Οι μπανάνες μας προστατεύουν από εγκεφαλικά

Μία πρωτότυπη μελέτη διεξήγαγαν ερευνητές από τη Βοστόνη σε περίπου 6.000 άτομα άνω των 65 ετών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η κατανάλωση μπανάνας στην διατροφή τους παίζει ρόλο ως προς την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι μπανάνες αποτελούν σημαντικό στοιχείο της διατροφής μας καθώς, είναι πλούσιες σε κάλιο το οποίο είναι απαραίτητο γιατί τα καλά επίπεδα καλίου στο αίμα μας προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές τα άτομα άνω των 60 με 65 ετών συνήθως, λαμβάνουν πολλά φάρμακα τα οποία και είναι διουρητικά με αποτέλεσμα να μειώνονται

τα επίπεδα καλίου στο αίμα τους.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από 4-8 έτη και κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης τους οι ειδικοί κατέγραφαν τα εγκεφαλικά επεισόδια που συνέβησαν και τα οποία συσχετίστηκαν με τα επίπεδα καλίου στο αίμα τους, καθώς και την πρόσληψη καλίου στη διατροφή τους αλλά και την πρόσληψη διουρητικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα άτομα που λάμβαναν καθημερινά διουρητικά είχαν χαμηλό κάλιο στο αίμα τους συνεπώς αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό. Τα άτομα που δεν λάμβαναν διουρητικά αλλά η διατροφή τους ήταν χαμηλή σε κάλιο, δηλαδή κάτω από 2,4 γραμ. ημερησίως είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Επίσης, τα άτομα που έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή και λάμβαναν διουρητικά είχαν μέχρι και 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό.

Τα αποτελέσματα αυτά θεωρούνται σημαντικά από τους ειδικούς καθώς, μεταξύ των ατόμων που έπαθαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της έρευνας όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα καλίου είχαν και αυξημένα ποσοστά θνητότητας.

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου, ειδικά σε όσους ζουν στο Δυτικό κόσμο, υπάρχει πολύ μικρό ποσοστό λήψης καλίου και αυτό, είναι ο λόγος που παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων, συγκριτικά πάντα με τους προγόνους του ή και με άλλες κοινωνίες εκτός του Δυτικού κόσμου.

Μπορεί όπως είπαν, οι μηχανισμοί με τους οποίους το κάλιο βοηθά στην πρόληψη των εγκεφαλικών να μην έχουν αποκρυπτογραφηθεί πλήρως ακόμη, ωστόσο έχει γίνει κατανοητό ότι βοηθά και αυτό είναι μία αρχή.

The post Οι μπανάνες μας προστατεύουν από εγκεφαλικά appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα