Αισχρός εκβιασμός Ερντογάν για ανταλλαγή των στρατιωτικών

Αισχρός εκβιασμός Ερντογάν για ανταλλαγή των στρατιωτικών23.04.2018Παρασκήνιο

Σε πανεθνική συνέντευξή του ζήτησε από την Ελλάδα να παραδώσει τους οκτώ στην Αγκυρα, ενώ πρότεινε και ειρήνη με συγκυριαρχία στο Αιγαίο

Αφήνοντας κατά μέρος τα όποια προσχήματα, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε απροκάλυπτα ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Ο Τούρκος πρόεδρος ποδοπάτησε έτσι κάθε έννοια λογικής μαζί με όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, δεδομένου ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές υποθέσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συμψηφιστούν.

Σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε από όλα τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ομολόγησε προκλητικά το πασιφανές, ότι δηλαδή η σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας αποτέλεσε μέρος ενός ύπουλου τουρκικού σχεδίου για να ζητηθεί αργότερα από την Αθήνα η ανταλλαγή τους με τους οκτώ Τούρκους. Είναι η πρώτη φορά που ο «σουλτάνος» αποκαλύπτεται συνδέοντας τόσο ξεκάθαρα και δημοσίως τη μοίρα των Ελλήνων αξιωματικών με εκείνη των οκτώ Τούρκων. «Μας ζητούν να δώσουμε πίσω τους Ελληνες στρατιώτες και τους είπαμε: εάν έχετε τέτοιο αίτημα, θα πρέπει να μας δώσετε τους γκιουλενιστές στρατιώτες, που εμπλέκονται στο πραξικόπημα κατά του κράτους μας» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Εάν μας τους παραδώσουν, θα επανεξετάσουμε και εμείς την κατάσταση με τους Ελληνες στρατιωτικούς».

«Ας καθίσουμε στο τραπέζι...»

Οσον αφορά τη συγκυριαρχία στο Αιγαίο όπως την εννοεί ο ίδιος και η τουρκική διπλωματία, σημείωσε: «Δεν θέλουμε να θερμαίνονται τα νερά στο Αιγαίο. Δεν έχουμε τέτοια πρόθεση. Εμείς βλέπουμε την Ελλάδα σαν γείτονά μας. Ας καθίσουμε στο τραπέζι και ας τα αφήσουμε αυτά στην άκρη. Τόσα μέτρα από εδώ, τόσα μέτρα από εκεί. Η θάλασσα, ο αέρας... Από δω τα αεροπλάνα, τα πλοία ας έρχονται και ας περνούν ελεύθερα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε η αυτοκριτική του για τον διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και τον βίαιο ξεριζωμό τους: «Δυστυχώς, λόγω κάποιων λανθασμένων συμπεριφορών στη δική μας χώρα οι Ρωμιοί συμπολίτες μας αναγκάστηκαν να πάνε στην Ελλάδα. Κι εμείς κάναμε λάθη. Πρέπει κι εμείς να το δούμε αυτό» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα και στον Προκόπη Παυλόπουλο: «Ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός είναι νέος και δυναμικός, θέλει να κάνουμε ένα νέο βήμα. Στην τελευταία επίσκεψή μου είδα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει την ίδια διάθεση. Ελάτε, λοιπόν, να τα βάλουμε αυτά στο τραπέζι και να αφήσουμε τους καβγάδες».

Παίζει το ίδιο «χαρτί» και με την Ουάσινγκτον

Στην ημερήσια διάταξη του Τούρκου προέδρου βρίσκονται οι βολές κατά των ΗΠΑ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μη χάνει ευκαιρία να κάνει σαφές ότι έχουν διαρραγεί για τα καλά οι διμερείς σχέσεις Αγκυρας - Ουάσινγκτον.

Ο Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV το Σάββατο, διαμήνυσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσέχουν τις ενέργειές τους αν θέλουν τον επαναπατρισμό του Αμερικανού πάστορα, ο οποίος κρατείται σε τουρκικές φυλακές κατηγορούμενος για διασυνδέσεις με τους επίδοξους πραξικοπηματίες του 2016.
Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους φαίνεται αποφασισμένος να παίξει σωστά το «χαρτί» του Αντριου Μπράνσον, του πάστορα που βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 35 ετών ως αρωγός των γκιουλενιστών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει καλέσει τον Ερντογάν να αποφυλακίσει τον Μπράνσον, ωστόσο δεν πάει πολύς καιρός που ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για ανταλλαγή του πάστορα με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πλην των κατεστραμμένων εξωτερικών σχέσεων, ο «σουλτάνος» φαίνεται ότι παλεύει και σε πολλά εσωτερικά μέτωπα. Το τελευταίο έχει ανοίξει με την Ενωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, που ζητεί επιτακτικά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ο Ερντογάν, από το βήμα συνεδρίασης του Οργανισμού Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, ενημέρωσε τα μέλη της ένωσης ότι όχι μόνο δεν σκέφτεται την άρση της, αλλά δεν αποκλείει και την παράτασή της εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, από την πλευρά του, χαμένος στην προεκλογική εκστρατεία, κατήγγειλε ως «αντιδημοκρατική» τη στάση της Ολλανδίας και της Αυστρίας να μην επιτρέψουν στο έδαφός τους ομιλίες Τούρκων πολιτικών εν όψει των εκλογών του Ιουνίου: «Με αυτήν την προσέγγιση η Αυστρία και η Ολλανδία δηλητηριάζουν τις δημοκρατικές αξίες των ίδιων των χωρών τους».

Θεανώ Καρούτα

Keywords
Τυχαία Θέματα