Λέρος: Θρίλερ με την «εξαφάνιση» πολεμικού υλικού

Λέρος: Θρίλερ με την «εξαφάνιση» πολεμικού υλικού11.09.2019Άρθρα

Εκαναν φτερά από βάση του Ναυτικού δύο αντιαρματικά, οπλοβομβίδες, αμυντικές χειροβομβίδες και νάρκες κατά προσωπικού

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Σοκ και σωρεία μειζόνων ερωτημάτων προκαλεί η απώλεια βαρέος οπλισμού από βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο.

Ύστερα από καταμέτρηση που έγινε σε αποθήκη πυρομαχικών διαπιστώθηκε ότι υπολείπονται δύο αντιαρματικά, οπλοβομβίδες, αμυντικές χειροβομβίδες, βραδύκαυστο

φιτίλι, μικρός αριθμός σφαιρών, ενώ κάποιες πληροφορίες θέλουν και απώλεια ναρκών κατά προσωπικού.

Στη σοβαρή αυτή υπόθεση, που θυμίζει έντονα την κλοπή όπλων και πυρομαχικών το 2002 από μονάδα της Κω, ενεπλάκη από την πρώτη στιγμή η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει «άρωμα» τρομοκρατίας (βλέπε Συκούριο) ή και εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, της ΜΙΤ.

Είναι δύο από τα σενάρια που φοβούνται οι στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές, χωρίς να αποκλείεται το σενάριο της κλοπής για εξαγωγή και πώληση του οπλισμού.

Επισημαίνεται πως τον περασμένο Αύγουστο είχε εντοπιστεί εντός της ναυτικής βάσης ζευγάρι Γερμανών, το οποίο είχε υποστηρίξει πως βρέθηκε στο σημείο κολυμπώντας, από λάθος. Στοιχεία εις βάρος του για κατασκοπία δεν φαίνεται να είχε υπάρξει.

Καταμέτρηση

Το ενδεχόμενο λογιστικού λάθους φέρεται ότι έχει αποκλειστεί και οι έρευνες ανεύρεσης του οπλισμού εστιάζονται στο προσωπικό της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αυτοί που έκλεψαν το πολεμικό υλικό είχαν βοήθεια εκ των έσω.

Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να οδηγούνται οι Αρχές που έχουν αναλάβει τις έρευνες, δεδομένου ότι στην αποθήκη πυρομαχικών υπήρχαν διπλές κλειδαριές ασφαλείας, οι οποίες δεν έφεραν ίχνη παραβίασης, συναγερμός που ποτέ δεν χτύπησε και κάμερες ασφαλείας.

Οι κάμερες ασφαλείας, ωστόσο, έχουν καταγεγραμμένο υλικό του τελευταίου τριμήνου και είναι αμφίβολο αν μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των δραστών, σε περίπτωση που η κλοπή ή η απώλεια σημειώθηκε πριν από το καλοκαίρι.

Από χθες το πρωί, οπότε ολοκληρώθηκε και η δεύτερη καταμέτρηση, με την οποία επιβεβαιώθηκε η απώλεια που διαπιστώθηκε κατά την πρώτη, το απόγευμα της Δευτέρας, η ναυτική βάση σφραγίστηκε, άρχισαν οι έρευνες και κλήθηκαν σε κατάθεση τουλάχιστον δέκα στρατιωτικοί που ήταν επιφορτισμένοι με τις υπηρεσίες φύλαξης των αποθηκών πυρομαχικών και ειδικότερα οι υπεύθυνοι φύλαξης του φόρτου μάχης.

Αν δεν προκύψουν από τις καταθέσεις τους κάποια στοιχεία, τότε θα ζητηθεί να επιστρέψουν στη μονάδα και να δώσουν κατάθεση και άλλα στελέχη που υπηρετούσαν παλαιότερα σε αυτή με αρμοδιότητα τη φύλαξη της εν λόγω αποθήκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απολεσθέν υλικό δεν είναι εκπαιδευτικό, αλλά χαρακτηρισμένο ως φόρτος μάχης. Ήταν τοποθετημένο σε ατομικούς σάκους, προορισμένους για χρήση από τις Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην αποθήκη φυλάσσονταν επίσης αυτόματα τυφέκια τύπου G3 και FN, τα οποία βρέθηκαν στη θέση τους.

Η απώλεια του βαρέος οπλισμού από την ΥΝΤΕΛ διαπιστώθηκε κατά τη διαδικασία παράδοσης της αποθήκης φύλαξης των πυρομαχικών στον νέο οπλονόμο. Και εδώ αρχίζουν τα σοβαρά ερωτήματα.

Πότε είχε γίνει η προηγούμενη καταμέτρηση; Μέχρι και χθες δεν είχε δοθεί σαφής απάντηση, αν και κάποιες πληροφορίες την προσδιόριζαν περί τον Δεκέμβριο του 2018.

Αφού πρόκειται για φόρτο μάχης της πλέον επίλεκτης μονάδας των Ενόπλων Δυνάμεων, των ΟΥΚ, και ενώ η τουρκική προκλητικότητα βρίσκεται στο ζενίθ, γιατί δεν γινόταν πιο συχνά ο έλεγχος στον οπλισμό προκειμένου να αποκλειστούν τέτοιου είδους φαινόμενα;

Αν αποδεικνύεται πως μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες μονάδες είναι «ξέφραγο αμπέλι» και κάνουν φτερά όπλα με τόση ευκολία, τότε τι μπορεί να συμβεί στις υπόλοιπες;

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με δήλωσή του επισήμανε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η απώλεια του οπλισμού εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου υπονοώντας έτσι ότι το περιστατικό δεν συνέβη επί κυβέρνησης Ν.Δ. αλλά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Το ζήτημα δεν προέκυψε χθες αλλά διαπιστώθηκε χθες» είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα