G7: Ήταν στραβό το κλίμα

G7: Ήταν στραβό το κλίμα26.08.2019Ειδήσεις

Στην ατζέντα το Ιράν, ο Αμαζόνιος, η Βρετανία, και η Κίνα, συμφωνία όμως μόνο για τη Ρωσία

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Oι ηγέτες των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικά χωρών συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στο θέρετρο της νότιας Γαλλίας Μπιαρίτζ, εν μέσω διεθνούς σάλου για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, παγκόσμιας ανησυχίας για τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, τη διαμάχη της Δύσης με το Ιράν και ενός Brexit που ουδείς γνωρίζει πώς θα καταλήξει.

Τα χαμόγελα

των επτά κατά την άφιξή τους ήταν μάλλον αμήχανα, αντικατοπτρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη. Ο «οικοδεσπότης» της συνόδου Εμανουέλ Μακρόν, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Τζουζέπε Κόντε, ο Μπόρις Τζόνσον και ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πόζαραν για τις κάμερες, ωστόσο ο Κόντε υπέβαλε την παραίτησή του από πρωθυπουργός στις 22 Αυγούστου, ο Τζόνσον αντιπαρατίθεται με τη Μέρκελ και τον Μακρόν για το Brexit, ενώ και ο Τουσκ ήταν, τόσο πριν από τη σύνοδο όσο και κατά τη διάρκειά της, ιδιαίτερα επικριτικός έναντι του Βρετανού πρωθυπουργού.

Παρά το όχι και τόσο θερμό κλίμα, πάντως, τόσο εν τω συνόλω όσο και κατ' ιδίαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να βρήκαν κάποια σημεία σύγκλισης.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι συμφώνησαν στην ανάληψη κοινής δράσης σχετικά με το Ιράν, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη. Ο Τραμπ, ωστόσο, διαχώρισε τη θέση του για το θέμα, λέγοντας ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει κάποιον να μεταφέρει μηνύματα στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Εκεί που υπήρξε πραγματική σύγκλιση ήταν για τη Ρωσία, καθώς οι επτά συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διάλογο με τη Μόσχα και να συντονίσουν τις δράσεις τους.

Πάντως, λίγο προτού πέσει η αυλαία της συνόδου ιρανικό κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μπιαρίτζ, μεταφέροντας τον Ιρανό ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είχε συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λεντριάν.

«Ο Ζαρίφ θα μεταφέρει την απάντηση της ιρανικής ηγεσίας στην πρόταση του Μακρόν, η οποία έχει στόχο τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης» δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τραμπ, ερωτηθείς για την άφιξη του Ζαρίφ, αρκέστηκε να απαντήσει «ουδέν σχόλιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα