Υπάρχουν ακόμα υμνητές της δικτατορίας στις Ένοπλες Δυνάμεις;

23:15 21/4/2018 - Πηγή: Armynow

Η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 και ότι την ακολούθησε ήταν για τον τόπο καταστροφή. Η Ελλάδα πήγε πίσω πολλά χρόνια, αλλά το χειρότερο ήταν η Κυπριακή τραγωδία, την οποία ακόμα πληρώνουμε. Θέλετε η “αφέλεια” των δικτατόρων, θέλετε η πολιτική τους ανυπαρξία, θέλετε ο Αμερικανικός παράγοντας, ή και όλα αυτά μαζί, η ζημιά έγινε. Και ήταν μεγάλη και σε πολλά επίπεδα.

Η μεταπολιτευτική πρακτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βάλει “τιμωρία στη γωνία” τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αφαίρεσε από την Ελληνική κοινωνία

ένα σημείο αναφοράς της εθνικής και κοινωνικής προόδου. Η ιστορία του Δημητρίου Καλλέργη, του Στυλιανού Γονατά, του Ζορμπά αλλά και του Πλαστήρα, κατεξοχήν δημοκρατικών Αξιωματικών, με ανυποόγιστη προσφορά στην πατρίδα και την κοινωνία, πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Η αριστερή ρητορική που “έβλεπε” εκκολαπτόμενους δικτάτορες στα στελέχη των ΕΔ, είχε ως αποτελέσμα να μειωθεί το κύρος των στρατιωτικών στην κοινωνία και να καταστρατηγηθεί ο ρόλος τους ακόμα κι εντός των στρατοπέδων.

Ναι η χούντα έκανε εγκλήματα και κατά πολιτών αλλά και κατά του Έθνους, το οποίο θεωρητικά προσπαθούσε να προστατεύσει. Τα παραμύθια για τα χρέη, τη ΜΟΜΑ και τη χρηστή διαχείριση, καλοφτιαγμένες προπαγανδιστικές ιστοριούλες από κάποιους που οφελήθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ακόμα και σήμερα έχουν μια απρόσμενη αποτελεσματικότητα.

Κι αυτό γιατί το πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει παταγωδώς ν’ ανατρέψει την κουλτούρα του ρουσφετιού, της οικογενειοκρατίας και της ρεμούλας. Κι επειδή εδώ τα λέμε τσεκουράτα, το πολιτικό σύστημα “κατάφερε” να χωθεί ακόμα και στις μεταθέσεις των στελεχών και την επαγγελματική τους εξέλιξη αλλά το χειρότερο, επένδυσε στην απαξίωσή τους από μέρος της κοινωνίας. Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους είναι “προίκα” ολόκληρου του Ελληνικού λαού κι όχι ενός μέρους του.

Μ’ αυτά και με άλλα το πολιτικό σύστημα κατόρθωσε και κάτι ακόμα: Αυτό που θεωρητικά ήθελε ν’ αποφύγει, να υπάρχουν στελέχη των ΕΔ “φιλικά” είτε προς τη χούντα είτε προς χουντικές και φασιστικές πρακτικές. Το ωραίο είναι πως υπάρχουν νέοι Αξιωματικοί που αναπολούν τις χρυσές εποχές της χούντας, κι ας μην τις έχουν ζήσει. Όταν παίρνεις 3 κι 60 και παίζεις κορώνα – γράμματα τη ζωή σου, την οικογενειακή σου ευτυχία, το μέλον των παιδιών σου και καταλαβαίνεις πως είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης κάπως πρέπει να εξφράσεις και το θυμό αλλά και την αντίθεσή σου.

Κι όταν ακούς από κάποιους πως στην εποχή της δικτατορίας ο κόσμος “σέβονταν” (με το ζόρι πολλές φορές) τους στρατιωτικούς, λες δε μπορεί, τότε ήταν καλύτερα. Ο στρατιωτικός μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς με λίγα χρήματα, δε μπορεί ν’ αντέξει όμως την έλλειψη αναγνώρισης της θέσης και της προσφοράς του. Κι εκεί είναι το κλειδί, γιατί παρόλα τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για το πόσο προσέχει η πολιτεία τους στρατιωτικούς, η πραγματικότητα είναι άλλη. Εκείνα τ’ αναδρομικούλια ακόμα να τα δούνε και οι εν ενεργεία και οι απόστρατοι, άσε δε το δούλεμα που έχουν φάει από το νυν ΥΕΘΑ, πότε με τους κωδικούς και πότε με τους κακούς τους “άλλους”.

Ας μην εκπλήσσονται λοιπόν μερικοί με τις αλήθειες που καίνε: Ναι υπάρχουν και σήμερα στις τάξεις των ΕΔ στελέχη που “γουστάρουν” χούντα. Για ποιό λόγο; Μα γιατί αν την είχαμε θα ζούσαν καλύτερα, το Έθνος θα “πάταγε” γερά και οι εχθροί μας θα ψόφαγαν! Όμως αυτό συνέβη την περίοδο 1967 – 1974; Μάλλον όχι. Αν όμως δε βάλουν μυαλό οι πολιτικές “ελίτ” των κολλητών, των αντιμιλιταριστών, των κουλτουριάρηδων της τουαλέτας αλλά κυρίως οι μιζαδόροι και οι μεσάζοντες της πολιτικής νομενκλατούρας, τότε προκοπή δεν κάνουμε. Κι όταν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις ΕΔ θα φτάνουν πάνω από 25% ποιός θα φταίει;

Η Ελλάδα μπαίνει σε επικίνδυνη ατραπό διεθνών εξελίξεων και γειτονικών διενέξεων, δεν έχει την πολυτέλεια για νέους διχασμούς, για καινούργιες περπέτειες και κυρίως για παιχνιδάκια πολιτειακά. Το πολιτικό σύστημα είναι υπεύθυνο (την ξέρουν την έννοια αυτής της λέξης οι πολιτικοί μας;) για την πλήρη κάλυψη των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών τους σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Ας δείξει λοιπόν την υπεύθυνότητά του!

The post Υπάρχουν ακόμα υμνητές της δικτατορίας στις Ένοπλες Δυνάμεις; appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα