Χοντρό δούλεμα από τους Σκοπιανούς

Χοντρό δούλεμα από τους Σκοπιανούς14.08.2019Παρασκήνιο

Ρηματική διακοίνωση του ΥΠΕΞ στους γείτονες, που διατηρούν το αστέρι της Βεργίνας σε δημόσια κτίρια! Ιδού η ευκαιρία να ακυρωθεί η ντροπή των Πρεσπών

Ρεπορτάζ
Νίκος Σταυρουλάκης

Εξι μήνες μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την εφαρμογή της, η κυβέρνηση στα Σκόπια δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, διατηρώντας ελληνικά σύμβολα σε δημόσιους χώρους. Το αστέρι της Βεργίνας παραμένει

σε πολλά δημόσια κτίρια, ενώ και στα αρχαιοελληνικά μνημεία και αγάλματα που εξακολουθούν να κοσμούν δημόσιους χώρους οι πινακίδες παραμένουν ίδιες…

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι δημόσιοι χώροι στη γειτονική χώρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό προσκολλημένη στο παρελθόν, γεγονός που επιτρέπει στην Αθήνα να αμφισβητήσει την ισχύ της συμφωνίας στο σύνολό της, εάν η γειτονική χώρα δεν συμμορφωθεί προς το άρθρο 8, παράγραφος 2 του κειμένου των Πρεσπών, που προβλέπει ότι «εντός έξι μηνών από τη θέση σε ισχύ της παρούσης συμφωνίας το Δεύτερο Μέρος (σ.σ.: τα Σκόπια) θα επανεξετάσει το καθεστώς των μνημείων, δημοσίων κτιρίων και υποδομών στην επικράτειά του και, στο μέτρο που αυτά αναφέρονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην αρχαία ελληνική Ιστορία και πολιτισμό που συνιστούν αναπόσπαστο συστατικό της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς του Πρώτου Μέρους, θα προβεί στις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες…».

Στις 12 Φεβρουαρίου 2019 η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) έθεσε σε ισχύ τις συνταγματικές αλλαγές που ενεργοποίησαν τη μετονομασία της σε «Βόρεια Μακεδονία» και άρχισε την αλλαγή της ονομασίας σε δημόσια έγγραφα, κρατικά κτίρια και άλλα δημόσια μέσα (ενημέρωσης και μεταφοράς), ενώ ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ καλωσόριζε την αλλαγή της ονομασίας της χώρας του.

Οπως έγινε γνωστό χθες και μετέδωσε αποκλειστικά το newsbreak.gr, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στα Σκόπια, υπενθύμισε την ισχύ του άρθρου 8 της συμφωνίας, καλώντας τη γειτονική χώρα να παρέμβει στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η συμφωνία αυτή καταπατείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα εξετάζει την αντίδρασή της, σε περίπτωση που η κυβέρνηση στα Σκόπια δεν συμμορφωθεί άμεσα με το γράμμα της συμφωνίας.

Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να παρακολουθεί την πορεία συμμόρφωσης της γειτονικής χώρας, εν όψει της εξέτασης από το Ευρ. Συμβούλιο του αιτήματος ένταξής της στην Ε.Ε. τον Οκτώβριο.

Ο Ν. Δένδιας, σύμφωνα με πληροφορίες του newsbreak.gr, παρουσίασε στη ρηματική διακοίνωση λίστα με τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, ζητώντας να την εφαρμόσουν, αλλιώς θα υπάρξει το επόμενο διπλωματικό βήμα της ελληνικής κυβέρνησης.

----

Ερώτηση του Βελόπουλου για τις αποκαλύψεις περί χρηματισμού

Το δημοσίευμα της «δημοκρατίας» που αφορά τις αποκαλύψεις από τη Σερβία περί χρηματισμού Ελλήνων πολιτικών από τα Σκόπια με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Λύσης. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, με ανακοίνωσή του, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία «να αποδείξει τον πατριωτικό της χαρακτήρα και να κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να εξακριβωθεί η ακρίβεια του δημοσιεύματος, να αποκαλυφθεί επιτέλους η αλήθεια και να τιμωρηθούν όσοι θυσίασαν τη Μακεδονία για “τριάντα αργύρια”». Η Ελληνική Λύση, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «τολμά να το πει και επιμένει! Ισόβια σε όσους διέπραξαν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Keywords
Τυχαία Θέματα