7,5 δισ. ευρώ! Φόροι και τέλη χωρίς ανάσα έως τον Ιανουάριο

7,5 δισ. ευρώ! Φόροι και τέλη χωρίς ανάσα έως τον Ιανουάριο19.08.2018Οικονομία

Mε συνεχή «ραντεβού» στα γκισέ της Εφορίας αρχίζει ο γολγοθάς για τα νοικοκυριά αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Πώς μοιράζονται οι λογαριασμοί που πρέπει να εξοφλούνται κάθε μήνα

Αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές αρχίζει ο γολγοθάς πληρωμής για τους φορολογουμένους! Τα νοικοκυριά «κάνουν ταμείο» και διαπιστώνουν ότι τους επόμενους μήνες δεν θα προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα από τις πληρωμές φόρων και τελών.

Κάθε

μήνα και έως τον Ιανουάριο του 2019 θα πρέπει να πληρώνουν δύο ή και τρεις φορολογαριασμούς, πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος, όπως οι μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα χτυπήματα της Εφορίας είναι απανωτά, με τα «ραβασάκια» να έρχονται μαζεμένα. Συνολικά, από τον Ιούλιο έως το τέλος Ιανουαρίου 2019 τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό των περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

■ Φόρος εισοδήματος: Στις 31 Ιουλίου καταβλήθηκε η πρώτη δόση που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Η δεύτερη δόση του σχετικού φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται έως πέντε διαφορετικοί φόροι: φόρος εισοδήματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου.
ΕΝΦΙΑ: Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Ο φετινός θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.
Τέλη κυκλοφορίας 2019: Εως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας, που -όπως φαίνεται- δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι. Το συνολικό ποσό των τελών που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Μαζί με αυτά θα πρέπει να εισπραχθούν με βάση τον προϋπολογισμό άλλα 2,4 δισ. ευρώ από τους λοιπούς άμεσους φόρους και ένα υπόλοιπο περίπου 450.000.000 ευρώ από ρυθμίσεις οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών.

Οσοι καθυστερήσουν να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και η οφειλή τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στους περίπου 4.100.000 φορολογουμένους που έχουν οφειλές στην Εφορία και κινδυνεύουν με κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου για το τρέχον έτος και να διεκδικήσει από τους παραλήπτες των σημειωμάτων πάνω από 3,2 δισ. ευρώ σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019.

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να στείλει τον νέο «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ έως το τέλος Αυγούστου, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την ακίνητη περιουσία κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την 1η /1/2018 με βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών δηλώσεων Ε9 των ετών 2010-2018 που είναι καταχωρισμένες στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» του συστήματος ΤΑΧΙSnet, στον διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr). Παρά το γεγονός, όμως, ότι θα ληφθεί υπόψη η κατάσταση της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού και νομικού προσώπου όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την 1η/1/2018, ο προσδιορισμός των οφειλόμενων ποσών ΕΝΦΙΑ για όλους τους υπόχρεους θα γίνει με βάση τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων όπως αυτές διαμορφώθηκαν πεντέμισι μήνες αργότερα, από τις 12/6/2018, όταν έγιναν αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε μεγάλο αριθμό περιοχών της χώρας.

Ο κύριος ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος όσοι φορολογούμενοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου καταγράφηκαν σημαντικές μειώσεις αντικειμενικών τιμών αφετηρίας (τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο), καθώς επίσης και σε «λαϊκές» περιοχές, όπου οι αντικειμενικές τιμές ζώνης παρέμειναν αμετάβλητες στα 550 ευρώ ανά τ.μ. και στα 1.050 ευρώ ανά τ.μ., θα είναι μειωμένος κατά 1,77% έως και 34,78%.

Αντιθέτως, σε όσες περιοχές οι νέες αντικειμενικές τιμές ζώνης σημείωσαν σημαντική άνοδο ο κύριος ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι αυξημένος κατά 3,57% έως 53,33%.

946.671 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος αυξημένο ΕΝΦΙΑ

Στην πλειονότητα των περιοχών, πάντως, ο κύριος ΕΝΦΙΑ του 2018 θα είναι ίδιος με πέρυσι, καθώς οι αντικειμενικές τιμές με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο συγκεκριμένος φόρος είτε έχουν μεταβληθεί ελάχιστα (αυξήθηκαν ή μειώθηκαν σε ποσοστά χαμηλότερα του 10%) είτε παρέμειναν αμετάβλητες.
Γενικά, ο αριθμός των φορολογουμένων που θα κληθεί να πληρώσει ΕΝΦΙΑ ίδιο ή μειωμένο σε σύγκριση με πέρυσι φθάνει τους 5.446.143 ή το 85% του συνόλου των υπόχρεων φυσικών προσώπων, ενώ οι φορολογούμενοι που θα υποχρεωθούν να καταβάλουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα είναι μόλις 946.671 ή το 15% του συνόλου των υπόχρεων.
Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ταυτόχρονα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών παρενέβη νομοθετικά, καταθέτοντας στη Βουλή και ψηφίζοντας διατάξεις με τις οποίες διευρύνθηκαν κατά 50 ευρώ το 1ο και το 3ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, ώστε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με ακίνητα σε «φθηνές» και «λαϊκές» περιοχές να μη μεταβούν σε υψηλότερα κλιμάκια υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ (όπου ισχύουν μεγαλύτεροι βασικοί συντελεστές φόρου) εξαιτίας αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές ζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα