Κυπριακό: Θερμός Σεπτέμβριος σε όλα τα μέτωπα

Κυπριακό: Θερμός Σεπτέμβριος σε όλα τα μέτωπα18.08.2018Παρασκήνιο

«Θερμός» Σεπτέμβριος αναμένεται στην κυπριακή ΑΟΖ...

...καθώς μέσα στον επόμενο μήνα είναι προγραμματισμένη η άφιξη του σκάφους της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων με στόχο την ανεύρεση υδρογονανθράκων και με την Αγκυρα να διαμηνύει σε υψηλούς τόνους ότι δεν θα μείνει απαθής, θέλοντας

να βάλει χέρι στα κυπριακά ενεργειακά αποθέματα. Τον επόμενο μήνα επίσης αναμένεται επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό με τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί σε ευθεία σύνδεση με την Αγκυρα να κάνει συνεχείς αναφορές στη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου από τους Τουρκοκυπρίους.

Σε αυτό το περιβάλλον, που εύλογα εγείρει μεγάλους κινδύνους ενός «θερμού επεισοδίου» στην κυπριακή ΑΟΖ με στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου σπεύδουν κατεπειγόντως στο Τελ Αβίβ ενεργοποιώντας τον τριμερή αμυντικό άξονα με το Ισραήλ για να βάλουν φρένο στις τουρκικές βλέψεις. Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης θα βρίσκονται επί ισραηλινού εδάφους στις 13 Σεπτεμβρίου, σε μια επίσκεψη ισχυρής γεωπολιτικής σημασίας, όπου θα έχουν συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Νετανάχιου προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα περιφερειακής ασφαλείας, με το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ να τίθεται στο επίκεντρο αυτών των διαβουλεύσεων. Οι Τούρκοι πάντως ήδη ξεκίνησαν τις προκλήσεις στην Κύπρο, καθώς δύο τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν κυπριακή τράτα απειλώντας ότι θα συλλάβουν τους επιβαίνοντες, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αυτά τα «επεισόδια» και οι τουρκικοί τσαμπουκάδες θα κλιμακώνονται όσο το γεωτρύπανο της ExxonMobil θα πλησιάζει στην Κύπρο.

Πέραν των εξελίξεων από την οικονομική κρίση που ταλανίζει την Τουρκία, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ απειλεί να ανατρέψει τις διαμορφωμένες ισορροπίες στην περιοχή από το 1974 και μετά, αποκόπτοντας την τουρκική πλευρά από τους μεγάλους ενεργειακούς άξονες της ΝΑ Μεσογείου. Εξ ου η Αγκυρα δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει ακόμη και βία προκειμένου να μην επιτρέψει στη Λευκωσία την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της.

Ο «Πορθητής» στο μικροσκόπιο

Την ώρα που η κυπριακή πλευρά συνεχίζει κανονικά τον ενεργειακό προγραμματισμό της, στο ελληνικό ΓΕΕΘΑ έχει σημάνει συναγερμός, καθώς το τουρκικό γεωτρητικό πλοίο «Πορθητής» βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Πολεμικού Ναυτικού, που παρακολουθεί στενά κάθε του κίνηση. Το εν λόγω σκάφος παραμένει ελλιμενισμένο στην Αττάλεια αναμένοντας εντολές από την Αγκυρα. Σύμφωνα με τις αναφορές που φτάνουν στο Πολεμικό Ναυτικό, τα δυο βοηθητικά σκάφη, υπό νορβηγική σημαία, που θα συνοδεύσουν τον «Πορθητή» σε έρευνες πλέουν νότια της Κρήτης με κατεύθυνση προς το λιμάνι της Αττάλειας. Στην ίδια θαλάσσια περιοχή διεξάγει -εντός όμως των τουρκικών χωρικών υδάτων, για την ώρα- ήδη έρευνες το ερευνητικό πλοίο «Barbaros».

Keywords
Τυχαία Θέματα