ακίνητα: Εκτίναξη φόρων το 2020 σε 3.000 περιοχές30.11.2019Οικονομία

Επιβαρύνσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες σε ζώνες που θα μπουν πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικών αξιών

Aντιμέτωποι με αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και στους βασικούς φόρους κατοχής και μεταβίβασης ακινήτων θα βρεθούν το 2020 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στις περισσότερες από 3.000 περιοχές οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Μάιο.

Οπως ανέφερε

ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χθες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στην οποία συζητείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, μεταξύ άλλων, περισσότερες από 3.000 εντός σχεδίου περιοχές (αρκετές από αυτές θεωρούνται «φιλέτα» σε τουριστικά θέρετρα και νησιά) μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 θα ενταχθούν στις ζώνες των αντικειμενικών αξιών.

Συνολικά, μέχρι στιγμής εκτός συστήματος είναι περίπου 7.000 περιοχές εντός σχεδίου. Εντός αντικειμενικών είναι 10.216 περιοχές. Για τον λόγο αυτόν, και πάντα με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και καιρό να έχει ανάψει το «πράσινο φως», έχει θέσει στις βασικές προτεραιότητες για τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους να ενταχθεί στις αντικειμενικές περίπου το 50% του συνόλου των περιοχών εντός σχεδίου, οι οποίες παραμένουν εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.
Επίσης η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές και για «εκτός σχεδίου» πόλεως ή οικισμών ακίνητα για τα οποία ισχύει σήμερα διαφορετικό καθεστώς φορολόγησης.

Υψηλά ποσά

Τι θα σημάνει, όμως, η ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών αξιών για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας σε αυτές τις 3.000 περιοχές; Μέχρι σήμερα, στη μεγάλη πλειονότητά τους καταβάλλουν ένα συμβολικό τίμημα για τους αναλογούντες φόρους και τον ΕΝΦΙΑ. Ο λόγος είναι η φορολογητέα αξία των ακινήτων σε αυτές τις -εντός σχεδίου μεν, εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών δε- περιοχές υπολογίζεται από τις κατά τόπους ΔΟΥ με συγκριτικά στοιχεία. Ετσι, ο τελικός φόρος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε αυτές τις περιοχές, ως επί το πλείστον, είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν τον οποίο καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν όσοι έχουν σπίτια, διαμερίσματα ή οικόπεδα που είναι εντός του αντικειμενικού συστήματος.

Πλέον, με την υπαγωγή αυτών των 3.000 περιοχών στο σύστημα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν, πρώτη φορά από το 2020 και μετά, να βάλουν πολύ πιο βαθιά το «χέρι στην τσέπη» για να πληρώσουν τον ΕΦΝΙΑ και τους φόρους κατοχής και μεταβίβασης. Σημαντικά πιο υψηλά ποσά θα καταβάλουν και όσοι έχουν αγροτεμάχια. Με βάση τα ισχύοντα, ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 1 ευρώ ανά στρέμμα και αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε οικοπέδου, βάσει των σχετικών συντελεστών θέσης, χρήσης, απαλλοτρίωσης και κατοικίας, στην περίπτωση φυσικά που υπάρχει και σπίτι.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες από τις 7.000 περιοχές εντός σχεδίου οι οποίες είναι εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών και θα παραμείνουν εκτός και το 2020, βρίσκονται σε ορεινά και απομακρυσμένα σημεία της χώρας, με χαμηλή εμπορική αξία.
Για τον λόγο αυτόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι, ακόμη και εάν υπάρχουν στο σύστημα, δεν θα αποφέρουν έσοδα στον κρατικό κορβανά.

Στο μικροσκόπιο οι μισθώσεις σε πλατφόρμες τύπου Airbnb

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν όσοι δεν καταβάλλουν τους αναλογούντες φόρους για έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, σε μια προσπάθεια να διευρύνει τη φορολογική βάση. «Η τρίτη κατηγορία που επιλέγουμε είναι η ορθολογική φορολόγηση αυτών που δεν πληρώνουν και χρησιμοποιούν υπηρεσίες, όπως είναι το Airbnb» υπογράμμισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, εστιάζει στη νομιμοποίηση αυτής της δραστηριότητας μέσα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα για τα κρατικά ταμεία. Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που εκκρεμούσε από την προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία η τουριστική μίσθωση σπιτιών θα οριζόταν σε 90 ημέρες τον χρόνο, κάτι που σημαίνει πως δεν πρόκειται να υπάρξει χρονικός περιορισμός στη μίσθωσή τους.

Σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει αυστηρές κυρώσεις για τις πλατφόρμες τύπου Airbnb, που δεν παρέχουν στοιχεία στις φορολογικές Αρχές. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου και κάθε διαχειριστής ψηφιακής πλατφόρμας πρέπει να διαβιβάζουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κάθε στοιχείο που έχουν στην κατοχή τους και το οποίο ιδίως αφορά τα πρόσωπα, τα οποία έχουν την ιδιοκτησία, τη χρήση ή/και την ευθύνη λειτουργίας ή/και διαχείρισης των ιστοτόπων/ονομάτων χώρου των πλατφορμών. Για τη μη παροχή τους προβλέπονται πρόστιμα από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ για τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Στα άλλα πρόσωπα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 5.000 μέχρι 30.000 ευρώ για παράβαση της υποχρέωσής τους, που συνίσταται στην παροχή πληροφοριών προς την ΑΑΔΕ.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα