Αισχύλεια με την πανσέληνο

Αισχύλεια με την πανσέληνο20.08.2018Τέχνες

Με δωρεάν συναυλία του Κορκολή αρχίζουν αυτήν την Κυριακή τα νέα... Ελευσίνια

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Εναρξη για τα Αισχύλεια υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Την προσεχή Κυριακή 26 Αυγούστου, με μια μεγάλη συναυλία του Στέφανου Κορκολή στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, θα σηκώσει αυλαία η φετινή διοργάνωση, η οποία αισίως συμπληρώνει τα 44 χρόνια

της. Ο γνωστός ερμηνευτής και συνθέτης μαζί με τη Σοφία Μανουσάκη θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στους ποιητές μας, σε μια εκδήλωση η οποία θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το φεστιβάλ, που θεωρείται ένα από τα μακροβιότερα και πλέον συνεπή στην Ελλάδα, και έχει τιμηθεί με ευρωπαϊκή διάκριση, φέτος περιλαμβάνει θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές καθώς και εκθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων θα γίνουν στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.

Αρχαίο δράμα

Η θεατρική αυλαία της διοργάνωσης ανοίγει στις 27 Αυγούστου με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, με τους Νίκο Καραθάνο και Κόρα Καρβούνη, ενώ στις 29 Αυγούστου το κοινό θα δει τον «Ορέστη» του Ευριπίδη, την καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Ακολουθούν στις 2/9 ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, η παράσταση «Χένσελ και Γκρέτελ» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη (4/9), η συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου (5/9) και ο «Αγαμέμνων» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις (7/9).
Στο πλούσιο πρόγραμμα ξεχωρίζουν ακόμη η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, με τις Αλεξία Καλτσίκη και Μαρία Ναυπλιώτου (10/9), αλλά και οι συναυλίες των Κωστή Μαραβέγια (12/9), Θάνου Μικρούτσικου (17/9) και Φοίβου Δεληβοριά (19/9).

Για σινεφίλ

Οσο για το κινηματογραφικό πρόγραμμα της διοργάνωσης, αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από ενδιαφέροντα φιλμ, η προβολή των οποίων θα γίνει από τις 30 Αυγούστου ως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στις ταινίες που ξεχωρίζουν είναι και το «Αφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου, το «Τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου αλλά και ο «Θάνατος του ιερού ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου με τους Κόλιν Φάρελ και Νικόλ Κίντμαν.

Στην ενότητα των εικαστικών θα δούμε την εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας «Τιτανομαχία, Πέτρες και κόκαλα» της Μαρίας Παπαδημητρίου, που αποτελεί παραγωγή της Πολιτιστικής Επιχείρησης «Ελευσίνα 2021». Στην εγκατάσταση η καλλιτέχνις καταπιάνεται με την ιδιαίτερη συνύπαρξη της αρχαιολογικής παράδοσης και της βιομηχανίας στην πόλη της Ελευσίνας, η οποία άλλωστε συνθέτει και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ θα συνοδευτεί από την έκδοση ενός φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο «Τροτύλη» και την παράλληλη έκθεση του Βαγγέλη Γκίνη με κεντρικό θέμα το εργοστάσιο της Πυρκάλ, που συνιστά ένα πολύτιμο τεκμήριο για την πρόσφατη ιστορία του τόπου της Ελευσίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα