Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις – Ο Ερντογάν μιλά για 109 νεκρούς και απειλεί να πνίξει την Ευρώπη με πρόσφυγες

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται σε συριακά μεθοριακά χωριά ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις που προωθούνται και τους στρατιώτες των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), δήλωσε πριν από λίγο αξιωματούχος των SDF.

“Συνεχίζονται σφοδρές συγκρούσεις στα χωριά, στα οποία προσπαθούν να εισβάλουν” οι τουρκικές δυνάμεις, σημείωσε ο Μάρβαν Καμίσλο, υπεύθυνος επικοινωνίας των SDF.

Την ίδια ώρα οι αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από την Τουρκία ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές τους κατευθύνονται σε μέτωπα στην βορειοανατολική Συρία για να

ενισχύσουν εκεί τα τουρκικά στρατεύματα που διέσχισαν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού κινούνται προς τις δύο κύριες πόλεις στην περιοχή, τις Ταλ Αμπιάντ και την Ρας αλ Αΐν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Συριακού Εθνικού Στρατού, ο Γιουσέφ Χαμούντ, σημειώνοντας ότι στην περιοχή αυτή έχουν οχυρωθεί δυνάμεις των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Ο ίδιος διέψευσε ωστόσο τις πληροφορίες των τελευταίων, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ότι μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τις SDF στα περίχωρα της Ταλ Αμπιάντ.

Νωρίτερα οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είχαν αναφέρει σε ανακοίνωσή τους ότι απώθησαν νέα χερσαία επίθεση του τουρκικού στρατού στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, στη βορειοανατολική Συρία, την επομένη των φονικών βομβαρδισμών του τομέα αυτού με τον οποίο σηματοδοτήθηκε η έναρξη της επίθεσης της Άγκυρας.

Σποραδικά πυρά πυροβολικού αναφέρθηκαν επίσης σήμερα το πρωί στις μεθοριακές ζώνες της Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ωστόσο ότι η επιχείρησή του “διεξήχθη με επιτυχία κατά τη διάρκεια της νύχτας από αέρος και στο έδαφος”, διαβεβαιώνοντας ότι επετεύχθησαν “προκαθορισμένοι στόχοι” για την κατάληψη θέσεων, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Ωστόσο οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέφεραν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι απώθησαν χερσαία επίθεση στον τομέα του Ρας αλ Αΐν.

“Οι δυνάμεις μας εμπόδισαν μια απόπειρα χερσαίας διείσδυσης του τουρκικού στρατού κατοχής στον άξονα Ταλ-Χάλαφ – Αλούκ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση των SDF.

Χθες το βράδυ οι Συριακές Δημοκρατικές δυνάμεις είχαν και πάλι ανακοινώσει ότι απώθησαν παρόμοια επίθεση στον τομέα του Ταλ Αμπιάντ.

Ο Ερντογάν απειλεί να στείλει τους σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Άγκυρα θα στείλει στην Ευρώπη τους 3,6 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, αν οι ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν κατοχή την τουρκική στρατιωτική επιδρομή στη Συρία.

«Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα σας στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς βουλευτές του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα.

Ο τούρκος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της τουρκικής επιχείρησης ισχυριζόμενος ότι αυτή υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, καθώς στρέφεται κατά του ελέγχου από τους Κούρδους του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας.

«Δεν είναι ειλικρινείς, φτιάχνουν απλώς λέξεις», δήλωσε επίσης ο Ερντογάν για τους επικριτές της Τουρκίας, ξεχωρίζοντας τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη όταν επικρίνει την επιδρομή της Τουρκίας, διότι «ποιός έφερε την Υεμένη σ’ αυτή την κατάσταση;», είπε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι ούτε η Αίγυπτος μπορεί να επικρίνει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία καθώς είναι, κατά τον τούρκο πρόεδρο, «φονιάς της δημοκρατίας στην ίδια της τη χώρα».

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως η τουρκική επιχείρηση στη Συρία έχει στόχο να αποκαταστήσει τη δημογραφική δομή στην περιοχή και να επιστρέψουν οι Σύροι στα σπίτια τους.

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν μπορεί να δεχθεί να πληγούν άμαχοι στη διάρκεια της επίθεσης και πρόσθεσε: «Η επιχείρηση συνεχίζεται αυτή τη στιγμή με συμμετοχή όλων των μονάδων μας … 109 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής».

Οι αντιδράσεις για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη ΒΑ Συρία

Οι αντιδράσεις στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζονται σήμερα με το Ιράν να ζητάει να σταματήσει «αμέσως» η τουρκική επίθεση, την Ιταλία να την χαρακτηρίζει «απαράδεκτη», το Πεκίνο να καλεί να διαφυλαχθεί η κυριαρχία της Συρίας και τη Ρωσία να πιέζει για να αρχίσει ένας τουρκοσυριακός διάλογος.

Η Τεχεράνη απηύθυνε σήμερα έκκληση «να σταματήσει αμέσως» η τουρκική επίθεση που εξαπολύθηκε χθες εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν «εκφράζει τις ανησυχίες της» για τις συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο αυτής της επιχείρησης και «επιμένει στην ανάγκη να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις και να αποσυρθούν οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της Συρίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στη Ρώμη, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επίθεση της Τουρκίας εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι μάχες.

«Ως κυβέρνηση πιστεύουμε πως η τουρκικη επιθετική πρωτοβουλία έιναι απαράδεκτη. Την καταδικάζουμε … επειδή η στρατιωτική δράση κατά το παρελθόν οδηγούσε πάντα σε περισσότερη τρομοκρατία», δήλωσε στο περιθώριο ενός συνεδρίου στη Ρώμη ο Ντι Μάιο, ο οποίος ηγείται του Κινήματος 5 Αστέρων που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Καλούμε σε άμεσο τερματισμό αυτής της επίθεσης, η οποία είναι απολύτως απαράδεκτη δεδομένου ότι η χρήση βίας συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του συριακού λαού, που έχει ήδη βιώσει την τραγωδία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Η Κίνα, από την πλευρά της, ζήτησε σήμερα να γίνει σεβαστή η συριακή κυριαρχία.

«Η Κίνα πίστευε ανέκαθεν πως η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να είναι σεβαστές και να διαφυλαχθούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει «να αποφύγει να προσθέσει νέους παράγοντες που περιπλέκουν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Τέλος η Ρωσία σχεδιάζει να ασκήσει πίεση για διάλογο ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Συρίας και της Τουρκίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο σημερινή δήλωση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις – Ο Ερντογάν μιλά για 109 νεκρούς και απειλεί να πνίξει την Ευρώπη με πρόσφυγες appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα