Τσίπρας-Μητσοτάκης: Στο πεδίο της αντιπαράθεσης και οι συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικοί

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, για πρώτη φορά, σε επίπεδο αρχηγών για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών.

Με επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη η κράτησή τους» και συνέχισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «υποτιμήσατε το περιστατικό».

Λίγο

αργότερα, επισήμανε πως «είμαστε φιλειρηνικός λαός, αλλά αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται από κανέναν ως αδυναμία. Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε διαπιστώσεις και να μας λέτε ότι υπάρχει ένταση και κλιμάκωση στο Αιγαίο. Η δουλειά σας είναι να μας πείτε τι κάνετε για να αντιμετωπίσετε μία γεωπολιτική πραγματικότητα που είναι διαφορετική από εκείνη που ήταν τα τελευταία χρόνια. Αν έχετε την διάθεση να οικοδομήσετε εθνική ενότητα και να συνομιλήσετε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Επανέλαβε την κατηγορία ότι «είσαστε επιπόλαιος», και αναφέρθηκε στο σκοπιανό: «Στο σκοπιανό είχατε την δυνατότητα να εμπλέξετε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν το κάνατε μιλήσατε πρώτα με τον κ. Ζάεφ και μετά με τους αρχηγούς των κομμάτων… Παρουσιάσατε σαν όχλο και κατηγορήσατε τους πολίτες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια… Πρώτα μας χλευάσατε, μετά ήλθατε στην δική μας θέση για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων ως προϋπόθεση για τη όποια λύση, και τώρα ήλθε ο κ. Ζάεφ να ζητήσει με περίσσιο θράσος την αλλαγή του δικού μας Συντάγματος».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην διάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το Σκοπιανό: «Θεωρείτε ότι είναι σοβαρή η εικόνα μίας κυβέρνησης όπου ο υπουργός Εξωτερικών διαφωνεί με τον υπουργό ‘Αμυνας για ένα μείζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής; Όταν οι δύο υπουργοί θα είναι δίπλα σας στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ποιός θα εκφράζει την Ελληνική Δημοκρατία, ο υπουργός Εξωτερικών ή ο υπουργός Αμύνης; Δεν συνομιλείτε με την ηγεσία των Σκοπίων ως αρχηγός κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα λέτε εσείς, άλλα λέει ο κ. Καμμένος, δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης αυτής. Έχετε επιλέξει να συμπορευτείτε με έναν άνθρωπο που δεν σας ενώνει τίποτε ιδεολογικά παρά μόνο η αγάπη για την εξουσία και την καρέκλα».

Ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν αληθεύει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, του υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. Συνεχίζοντας είπε: «Αφού υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας γιατί δεν την αξιοποιείτε για να μιλήσετε με τον Ερντογάν ή τον Γιλντιρίμ για να ζητήσετε την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών όπως οφείλει να κάνει η Τουρκία, αφού πρόκειται για ένα περιστατικό που στο παρελθόν λυνόταν σε τοπικό επίπεδο».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «όταν αντιληφθείτε ότι η παρουσία σας στην Βουλή είναι θεσμική υποχρέωση, θα αντιληφθείτε και την διάκριση των εξουσιών που συστηματικά παραβιάζετε…Αποφεύγετε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, υπάρχουν υπουργοί σας που δεν έχουν έλθει ποτέ να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ. Ο κ. Χουλιαράκης έχει αναβάλει 15 φορές να έλθει».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ό,τι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας πως χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και να σταθμίζουμε τα βήματα μας.

Για τον εαυτό του σημείωσε πως ότι είχε να πει για την Τουρκία τα είπε ενώπιον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν «τολμά» να τα πει και ο ίδιος μπροστά στον κ. Ερντογάν. Ζήτησε, επίσης, να μείνουν τα εθνικά θέματα έξω από το «γήπεδο της αντιπαράθεσης».

«Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η Κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Εσείς αλλάξατε θέση, όχι εμείς, όχι εγώ», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ

«Εσείς ξαφνικά αλλάξετε θέση όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους. Εσείς αλλάξατε θέση, όχι εμείς, όχι εγώ», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Σημείωσε ότι σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος έχει και διατυπώνει εξαρχής την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, erga omnes, δηλαδή αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας.

«Η ακροδεξιά είναι στο κόμμα σας», σημείωσε προς τον πρόεδρο της ΝΔ.

The post Τσίπρας-Μητσοτάκης: Στο πεδίο της αντιπαράθεσης και οι συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικοί appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα