Αγωνία των συνταξιούχων για τα εκκαθαριστικά με τις αλλαγές

Αγωνία των συνταξιούχων για τα εκκαθαριστικά με τις αλλαγές04.01.2019Οικονομία

Στα τέλη Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των συντάξεων του Φεβρουαρίου, με τους περίπου 1.900.000 «παλιούς» συνταξιούχους να αναμένουν με αγωνία να δουν εάν τελικά θα τηρηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις...

...δηλαδή εάν θα τους αποδοθούν στα τέλη του τρέχοντος μήνα τα απαραίτητα εκκαθαριστικά σημειώματα, βάσει των οποίων θα μπορέσουν να διαπιστώσουν πώς έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους.

Η καταβολή των κύριων συντάξεων θα ξεκινήσει την Τετάρτη

30 Ιανουαρίου. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων του πρώην ΙΚΑ, του Δημοσίου, του πρώην ΝΑΤ και του πρώην ΚΕΑΝ, καθώς και οι προσωρινές συντάξεις σε όσους προέρχονται από τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Δύο ημέρες μετά, την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, θα καταβληθούν από τον ΕΦΚΑ οι κύριες συντάξεις του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του πρώην ΟΓΑ.

Οι επικουρικές συντάξεις από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) θα καταβληθούν τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου.

Τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας έχουν δεσμευτεί ότι έως το τέλος Ιανουαρίου θα αποδοθούν στους «παλιούς» συνταξιούχους (όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την έναρξη της ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου 2016) και τα εκκαθαριστικά - ενημερωτικά σημειώματα, από τα οποία θα προκύπτει ο τρόπος επανυπολογισμού των συντάξεών τους, βάσει του ν. 4387/16.

Ωστόσο, πληροφορίες από κύκλους του ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι η επίδοση των ενημερωτικών φαντάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Αν τελικά αυτό καταστεί ή όχι εφικτό (αφήνοντας για ακόμη περισσότερο καιρό στο σκοτάδι τούς δικαιούχους) θα φανεί έως τα τέλη του μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα