Κουβέλης: Μιλάω με τους γονείς των Ελλήνων Στρατιωτικών

11:59 22/4/2018 - Πηγή: Armynow

Ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» μιλησε για τους Έλληνες Στρατιωτικούς.

Σχετικά με την κράτηση των Ελλήνων Στρατιωτικών όπως φαίνεται όλες οι ελπίδες για λύση έχουν να κάνουν με το να αποφασίσει η Τουρκία να αλλάξει στάση αφού φαίνεται ότι οι διεθνείς πιέσεις δεν απέδωσαν.

Ο Φ. Κουβέλης λέει:Με δεδομένα και γνωστά

τα γεγονότα και τις συνθήκες της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στελεχών μας, το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί με μια απλή συνεννόηση, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή αυτή τη συνεννόηση. Η Τουρκία όμως το ενέταξε στις εντάσεις των σχέσεών της με τη χώρα μας και το παρέπεμψε στο τουρκικό δικαστήριο. Δεν πρόκειται για «αδυναμία» της τουρκικής δικαιοσύνης να κινηθεί με ταχύτητα. Η κράτηση των δύο στρατιωτικών μας είναι παράνομη. Κρατούνται, άλλωστε, χωρίς κατηγορητήριο. Χρονοτριβεί, στο όνομα δικαστικών διαδικασιών και παρατείνει την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών. Η χώρα μας κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις και σε πολλαπλά επίπεδα προκειμένου οι δύο στρατιωτικοί μας να επιστρέψουν σύντομα στη χώρα μας.

Ο ίδιος μάλιστα λέει πως μιλάει με τους γονείς των Στρατιωτικών σημειώνοντας: Έχω συχνή επικοινωνία με τους γονείς των στρατιωτικών μας. Εκφράζουν την αγωνία και την ανησυχία τους για την εξέλιξη της κράτησης και ζητούν πληροφορίες. Ταυτόχρονα μου μιλάνε για τα παιδιά τους τα οποία επισκέπτονται στη φυλακή.

Το κόστος των αναχαιτίσεων

Ο Φ. Κουβέλης μίλησε και για την καθημερινή μάχη που δίνουν οι πιλότοι στο Αιγαίο μας. Συγκεκριμένα ανέφερε στην ερώτηση που ακολουθεί:

Κύριε υπουργέ, σύμφωνα με τους ως τώρα υπολογισμούς, τα τελευταία 15 έτη οι διαρκείς πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών για αναχαιτίσεις τουρκικών έχουν κοστίσει πολλές ανθρώπινες ζωές, όπως του σμηναγού Μπαλταδώρου και 160 εκατ. ευρώ σε κόστος χρήσης. Γι’ αυτό μιλήσατε για «ακήρυχτο πόλεμο» στο Αιγαίο;

Η αναφορά μου σε «ακήρυχτο πόλεμο» συνοδευόταν ακριβώς από τα στοιχεία που καταγράφει η ερώτησή σας. Οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη υποχρεώνουν τα μαχητικά μας αεροσκάφη να πραγματοποιούν αναχαιτίσεις. Οι αναχαιτίσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Έχουμε θρηνήσει πολλές ανθρώπινες ζωές, όπως του 34χρονου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Καταβάλαμε και καταβάλουμε σημαντικά χρηματικά ποσά για τις ανασχετικές πτήσεις των αεροσκαφών μας, με αυτονόητη την επισήμανση ότι το κόστος της απώλειας ανθρώπινων ζωών είναι για μας αυτό που οδυνηρά προέχει. Χρηματικό κόστος έχουν και οι περιπολίες των πλοίων του πολεμικού μας ναυτικού και των σκαφών του Λιμενικού Σώματος.

Τι θα γίνει με τις φρεγάτες

Τέλος για το ζήτημα των γαλλικών φρεγατών ο ΑΝΥΕΘΑ λέει: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στην κούρσα των εξοπλισμών. Εκείνο που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να υπηρετεί συνεχώς μία διαδικασία ενίσχυσης της αποτρεπτικής της δύναμης. Εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 2004 η υπόθεση – για παράδειγμα – της αναβάθμισης κάποιων αεροπλάνων που έχουμε. Πρέπει να γίνει; Κατά τη γνώμη μου ναι. Αυτό δεν αποτελεί συμμετοχή στην ανταγωνιστική κούρσα των εξοπλισμών. Οι δύο φρεγάτες που μιλάμε και που έχουν σχέση με το leasing (μτφ. Χρονομίσθωση) δεν είναι απόφαση της περασμένης εβδομάδας. Έχει προηγηθεί μία ολόκληρη διαδικασία. Υπάρχει και μελετάται ένα άλλο στάδιο το οποίο θα είναι η αγορά άλλων δύο φρεγατών. Μάλλον όχι με τη διαδικασία του leasing. Αλλά δεν μπορώ να προτρέξω , δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια, γιατί βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις.

The post Κουβέλης: Μιλάω με τους γονείς των Ελλήνων Στρατιωτικών appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα