Το Σώμα Γενικών Επιτελών στην Ελλάδα του Όθωνα

Τον Δεκέμβριο του 1833, δημιουργήθηκε το Σώμα Γενικών Επιτελών από τρεις και λίγο αργότερα από έξι αξιωματικούς με επικεφαλής το Σκώτο Συνταγματάρχη Thomas Gordon (Γκόρντον).

Αμέσως μετά την άφιξη του Όθωνα, τον Φεβρουάριο του 1833, ψηφίστηκε ο νέος Οργανισμός του Στρατού, στη σύνθεση του οποίου περιλαμβάνονταν:

– Πεζικό
– Ιππικό
– Πυροβολικό
– Μηχανικό
– Ακροβολιστές
– Χωροφυλακή
– Λόχος Απομάχων

Το ίδιο έτος με Βασιλικό Διάταγμα έγινε η οργάνωση

της Γραμματείας επί των Στρατιωτικών.

Η Γραμματεία καθορίστηκε να έχει δύο τμήματα και είχε ως αποστολή την άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και κάθε θέμα που αφορούσε το στράτευμα και το προσωπικό (στρατιωτικό και πολιτικό).

Για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της επιτελικής εργασίας στη Γραμματεία επί των Στρατιωτικών συστήθηκε, το Δεκέμβριο του 1833 το Σώμα Γενικών Επιτελών από τρεις και λίγο αργότερα από έξι αξιωματικούς.

Επικεφαλής τοποθετήθηκε ο Σκώτος Συνταγματάρχης Thomas Gordon (Γκόρντον).

Ο Αξιωματικός είχε πολεμήσει στην Ελλάδα αφού ήταν από τους πρώτους εθελοντές, είχε αποκτήσει στρατιωτική πείρα στον Ρωσικό Στρατό αλλά και γνωριμία με την οικογένεια των Υψηλάντηδων.

Υπήρξε όμως αμφιλεγόμενο πρόσωπο για την συνολική δράση του στην Ελλάδα.

Έγραψε για την Ελληνική Επανάσταση, το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου του, σχετιζόμενο με την Επανάσταση είναι στο πανεπιστήμιο του Αμπερντήν ενώ η οικία Γκόρντον βρίσκεται στο Άργος.

The post Το Σώμα Γενικών Επιτελών στην Ελλάδα του Όθωνα appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα