Βρετανία: Επιταχύνεται το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των Αφγανών που εργάστηκαν για τον βρετανικό στρατό

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιταχύνεται η διαδικασία μετεγκατάστασης στη Βρετανία εκατοντάδων Αφγανών που εργάστηκαν για τον βρετανικό στρατό και την κυβέρνηση, κυρίως ως διερμηνείς, λόγω του φόβου για αντίποινα από τους Ταλιμπάν μετά την απόσυρση των νατοϊκών δυνάμεων από την εμπόλεμη χώρα.

"Καθώς αποσύρουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας είναι απλώς δίκαιο να επιταχύνουμε τη

μετεγκατάσταση αυτών που κινδυνεύουν να είναι θύματα αντιποίνων”, σχολίασε ο Γουάλας σε ανακοίνωσή του.

Ο Βρετανός υπουργός δεσμεύθηκε "να κάνει τα πάντα” προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια "των διερμηνέων και των άλλων ντόπιων εργαζόμενων που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους δουλεύοντας στο πλευρό των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν”, ενώ τόνισε ότι η Βρετανία τους οφείλει πολλά.

Το Λονδίνο έχει ήδη μετεγκαταστήσει 1.358 Αφγανούς στη διάρκεια των 20 ετών που διαρκεί η σύγκρουση στο Αφγανιστάν. Στις αρχές Απριλίου είχε δεσμευθεί ότι θα μετεγκαταστήσει στη Βρετανία κατά προτεραιότητα όποιον Αφγανό συνεργάστηκε ή εξακολουθεί να συνεργάζεται με τον βρετανικό στρατό και νιώθει ότι απειλείται.

Όμως χιλιάδες Αφγανοί που ανησυχούν για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για αυτή των οικογενειών τους εξακολουθούν να αναμένουν τη μετεγκατάστασή τους, την ώρα που οι τελευταίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και 750 Βρετανοί στρατιώτες, πρόκειται να αποχωρήσουν σύντομα από τη χώρα.

"Με την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων, η απειλή αυξάνει, περιλαμβανομένων των στοχευμένων επιθέσεων από τους Ταλιμπάν”, τόνισε ο Γουάλας μιλώντας στο BBC.

Από την πλευρά της η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ σχολίασε ότι "έχουμε ηθική ευθύνη να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που αντιμετώπισαν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και να ανταμείψουμε τις προσπάθειές τους”, υποσχόμενη ότι "θα τους δοθεί η ευκαιρία να φτιάξουν μια νέα ζωή στη χώρα μας”.

Ο Εντ Άιτκεν, ιδρυτής της οργάνωσης Alliance Sulha που μάχεται για τη μετεγκατάσταση των Αφγανών διερμηνέων, δήλωσε "ικανοποιημένος” από την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, όμως προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν "τεράστια κενά” στην πολιτική μετεγκατάστασης, στην οποία δεν περιλαμβάνονται "κάποια ευάλωτα κομμάτια της κοινότητας αυτής”.

Διότι η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι 3.000 τους διερμηνείς θα μπορέσουν να μετεγκατασταθούν στη Βρετανία με τις οικογένειές τους, όμως ο Άιτκεν, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού, εκτιμά ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο εξ αυτών θα έχει δυσκολία να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Εξάλλου εργαζόμενοι που απέλυσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας από το 2001 ως το 2004, δηλαδή 1.010 άνθρωποι, εξαιρούνται από το πρόγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΒΡΕΤΑΝΙΑΑΦΓΑΝΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα