διαΝΕΟσις: Νέα έρευνα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα

Η διαΝΕΟσις παρουσίασε τη νέα της έρευνα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση το πρωί της δημοσίευσής της σε ένα κλειστό τραπέζι στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Κι αυτό δεν ήταν το μόνο που παρουσιάστηκε εκεί. Παρακάτω θα διαβάσετε λεπτομέρειες για τη νέα έρευνα του οργανισμού, για όσα συνέβησαν στους Δελφούς, καθώς και για μια ακόμα εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε

αύριο, Τρίτη, στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση; Πώς θα μπορούσε μια τεχνολογική επανάσταση στο ελληνικό Δημόσιο να μειώσει την ταλαιπωρία των πολιτών και να κάνει τις υπηρεσίες του κράτους πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές; Και πώς θα μπορούσαν τεχνολογικές λύσεις και πληροφοριακά συστήματα να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος;

Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις Διομήδη Σπινέλλη, αποτυπώνει την εικόνα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα σήμερα, αναφέρει μια σειρά από βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και καταλήγει σε μια σειρά από εφαρμόσιμες προτάσεις για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη χώρα μας.

Αλλά ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Πού βρίσκεται η χώρα μας σε θέματα ψηφιακής ανάπτυξης;

Στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και γενικότερα σε θέματα ψηφιακής ανάπτυξης, η χώρα μας είναι αρκετά πίσω από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπιστώνει ότι υπάρχει έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και απουσία διαχρονικού οράματος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Επίσης, υπάρχει μεγάλο κενό ανάμεσα στα κείμενα στρατηγικής και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, ενώ την ίδια στιγμή είναι μειωμένη η χρήση ψηφιακών λύσεων και πληροφοριακών συστημάτων σε διαδικασίες
της δημόσιας διοίκησης.
Την κατάσταση επιβαρύνουν το προβληματικό θεσμικό και νομικό πλαίσιο, καθώς και τα προβλήματα κουλτούρας, εκπαίδευσης και επάρκειας ανιθρώπινου δυναμικού.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση;

Οι ερευνητές της διαΝΕΟσις κατέληξαν σε 23 γενικές προτάσεις-στόχους, μια λίστα με 6 βασικές προτεραιότητες, και 14 προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται:

• θέσπιση ψηφιακού δελτίου ταυτότητας
• θεσμοθέτηση μητρώου συναλλασσομένων με το Δημόσιο
• υιοθέτηση συστημάτων για τη διαχείριση της προτεραιότητας στην εξυπηρέτηση των πολιτών
αναδιάρθρωση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής
• απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας
• υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, όπως η αναμόρφωση του πλαισίου εφαρμογής προστασίας προσωπικών δεδομένων
• ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα για Έναρξη Επιχειρηματικής Δραστηριότητας
• τεχνική-τεχνολογική ενοποίηση των συστημάτων και των δεδομένων των παλαιών ασφαλιστικών ταμείων
• Συνοπτικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΣΗΦΥ) σε εθνικό επίπεδο
• ηλεκτρονικό εισιτήριο για χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος
• κεντρικό ψηφιακό οργανόγραμμα με δεδομένα από την απογραφή δημοσίων υπαλλήλων

Τα ευρήματα της νέας έρευνας της διαΝΕΟσις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε κλειστή συνάντηση, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum που πραγματοποιήθηκε 1-4 Μαρτίου στους Δελφούς και στο οποίο η διαΝΕΟσις αποτελούσε έναν από τους Programming Partners. Κατά τη διάρκειά της, ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας Διομήδης Σπινέλλης και ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μανδραβέλης, σχολίασαν τα ευρήματα και συνομίλησαν με το κοινό για θέμα ψηφιακής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Η διαΝΕΟσις συμμετείχε στο Delphi Economic Forum με άλλες δύο συζητήσεις, μία για τις αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές πεποιθήσεις των Ελλήνων, με αφορμή τη νέα έρευνα «Τι Πιστεύουν οι Έλληνες – 2018» που πρόκειται να δημοσιευθεί στα τέλη Μαρτίου και μία για τη νέα γενιά στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση για τις πεποιθήσεις και τις αντιλήψεις των Ελλήνων, την οποία συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος, ο Δημήτρης Α. Μαύρος, μέλος δ.σ.της MRB, παρουσίασε για πρώτη φορά κάποια από τα αποτελέσματα της μεγάλης πανελλαδικής δημοσκοπικής έρευνας «Τι Πιστεύουν οι Έλληνες – 2018», ενώ ο συγγραφέας και φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος τα σχολίασε αναδεικνύοντας τις έντονες αντιφάσεις που προκύπτουν από αυτά.

Στη συζήτηση για τη νέα γενιά στην Ελλάδα, ο Διευθυντής Ερευνών της διαΝΕΟσις Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε τα ευρήματα τεσσάρων ερευνών της διαΝΕΟσις που συνθέτουν την εικόνα για τη νέα γενιά στη χώρα μας: ακραία φτώχεια, δημογραφικό, ανεργία των νέων και τριπλή πρόταση για ασφαλιστικό, φορολογικό και δημόσιο χρέος. Τα ευρήματα σχολίασαν ο Νίκος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και π.Υπουργός, ο Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις και ο Δημήτρης Α. Μαύρος, μέλος Δ.Σ. MRB. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νόνη Καραγιάννη.

Τέλος, για όσους θέλουν να ακούσουν περισσότερα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ή για όσους έχασαν τις συναντήσεις στους Δελφούς, αύριο Τρίτη 6 Μαρτίου και ώρα 18:00 στο κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Αθήνα) η διαΝΕΟσις και το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνουν συζήτηση με θέμα «Η Ελληνική Κρίση: Κρίση στην Ευρώπη ή Ευρωπαϊκή Κρίση;».

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας.
Christian Lequesne, καθηγητής, Sciences Po-CERI, πρώην διευθυντής CERI.
Pierre Mirel, πρώην διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κυριάκος Πιερρακάκης, διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις.
Γιώργος Πρεβελάκης, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Pantheon-Sorbonne (Paris 1) και CERI.
Tη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχει και ταυτόχρονη μετάφραση.

The post διαΝΕΟσις: Νέα έρευνα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
νέα, ηλεκτρονική, ελλαδα, ηλεκτρονική, ερευνα, υφιστάμενη, αθηνα, αναδιαρθρωση, απογραφη, forum, mrb, χρεος, paris, μετάφραση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, απογραφη 2011, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, υιοθετηση, μετάφραση, χωρες, θεμα, οικονομικο πανεπιστημιο αθηνων, πλαισιο, φτωχεια, ωρα, mrb, ανεργια, ασφαλιστικο, αφορμη, βρισκεται, γαλλικο ινστιτουτο, γεωργακοπουλος, διευθυνση, δημοσιο, δοξιαδης, υπαρχει, ελλειψη, εξυπηρετηση, ευρωπη, ιδια, υπηρεσιες, θοδωρης, εικονα, κτιριο, λεπτομερειες, μαρια, νεα γενια, οργανογραμμα, πανεπιστημιο αθηνων, προβληματα, πρωι, ραμφος, συζητηση, σειρα, ταλαιπωρια, τριτη, υλοποιηση, υφιστάμενη, φορα, ψηφιακο, δημητρης, εθνικο, forum, χωρα, κειμενα, κλειστο, μαυρος, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα