29 Δεκεμβρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

29 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

875: Ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, στέφεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1170: Ο Τόμας Μπέκετ, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, δολοφονείται μέσα στον Καθεδρικό Ναό του Καντέρμπερι από ακόλουθους του βασιλιά Ερρίκου Β’ της Αγγλίας. Αργότερα θα αναγνωριστεί ως άγιος και μάρτυρας από την Αγγλικανική Κοινωνία και την Καθολική Εκκλησία.

1427: Ο στρατός

της δυναστείας των Μινγκ αρχίζει την απόσυρσή του από το Ανόι, τερματίζοντας την κυριαρχία των Μινγκ στο Βιετνάμ.

1845: Οι Η.Π.Α. προσαρτούν τη Δημοκρατία του Τέξας. Η Δημοκρατία του Τέξας, η οποία ήταν ανεξάρτητη από την επανάσταση του Τέξας του 1836, γίνεται δεκτή ως η 28η πολιτεία των Η.Π.Α.

1860: Καθελκύεται η πρώτη βρετανική θωρακοβάρις, το HMS Warrior.

1874: Το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Μαρτίνεθ Κάμπος στο Σαγούντο δίνει τέλος στην αποτυχημένη Πρώτη Ισπανική Δημοκρατία και ο πρίγκιπας Αλφόνσος ανακηρύσσεται βασιλιάς της Ισπανίας.

1914: Το πρώτο μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόι «Πορτραίτο του καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία» παρουσιάζεται από το πρωτοποριακό λογοτεχνικό περιοδικό της εποχής «Ο Εγωιστής».

1924: Ο Πίτερ Παν εμφανίζεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, στην ομώνυμη βουβή ταινία του Χέρμπερτ Μπρένον.

1940: Το υποβρύχιο «Πρωτεύς» βυθίζει ανατολικά του Μπρίντιζι το ιταλικό οπλιταγωγό «Σαρδηνία». Στη συνέχεια, όμως, εμβολίζεται από ιταλικό τορπιλοβόλο και βυθίζεται.

1940: Η γερμανική ναζιστική αεροπορία Λουφτβάφε βομβαρδίζει το Λονδίνο. Σκοτώνονται τουλάχιστον 200 άμαχοι.

1951: Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι άρχισε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ατομικής ενέργειας.

1953: Αλλάζει το μετρικό σύστημα στην Ελλάδα, καθιερώνονται το κιλό αντί της οκάς και το μέτρο αντί του πήχη.

1958: Ιδρύεται ο ΟΠΑΠ, με το Βασιλικό Διάταγμα 20, Περί Συστάσεως Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου.

1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωριμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.

2013: Ο επί 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Μίκαελ Σουμάχερ, εμπλέκεται σε ατύχημα χτυπώντας σοβαρά το κεφάλι του σε βράχο ενώ έκανε σκι εκτός πίστας στο θέρετρο των γαλλικών Άλπεων της Meribel. Ο Σουμάχερ ήταν σε κώμα έως και τις 16 Ιουνίου του 2014.

The post 29 Δεκεμβρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα