ΗΠΑ: Το Αιγαίο δεν είναι στόχος περιφερειακού ενδιαφέροντός μας!

20:41 11/3/2018 - Πηγή: Armynow

Ο Αμερικανός Διευθυντής Πληροφοριών (Director of National Intelligence) Daniel Ray «Dan» Coats, του οποίου ο ρόλος είναι κυρίως συμβουλευτικός του Προέδρου και όχι επιχειρησιακός, έχοντας όμως άμεση πρόσβαση σε θέματα πληροφοριών σχετικά με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθορίζοντας στόχους και προτεραιότητες πληροφοριών και επιβλέποντας τον συντονισμό των σχέσεων όλων των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας των ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, σίγουρα δεν είναι

τυχαίο πρόσωπο!

Στην 28σέλιδη έκθεσή του προς την «Κοινότητα» Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ με ημερομηνία 6 Μαρ 2018 και θέμα «Παγκόσμια Αξιολόγηση Απειλών» – «WORLDWIDE THREAT ASSESSMENT», εντοπίσαμε μερικά ενδιαφέροντα και ίσως καθόλου πρωτόγνωρα ή εντυπωσιακά στοιχεία!

Ο Αμερικανός Διευθυντής Πληροφοριών (Director of National Intelligence) Daniel Ray «Dan» Coats

Στην «ενότητα» ΕΥΡΩΠΗ διαβάζουμε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκές εθνικές κυβερνήσεις θα αγωνιστούν για την ανάπτυξη κοινών προσεγγίσεων στην αντιμετώπιση ποικίλων προκλήσεων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή τους, των αυξημένων τρομοκρατικών απειλών» και των «επιχειρήσεων» διείσδυσης και επιρροής της Ρωσίας.

Παράνομη μετανάστευση, τρομοκρατία και η απειλή σε επίπεδο επιρροής της Ρωσίας είναι τα θέματα που απασχολούν μεταξύ των άλλων τις ΗΠΑ.

Σε ποια σημεία εμπλεκόμαστε; Σε όλα, με διαφορετικές όμως προτεραιότητες και προσεγγίσεις. Κλειστά σύνορα, πλημμελής έλεγχοι, σχεδόν υπερπλήρη hot spots και τη Διεθνή Αμνηστία να καταγγέλλει την χώρα μας για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των «προσφύγων». Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσουμε το θέμα που θεωρούμε στη χώρα μας «ανύπαρκτο», την ισλαμική τρομοκρατία, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, χωρίς να το «γνωρίζουμε»! Δεν σταματά όμως εκεί.

Μπορεί να εντοπιστεί με την πρώτη ανάγνωση ότι στην αναφερόμενη δυνητική απειλή άσκησης επιρροής της Ρωσίας στην Ευρώπη (για τις ΗΠΑ) καταδεικνύεται μεταξύ άλλων το Σκοπιανό και η επίλυσή του, ως προτεραιότητα των ΗΠΑ. Όπως επίσης ότι «αδιαφορούν» για το Αιγαίο ή καλύτερα τους ενδιαφέρει ΜΟΝΟ ως «γεωγραφικό» σημείο διέλευσης παρανόμων, εστιάζοντας στην ισλαμική τρομοκρατία, διότι πολύ απλά όπως συνεχίζει παρακάτω η έκθεση, «οι ανησυχίες ωθούν πολλές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους», δηλαδή κέρδος, χρήματα.

Και συνεχίζει, θα πρέπει να θωρακίσουν τα νομικά τους πλαίσια για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την «απειλή», δηλαδή πάλι χρήματα, γεγονός που στην ενότητα ΡΩΣΙΑ καταγράφεται αρνητικά, καθόσον αυτό θα αποτελέσει πρόσχημα για την ενίσχυση του αυταρχισμού του προέδρου Putin, φτάνοντας στο σημείο να αφεθεί να εννοηθεί ακόμη και η δημιουργία μιας προσχηματικής απειλής για τρομοκρατικό χτύπημα ή «προβοκάτσιας», στο πλαίσιο των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, προκειμένου να δικαιολογήσει τις πράξεις του.

Το Αιγαίο; Η περιοχή, στην οποία θα τους καλέσουμε να μας «βοηθήσουν» ακόμη μια φορά; Πουθενά! Όπως φυσικά είναι και αναμενόμενο με την υφιστάμενη παγκόσμια περιφερειακή κατάσταση.

Ας δούμε όμως λίγο τι αναφέρεται για την Τουρκία και την σχέση τους με τις ΗΠΑ:

«Η Τουρκική αντιτρομοκρατική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του ISIS είναι πιθανό να συνεχιστεί, αλλά η «ματαίωση/αποτροπή/ανακοπή – thwarting» των περιφερειακών φιλοδοξιών των Κουρδών θα αποτελέσει προτεραιότητα εξωτερικήςπολιτικής». (της Τουρκίας)

Δεν είμαστε προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας! Και εύλογα τίθεται το ερώτημα: Τι είμαστε;

Συνεχίζει λοιπόν η έκθεση παρακάτω:

«Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan (ενδέχεται – is likely) να χρησιμοποιήσει πολωτική ρητορική, προκαλώντας ένταση σε διμερείς σχέσεις και συνεργασίες σε/στους κοινούς περιφερειακούς στόχους» (κοινούς με τις ΗΠΑ).

Η διμερής ένταση θα αφορά τις ΗΠΑ και όχι φυσικά την Ελλάδα, διότι όπως είπαμε και παραπάνω δεν είμαστε προτεραιότητα, αλλά μάλλον εσωτερική «αναγκαιότητα». Ποιοι είναι όμως οι κοινοί περιφερειακοί στόχοι για τους οποίους θα προκληθεί ένταση; (στην περιοχή μας)

Η Κύπρος, η βόρεια Συρία (κουρδικά καντόνια) και η επιθετική διείσδυση της Ρωσίας! Το Αιγαίο; Δεν εξετάζεται για τις ΗΠΑ ή δεν τους ενδιαφέρει, καθόσον δεν αποτελεί «Παγκόσμια Απειλή» (ο τίτλος της έκθεσης). Είναι όμως το Σκοπιανό!!!

«Η Ρωσία και το Ιράν σχεδιάζουν μακροπρόθεσμη παρουσία (στη Συρία), διασφαλίζοντας δικαιώματα στρατιωτικής βάσης και συμβάσεις ανασυγκρότησης (της χώρας) και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου», ενώ «Το Ιράν επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει ένα χερσαίο διάδρομο από το Ιράν μέσω της Συρίας στον Λίβανο. (πρόβλημα για το Ισραήλ). Η Kurdish People’s Protection Unit (YPG) – η συριακή πολιτοφυλακή του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) (the Syrian militia of the Kurdistan Workers’ Party – PKK) – πιθανότατα θα επιδιώξει κάποια μορφή αυτονομίας, αλλά θα αντιμετωπίσει αντίσταση από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία.

Στα σχέδια των Κούρδων για αυτονομία αντίθετοι και σύμμαχοι της Τουρκίας θα βρεθούν η ΡΩΣΙΑ και το ΙΡΑΝ. Απλή σκέψη και χωρίς απαιτήσεις ιδιαίτερων ικανοτήτων στρατηγικής ανάλυσης.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην χώρα μας διατυπώνοντας πλέον ουσιαστικά ερωτήματα και όχι αναλύσεις και διαπιστώσεις (βαρεθήκαμε) για προβληματισμό. Πότε επιτέλους θα σταθούμε ουσιαστικά αντιμέτωποι με το πρόβλημά μας; Πότε θα αντιληφθούμε ότι η υπεράσπιση των συνόρων μας είναι αποκλειστικά εθνική και όχι «συμμαχική» ευθύνη; Πότε θα σχεδιάσουμε στρατηγικά σ’ αυτή την βάση, χωρίς να «εκλιπαρούμε» την Ευρωπαϊκή «σωτηρία» ή να «προσμένουμε» την νατοϊκή βοήθεια, ειδικά όταν στην «σύγκρουση» εμπλέκονται «σύμμαχοι» και σε κανένα άρθρο της συμμαχίας δεν προβλέπονται διαδικασίες «διαιτησίας»; Όταν όλες σχεδόν οι χώρες προσφέρουν στην Συμμαχία προσωπικό στην «ανασυγκρότηση» της Μέσης Ανατολής και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δηλώνοντας παρουσία και εμείς, είτε ξαφνικά θυμόμαστε με «αυτιστική» συμπεριφορά ότι είναι ιμπεριαλιστικός συνασπισμός, είτε ότι δεν επαρκούν οι πιστώσεις για μια τέτοια συμμετοχή, λόγω οικονομικής κρίσης;

Φτάνει. Εως εδώ. Ποιος το απαιτεί; Η συνείδηση όλων, η οποία ξε-θάφτηκε από το μεγάλο βάθος, στο οποίο είχε επιμελώς κρυφτεί ώστε να μην ακούγεται!

Όσο για το Σκοπιανό είναι το μόνο που επιδιώκουν στην παρούσα χρονική περίοδο οι ΗΠΑ. Αν γνωρίζετε το αποτέλεσμα θα ξέρετε και την συνέχεια…

Πηγή : asymmetricthreats.wordpress.com

The post ΗΠΑ: Το Αιγαίο δεν είναι στόχος περιφερειακού ενδιαφέροντός μας! appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα