20.000 απειλούνται με πλειστηριασμό!

20.000 απειλούνται με πλειστηριασμό!11.09.2019Οικονομία

Διαταγές πληρωμής ετοιμάζονται να στείλουν οι τράπεζες σε όσους έχουν «κόκκινα» στεγαστικά

Tο χαρτί του πλειστηριασμού ετοιμάζονται να ρίξουν στο τραπέζι τα πιστωτικά ιδρύματα, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση προς τους δανειολήπτες για να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Πέρα από τα ενημερωτικά «ραβασάκια» σε 180.000 δανειολήπτες, οι τράπεζες

αναμένεται να στείλουν και διαταγές πληρωμής σε 20.000 δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που φέρουν εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Πρόκειται για δάνεια με μεγάλη καθυστέρηση, με τις αντικειμενικές αξίες της κατοικίας που θα τεθεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη του πλειστηριασμού να ξεκινούν από τα 40.000 ευρώ και να φτάνει τα 80.000 ευρώ.

Σχεδόν όλοι, πάντως, οι «κόκκινοι» δανειολήπτες, οι οποίοι θα δουν στο γραμματοκιβώτιό τους το... απειλητικό ραβασάκι των τραπεζών, πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στον νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η πλατφόρμα

Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για να ρυθμίσουν το δάνειό τους και να «κλειδώσουν» την προστασία του σπιτιού τους.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η αντικειμενική αξία του σπιτιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα τις 36.000 ευρώ.

Η πρόταση μπορεί να προβλέπει:

1) Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας (π.χ., αν κάποιος χρωστά 100.000 ευρώ, ενώ το σπίτι του αξίζει 50.000 ευρώ, τότε θα γίνει «κούρεμα» 40.000 ευρώ).

2) Αποπληρωμή σε 25 έτη, ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης είτε μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος, νεότερης ηλικίας, ως εγγυητής του δανείου (π.χ., τέκνο που θα κληρονομήσει το ακίνητο).

3) Χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου. Επιπρόσθετα, το κράτος επιδοτεί την πληρωμή των ανωτέρω μηνιαίων δόσεων του δανείου σε ποσοστό από 20% έως 50%.

Από τη Δευτέρα οι τράπεζες ξεκίνησαν την αποστολή προσωπικών επιστολών στους περίπου 180.000 οφειλέτες που εμπίπτουν στα κριτήρια υπαγωγής του νέου νόμου, το συνολικό χρέος των οποίων ανέρχεται σε σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Στόχος, η πληρέστερη δυνατή ενημέρωσή τους σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα