Mνημόνια μέχρι τελικής πτώσεως

Mνημόνια μέχρι τελικής πτώσεως27.04.2018ΠρόσωπαΟμολογία Τσακαλώτου: 3-4 αξιολογήσεις ετησίως και μετά το τέλος του προγράμματος

Σκληρά δεσμά στην Ελλάδα για χρόνια ετοιμάζουν οι δανειστές!

Η Θέση μας: Βιβλίο-αποκάλυψη του Καλεντερίδη

Διαβάστε επίσης:

►Τα κόλπα της Φωτίου για τις υιοθεσίες και από τους γκέι►Απίστευτο! Δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να πάρει την εξουσία ο... Στρατός!►Δράμα! Αντιμέτωπες με κατάσχεση
ή δέσμευση λογαριασμών 81.000 επιχειρήσεις►Δικαστική έρευνα για τους απατεώνες που λένε ότι «θεραπεύουν» τον καρκίνο►Νέα αδέσποτη σφαίρα στο (ίδιο) σχολείο του Μενιδίου►Ερχονται διώξεις για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ! Ποιοι χάνουν τον ύπνο τους►Πρεμιέρα σήμερα των e-πλειστηριασμών για χρέη στο Δημόσιο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε τη συνεχή εποπτεία στην οικονομία από τις Βρυξέλλες. Λόγια του αέρα για το χρέος

Με «μαστίγιο και καρότο» εμφανίστηκε ο Ζαν Κλoντ Γιούνκερ κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα. Τόσο από το βήμα της Βουλής όσο και στο τετ α τετ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ναι μεν υπενθύμισε στους εταίρους τις δεσμεύσεις τους για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, ωστόσο δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι η έξοδος από το Μνημόνιο δεν συνεπάγεται και διακοπή της παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας από τις Βρυξέλλες.

Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών, ο πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε στο γεγονός ότι η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την προσπάθεια «να μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα με τόσες θυσίες».

Oπως είπε, δεν πρέπει το κράτος να είναι εργοδότης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρέπει να θεραπευτούν οι παθογένειες της χώρας, αλλά και να εκριζωθεί μια κι έξω η διαφθορά. Μίλησε δε με ενθουσιασμό για το ελληνικό «μεγάλο έθνος, που όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι τού οφείλουμε πολλά», ενώ σημείωσε ότι «οι Ελληνες έδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία. Από τη θέλησή τους δονήθηκε η Ευρώπη. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι». Ο ίδιος, όπως ανέφερε, έμεινε πιστός φίλος της Ελλάδας, «όταν στην Ευρώπη λαϊκιστές και δημαγωγοί ήθελαν να βγει η χώρα από το ευρώ». Εκλεισε δε την ομιλία του με τη φράση «Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη», στα ελληνικά.

«Κανονική χώρα»

Νωρίτερα, από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Γιούνκερ προσέφερε υποστήριξη στην προσπάθεια της Ελλάδας για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια και ρύθμιση του χρέους. «Πριν από το τέλος του καλοκαιριού, η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα κανονική. Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του προγράμματος. Μαζί θα γυρίσουμε τη σελίδα αυτών των δύσκολων χρόνων» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα λιτότητας, αλλά το ακριβώς αντίθετο. «Θα πετύχουμε καθαρή έξοδο, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως συνέβη και με άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα στήριξης» ανέφερε και εστίασε στη βοήθεια του κ. Γιούνκερ για τη ρύθμιση του χρέους.

Και αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα για τους δύο ομήρους

Ηχηρά μηνύματα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την Αθήνα, ζητώντας ταυτόχρονα την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη.

«Στην Τουρκία υπάρχουν δύο Ελληνες φυλακισμένοι, που πρέπει να απελευθερωθούν τώρα. Δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, είναι αστείο να το λέμε αυτό» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Προκλητικότατος, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπ. Γκιουλ, ξεχνώντας ότι ο ίδιος ο Ερντογάν μίλησε στη Βάρνα για ανταλλαγή με τους «8», απάντησε στις δηλώσεις Γιούνκερ επικαλούμενος την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. «Στην τουρκική δικαιοσύνη κανένας δεν μπορεί να δίνει εντολές, συμβουλές, να κάνει συστάσεις» είπε. Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε σχετικά με το Σκοπιανό ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει πάρει ημερομηνία ένταξης, ενώ καυστικός ήταν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα του Προσφυγικού, λέγοντας ότι οι υπόλοιπες χώρες έχουν υποχρέωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

«Νιώθω την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα μου»

Δεύτερη πατρίδα του αποκάλεσε την Ελλάδα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις συνομιλίες που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταπέδωσε τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της εκτός της Ε.Ε., αλλά και η Ε.Ε. έχει ανάγκη την Ελλάδα».
«Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την πορεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα από μια πολύ κρίσιμη συγκυρία» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας: «Αυτή η συμβολή σας αποδεικνύει και το μέγεθος της προσωπικότητάς σας ως μεγάλου Ευρωπαίου ηγέτη».
«Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα εγώ παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό» τόνισε ο κ. Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας: «Ούτε μια στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έφευγε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Αυτή ήταν η στάση μου και ως προέδρου του Eurogroup και της Κομισιόν». Παρών στη συνάντηση ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Τα δώρα του Βούτση

Μια μεταξοτυπία του έργου «Η αρπαγή της Ευρώπης» του Νίκου Εγγονόπουλου, καθώς και τον «Επιτάφιο» του Περικλή σε γαλλική έκδοση προσέφερε ο πρόεδρος της Bουλής Νίκος Βούτσης στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την υποδοχή του στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Γιούνκερ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος τόνισε ότι «η χώρα μας σε τρία χρόνια θα γιορτάσει τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Το Κοινοβούλιο αυτό έχει ζήσει πολλές ευτυχείς στιγμές. Ο κ. Γιούνκερ είναι ο πρώτος αξιωματούχος της Ε.Ε. που θα απευθύνει ομιλία στο Κοινοβούλιο». Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρουσία στα έδρανα επισήμων της Βουλής των πρώην πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Παναγιώτη Πικραμμένου για να μπουν στο κάδρο της δημοσιότητας.

Αιχμάλωτοι στα Μνημόνια μέχρι τελικής πτώσεως

Στην ευθεία ομολογία ότι οι δανειστές θα εποπτεύουν την πρόοδο της χώρας μας τρεις τέσσερις φορές τον χρόνο μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στους «Financial Times». Η δήλωση στη βρετανική εφημερίδα μόλις μία ημέρα πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια, όπου θα συζητηθεί εκτενώς το ελληνικό ζήτημα, επιβεβαίωσε τα χειρότερα σενάρια, αφού ο κ. Τσακαλώτος παραδέχεται ότι η χώρα θα παραμείνει σε μνημονιακά δεσμά μέχρι... τελικής πτώσεως!

«Είναι πιθανό να έχουμε τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο» ήταν η επίμαχη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αναγνώρισε έτσι πως οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα κάνουν περισσότερους ελέγχους απ' ό,τι σήμερα (προβλέπονται τριμηνιαίες αξιολογήσεις, αλλά στην πράξη το τριετούς διάρκειας 3ο Μνημόνιο θα κλείσει με μόλις τέσσερις αξιολογήσεις). Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος δέχτηκε δριμεία επίθεση για την παραδοχή αυτή ακόμα και από την εκπομπή «Δεύτερη ματιά» της ΕΡΤ χθες το μεσημέρι. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αντέδρασαν λέγοντας: «Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μια καθαρή έξοδο, και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος “συν κάτι ακόμη". Το “συν κάτι ακόμη" ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο». Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να βρεθεί στο σημερινό Eurogroup αντιμέτωπος με νέες πιέσεις για επίσπευση της 4ης αξιολόγησης (μόνο περί τα 76 από τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα έχουν καλυφθεί) και για περαιτέρω επεξεργασία του Ολιστικού Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιάσει στους ομολόγους του. Μεταμνημονιακή εποπτεία και χρέος προβλέπεται να τεθούν στο τραπέζι, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις.

Χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» και ανάλυση της Citi επιβεβαίωσαν πως η Γερμανία επιμένει σε έναν μεταμνημονιακό μηχανισμό εποπτείας που θα συνδέει την ελάφρυνση χρέους με την τήρηση δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το δημοσίευμα υποστηρίζει πως έγγραφο της Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής, σημειώνοντας πως «η τελική απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο στο τέλος του προγράμματος του ESM, ώστε να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες της αγοράς εκείνη τη στιγμή». Σημειώνεται, πάντως, ότι αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο. Στο μεταξύ, το πρακτορείο Reuters επισήμανε χθες ότι με την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν την πρόσβαση στο φθηνό χρήμα της ΕΚΤ.

Μ. Ροζάκος

Keywords
αλέξης τσίπρας, αβραμοπουλος, financial times, ελλαδα, συριζα, κεελπνο, βρυξέλλες, αθηνα, βουλη, τσιπρας, μνημονιο, αγκυρα, αιγαιο, αδριανούπολη, σκοπια, ΠΓΔΜ, παπανδρεου, πικραμμενος, times, ΕΡΤ, κυπρος, χρεος, esm, reuters, τραπεζες, ΕΚΤ, εθνος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, ημερομήνια, μια ημερα, χωρες, βημα, γερμανια, δωρα, εξοδος, θεμα, ιρλανδια, οικονομια, προγραμμα, σημερινη, σφαιρα, το βημα, υιοθεσιες, reuters, αγκυρα, αδριανούπολη, ανησυχητικο, αποκαλυψη, αρπαγη, βιβλιο, βοηθεια, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, δηλωση, δηλωσεις, εγγραφο, εδρανα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ερντογαν, ερευνα, ευκλειδης, ευρωπη, εφημεριδα, ζωνη, υπνο, ομιλια, λογια, μαξιμου, μηνυματα, πορτογαλια, ρυθμιση, σεναριο, σοφια, σχολειο, τουρκια, τρια, χειροτερα, χρημα, δημητρης, ευθεια, ελληνικα, esm, χωρα
Τυχαία Θέματα