Βοσνία: Στον αέρα ενεργειακή επένδυση 1,1 δισ. δολ. με αμερικανο - κινεζικό ενδιαφέρον

Η General Electric αποσύρθηκε από το έργο και η επένδυση έχει ξεμείνει από το βασικό εξοπλισμό του εργοστασίου. 

Μια μεγάλη επένδυση στη Βοσνία, που υποστηρίζεται από την Κίνα για να βοηθήσει τη εταιρεία κοινής ωφέλειας EPBiH να επεκτείνει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με κάρβουνο, αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την απόσυρση

της General Electric από το έργο. Αυτό μετέδωσε το Reuters την Πέμπτη, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο.

Ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας στην κυβέρνηση της αυτόνομης Βοσνίας, Νερμίν Ντζίντιτς, είχε μιλήσει για το θέμα της επένδυσης τους 1,1 δισ. δολαρίων μετά από δημοσίευμα της ιστοσελίδας Klix την περασμένη εβδομάδα. Η EPBiH επέλεξε τις εταιρείες China Gezhouba Group (600068.SS) το Guandong Electric Power Design το 2014 για να κατασκευάσει μια μονάδα 450 μεγαβάτ (MW) στην Τούζλα με κόστος 1,1 δισ. δολάρια για να αντικαταστήσει τρεις μονάδες γήρανσης στο εργοστάσιο 715 MW. Τα έγγραφα που κυκλοφόρησε η Klix ανέφεραν ότι οι Κινέζοι εταίροι είχαν ενημερώσει την EPBiH τον Ιανουάριο ότι η GE εγκατέλειψε και προσέφερε εναλλακτικούς υπεργολάβους, αλλά η EPBiH απέρριψε τις προτεινόμενες εταιρείες αντικατάστασης.

"Με αυτόν τον τρόπο, ο ανάδοχος έμεινε χωρίς τον υποψήφιο υπεργολάβο για το λέβητα, τον στρόβιλο και τη γεννήτρια", δήλωσε ο Ντζίντιτς, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είχε διαβιβάσει τις πληροφορίες στο κοινοβούλιο για να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Η GE ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα σταματήσει να κατασκευάζει σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα καθώς ο βιομηχανικός όμιλος των ΗΠΑ επικεντρώνεται περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα που κυκλοφόρησε η Klix, η EPBiH δήλωσε ότι θα παραβεί τη σύμβαση, η οποία εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη μεταπολεμική ενεργειακή επένδυση στη Βοσνία, εκτός εάν η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο προτείνουν διαφορετική λύση.

Η τράπεζα Exim της Κίνας έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το 85% του έργου με την EPBiH να συμπληρώνει το υπόλοιπο 15%. Η κατασκευή έπρεπε να ξεκινήσει τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αλλά καθυστέρησε λόγω της πανδημίας

Keywords
Τυχαία Θέματα