Τούρκικη εισβολή στη Συρία: Με άδεια των ΗΠΑ, Ρώσικη «ανοχή» και την ΕΕ να «αξιώνει» τώρα το τερματισμό της

18:13 9/10/2019 - Πηγή: Armynow

Με αρκετή καθυστέρηση όπως πάντα αντέδρασε η ΕΕ, ο Τραμπ επιμένει στην απόφαση απόσυρσης από την Συρία ενώ η Ρωσία δηλώνει ουσιαστικά ανοχή

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αξίωσε σήμερα τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».

«Η Τουρκία

πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η Ρωσία δεν θα εμπλακεί στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας

Η Ρωσία δεν προτίθεται να εμπλακεί στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ. Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, εάν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Προς το παρόν πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συναντήσουν αντίσταση από τους Κούρδους. Εάν όμως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας απειλήσει την Συρία, την κυριαρχία και την ακεραιότητά της, τότε θα ενεργοποιηθούν όλοι οι διπλωματικοί μηχανισμοί», δήλωσε ο Τζαμπάροφ απαντώντας στο ερώτημα αν θα ζητηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση.

Ο Τζαμπάροφ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε, όταν στην Συρία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης και δεν έχει αρχίσει το έργο της η συνταγματική επιτροπή.

«Η διευθέτηση στην Συρία μπορεί να ανατραπεί. Δεν θα ήθελα να αρχίσει μια νέα σύγκρουση στη Συρία, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει στη Μέση Ανατολή μια ισχυρή εστία αποσταθεροποίησης» δήλωσε ο Τζαμπάροφ.

Τραμπ: Η εμπλοκή μας στη Μέση Ανατολή ήταν η χειρότερη απόφαση στην ιστορία των ΗΠΑ

«Η εμπλοκή μας στη Μέση Ανατολή ήταν η χειρότερη απόφαση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών», υποστήριξε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, τρεις ημέρες αφότου ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση που έλαβε την Κυριακή φαίνεται να έδωσε το πράσινο φως σε μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Αντιμετωπίζοντας επικρίσεις από το ίδιο το στρατόπεδό του, ο Αμερικανός πρόεδρος πολλαπλασίασε έκτοτε τις δηλώσεις, αντιφατικές μερικές φορές, για το θέμα αυτό, απειλώντας κυρίως την Τουρκία με βαριές οικονομικές κυρώσεις αν «υπερβεί τα όρια».

Όμως εμφανίζεται αποφασισμένος να «θέσει τέλος στους ατελείωτους πολέμους», όπως ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έπρεπε ποτέ να έχουν πάει στη Μέση Ανατολή», εκτίμησε σήμερα. «Οι ηλίθιοι ατελείωτοι πόλεμοι τελειώνουν για εμάς!».

«Θα φέρουμε σιγά σιγά και προσεκτικά τους σπουδαίους στρατιώτες και τον στρατό μας στο σπίτι», προσέθεσε σε ένα άλλο πρωινό τουίτ ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με τον οποίο οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή κόστισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάπου «8.000 τρισεκατομμύρια δολάρια» και χιλιάδες ζωές.

«Πήγαμε σε πόλεμο βασισμένοι σε μια λάθος υπόθεση όπως έχει αποδειχθεί τώρα: [ότι υπήρχαν] όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ», έγραψε αναφερόμενος στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Τούρκικη εισβολή στη Συρία: Με άδεια των ΗΠΑ, Ρώσικη «ανοχή» και την ΕΕ να «αξιώνει» τώρα το τερματισμό της appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα