Βασίλης Κάτσος: Η εξαγορά θα γιγαντώσει τη Pharmathen

Δηλώνει στο BusinessNews.gr ο μέχρι πρόσφατα μέτοχος της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι η καρδιά της θα συνεχίσει να χτυπά στην Ελλάδα

της Μαρίας Μπακοπούλου

Ως ένα από τα μεγαλύτερα deal στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, που προσομοιάζει σε αυτά του χώρου της τεχνολογίας χαρακτηρίζει στο BusineNews.gr ο Βασίλης Κάτσος, εκ της οικογένειας των ιδρυτών της φαρμακευτικής εταιρείας, τη μεταβίβαση της Pharmathen

στο διεθνές fund Partners Group, τονίζοντας ότι, επί της ουσίας, αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» για τη χώρα και την ελληνική επιχειρηματικότητα.

«Θεωρώ το deal με την Partners Group εμβληματικό, παράδειγμα του τι μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε δουλέψει συστηματικά και με μεθοδικότητα. Επισφραγίζει την ουσία της εταιρείας, η οποία, ήδη, από την ίδρυσή της πριν αρκετές δεκαετίες, έχει στο DNA της την εξέλιξη» , υποστήριξε ο κ. Κάτσος. O ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνεργασία τα προηγούμενα χρόνια με την BC Partners, η οποία «ήταν υποδειγματική και δημιούργησε πρόσθετη υπεραξία, τόσο για την εταιρεία, όσο και για τη χώρα».
«Είναι σημαντικό ότι ο αγοραστής είναι ένα διεθνές fund με πολυσχιδείς δραστηριότητες και με αποτύπωμα στο χώρο της υγείας. Θεωρώ ότι μέσω αυτής της εξαγοράς, η εταιρία που ίδρυσε η οικογένειά μου θα γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο, ενώ έχει μεγάλη αξία το γεγονός ότι η καρδιά της θα εξακολουθεί να χτυπά στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Κάτσος.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η εν λόγω συναλλαγή ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα 19 Ιουλίου μετά από εβδομάδες συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές ενώ το επόμενο τετράμηνο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς πρόκειται για ένα διεθνές fund με παρουσία σε πολλές χώρες του κόσμου.
H συναλλαγή αποτίμησε την εταιρεία 1,6 δισ. ευρώ σε όρους enterprise value (δηλαδή συμπεριλαμβάνοντας και φανειακές υποχρεώσεις) αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε το τίμημα της συναλλαγής, το οποίο θα μοιραστούν σε αναλογία 80% και 20% οι μέχρι πρόσφατα μέτοχοι της Pharmaten δηλαδή η BC Partners και η VNK Capital της οικογένειας Κάτσου, η οποία και ίδρυσε την φαρμακευτική εταιρία το 1969.

Ποια είναι η Partners Group

Ποια είναι όμως η Partners Group: Ο νέος μέτοχος, κατά 100% της Pharmathen, Partners Group ιδρύθηκε το 1996 ως private equity fund. Έχει τα κεντρικά του γραφεία στην πόλη Zug της Ελβετίας και γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Ντουμπάι, τη Σαγκάη, το Παρίσι και αλλού, ενώ έχει επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια περισσότερα 75 δισ. δολάρια σε γενικές επενδύσεις, ιδίως στους κλάδους της τεχνολογίας και των ακινήτων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει κάνει άνοιγμα στον κλάδο Υγείας όπου έχει επενδύσει περίπου 5 δισ. δολάρια, με πιο πρόσφατες τις εξαγορές εταιρειών όπως οι PCI Pharma Services, EyeCare Partners, Confluent Health και Wedgewood Pharmacy στις ΗΠΑ.
Η ευρύτερη περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι εξάλλου και μια αγορά για περαιτέρω ανάπτυξη για τη Pharmathen, καθώς όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που ακολούθησε την επικύρωση της συμφωνίας, βασικός αναπτυξιακός στόχος θα είναι «η περαιτέρω διείσδυσή της στις ΗΠΑ, πέραν της υποστήριξης της διαρκούς επενδυτικής δραστηριότητας στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων».

Κέρδη 31 εκατ. ευρώ

Φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια καλή στιγμή για ένα τέτοιο deal, καθώς και οι δύο πλευρές εξαργύρωσαν τις επενδυτικές κινήσεις των προηγούμενων ετών.
Στον τελευταίο ισολογισμό της Pharmathen για το 2020, εν μέσω πανδημίας, κατέγραψε αυξημένο 11% κύκλο εργασιών στα 227,3 εκατ. ευρώ από 205 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 31 εκατ. ευρώ έναντι 21,6 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2019.
Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των πωλήσεών της τελευταία χρόνια υπερβαίνει το 10%, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κυμαίνονται περίπου στο 26% επί των πωλήσεων.

Είναι η δεύτερη φορά που η Pharmathen αλλάζει χέρια μέσα σε λίγα χρόνια. Ήταν αρχές καλοκαιριού του 2015, όταν τα παιδιά του ιδρυτή της, ο Βασίλης και η Νέλλη Κάτσου παραχώρησαν στη BC Partners ποσοστό 80% της μέχρι τότε αμιγώς ελληνικής και οικογενειακής επιχείρησης και για τα επόμενα χρόνια, οι δύο πλευρές πορεύτηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις τους, σε αρμονία, έχοντας υποδειγματική συνεργασία.

Η Pharmaten έχει περισσότερες από 8 χιλ. άδειες κυκλοφορίας προϊόντων με παρουσία σε περισσότερες από 85 χώρες Το διαφοροποιημένο μοντέλο B2B της έχει προσελκύσει πελατειακή βάση 215 φαρμακευτικών εταιρειών γενικής χρήσης, την οποία εξυπηρετεί από τις δύο μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα. Κατατάσσεται στις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της χώρας μας με το 75% του συνολικού κύκλου εργασιών της να προέρχεται από τις διεθνείς αγορές.
Η εταιρεία διαθέτει τρία ερευνητικά κέντρα, στην Παλλήνη, στη Θεσσαλονίκη και στην Ινδία και επενδύει ετησίως πάνω από 20 εκατ. ευρώ σε έρευνα νέων φαρμάκων και τεχνολογιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα