Βιομηχανία πλαστικών: Νέα νομοθεσία φέρνει επιδοτήσεις και επενδύσεις το 2024 στις ελληνικές εταιρείες

Πέμπτη σε αξία εξαγωγών η ελληνική βιομηχανία πλαστικών. 

Πανω από 12.000 εργαζόμενους απασχολεί εν ετει 2023 η βιομηχανία πλαστικων στη χώρα μας, την ώρα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις από φορείς του κλάδου, η αγορά κυμαίνεται στα 3 δις ευρώ, λίγο πιο πάνω από το 2,7 δις ευρώ, τα οποία αναφέρονταν σε έρευνα του ΙΟΒΕ το 2021.

Στην παρούσα φάση, ο Συνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος

(ΣΒΠΕ) αριθμεί 110 μέλη, από όλη την Ελλάδα, την ώρα που σαν κλάδος το 2023 έχει θετικό πρόσημο σε σχέση με τις επενδύσεις, χωρίς, όμως, ακόμα να υπάρχει συγκεκριμένο ποσό εκατ. ευρώ.

Πρόκειται, εξάλλου, από τις βιομηχανίες που βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις σε σχέση με την αξία εξαγωγών. Κατά όσα αναφέρουν μέλη του συνδέσμου, επικαλούμενοι τα τελευταία στοιχεία της έρευνας του ΙΟΒΕ, η αξία εξαγωγών της βιομηχανίας πλαστικών ανήλθε σχεδόν στα €1,6 δισεκ. το 2021, ενισχυμένη κατά 34,6% σε ετήσιο επίπεδο, και 32,5% σε σύγκριση με το 2019.

Το μεγαλύτερο μερίδιο προήλθε από τα πλαστικά προϊόντα και τα πλαστικά σε πρωτογενείς μορφές (60% και 36,6%, αντίστοιχα, κατά μέσο όρο 2019-2021). Η βιομηχανία πλαστικών προϊόντων κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των βιομηχανικών προϊόντων ως προς την αξία εξαγωγών το 2021, μετά τα Φαρμακευτικά προϊόντα (€2,9 δισεκ.) και πριν τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές (€1,58 δισεκ.).

Εξάλλου, ο κλάδος των πλαστικών απασχολεί το 3,7% των εργαζομένων της εγχώριας μεταποίησης, ευρισκόμενος στην 8η θέση της σχετικής κατάταξης των εγχώριων βιομηχανικών κλάδων.

Κομβικό σημείο, πάντως, κατά τα όσα δηλώνει στο ΒusinessNews.gr ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΣΒΠΕ, Γιώργος Ελυσσαίος είναι ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με το ποσοστό του ανακυκλώσιμου πλαστικού που θα πρέπει να υπάρχει στις συσκευασίες και ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2024, με υποχρεωτική έναρξη εφαρμογής από αρχές του 2025. «Η καινοτομία είναι στο DNA της βιομηχανίας πλαστικών και με κάθε νέα νομοθεσία που υπάρχει, οι εταιρείες προχωρούν σε νέες επενδύσεις. Ο καινούργιος αυτός κανονισμός που επιβάλλεται από την ΕΕ, εν όψει και των στόχων του 2030 θα φέρει αρκετές επιχειρήσεις του χώρου στο σημείο να κάνουν μετασχηματισμούς στον εξοπλισμό και είναι μεγάλη η πιθανότητα να υπάρχουν σχετικές επιδοτήσεις στην Ελλάδα που θα συμβάλλουν με γοργούς ρυθμούς στην επιτάχυνση των επενδύσεων».

Arpla Greece : 38 εκατ. ευρώ τζίρο το 2023, επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και επέκταση μονάδας

Σε αυτό το πλαίσιο, η Arpla Greece συνιστά ένα εργοστάσιο πλαστικών με 30% εξαγωγική δραστηριότητα σε χώρες όπως η Ρουμανία, τα ΗΑΕ και τη Βόρεια Αφρική όντας μέλος πολυεθνικής εταιρείας με τζίρο 5,1 δις το 2022.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό τμήμα της Arpla, με τζίρο 38 εκατ. ευρώ το 2022 και εκτίμηση για περίπου το ίδιο για το 2023, η εταιρεία εν έτει 2023 έχει 248 άτομα προσωπικό και ολοκλήρωσε πριν από 2 μήνες επένδυση 3 εκατ. ευρώ για την επέκταση της ήδη υφιστάμενης μονάδας, στην οποία παράγονται συσκευασίες κυρίως φαρμάκων, απορρυπαντικών και καλλυντικών.

Την Ίδια στιγμή, η εταιρεία στην παρούσα φάση έχει 500 πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τους πιο σημαντικούς από αυτούς να είναι η Johnson & Johnson, η Henkel, η Rafarm, η Demo κλπ.

Παρολαυτα, η εταιρεία αντιμετωπίζει - και αυτή- πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού, τόσο στο κομμάτι των εξειδικευμένων, διπλωματουχων τεχνικών, όσο και στην κατηγορία ανειδικευτων εργαζομένων. "Δεν έρχονται καν βιογραφικά όταν ανοίγουμε μια νέα θέση, καμία σχέση συγκριτικά με το παρελθόν, όπου δεχόμασταν δεκάδες βιογραφικά και καλής ποιότητας, επιλέγοντας τους καλύτερους" τονίζει στο Businessnews.gr ο εμπορικός διευθυντής Χάρης Κατσίχτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Arpla αυτή τη στιγμή δαπανά, σε σχέση με το 2020, 3 φορές περισσότερα χρήματα για την ενέργεια. Ως εκ τούτου, μέσα στο 2024, συμπληρώνει την επένδυση σε φωτοβολταϊκά που είχε ξεκινήσει το 2012. Από 640 Mw το 2012, μέσα στο 2024, τον Μάρτιο συγκεκριμένα, θα τεθούν σε λειτουργία αλλά 640 Mw, συνολική εγκατάσταση 1280 Mw, μια επένδυση σε σύνολο 1,5 εκατ. ευρώ.

Γενικά, η εταιρεία, κατά όσα αναφέρει στο ΒusinessNews.gr η Γεν. Διευθύντρια της Arpla Greece Ευγενία Τσαρτόλια «μεσοσταθμικά κάθε έτος δαπανά περίπου το 7% του τζίρου της σε επενδύσεις, που αφορούν τόσο την ενίσχυση του εξοπλισμού, όσο και ενεργειακες εγκαταστασεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα