Στις 14 Ιουνίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Κοινές δηλώσεις, μετά το πέρας της μεταξύ τους συνάντησης, έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.  

Κατά την διάρκεια των δηλώσεων, ανακοινώθηκε επίσημα το τετ-α-τετ που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου.

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν

σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Συζητήθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, ανέφερε ο Νίκος Δένδiας και σημείωσε πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαν επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid 19, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφτούν τις χώρες μας.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρόεδρου Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, ενώ συνεχάρη τον Τούρκο ομόλογό του για την κατάκτηση της ευρωλίγκας από την Εφές Αναντολού.

Τσαβούσογλου: Συζητήσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Για συζητήσεις με την Ελλάδα χωρίς όρους και προϋποθέσεις έκανε λόγο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ο Μ. Τσαβούσογλου, αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επιφύλασσε η ελληνική πλευρά και επιβεβαίωσε τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για επιτάχυνση διμερών διαπραγματεύσεων που αφορούν οικονομικά και εμπορικά ζητήματα. «Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή μας θέματα και στο πλαίσιο αυτό επιταχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα».

Παράλληλα, επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση των ΥΦΥΠΕΞ των δύο χωρών στην Καβάλα υπήρξε συμφωνία σε 25 θέματα και αποφασίστηκε να προχωρήσει αυτή η συνεργασία.

Σε πολιτικό επίπεδο, όπως κι ο Ν. Δένδιας, παραδέχτηκε πως υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το οποία θα πρέπει να επιλυθούν βάσει σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους» τόνισε.

Μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει πως από πλευράς Άγκυρας υπάρχει πολιτική βούληση για συνεργασία. «Υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία, είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε την ίδια βούληση από την Ελλάδα».

Επίσης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε έγιναν συζητήσεις για να βρεθεί ημερομηνία για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών.

Ακόμα, ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια που έδειξε κατανόηση στην επιτάχυνση των συζητήσεων για τον αγώνα της Αναντολού Εφές με την Μπαρτσελόνα».

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα