Τσίπρας: "Ο Μητσοτάκης έχει χάσει τον έλεγχο και επιλέγει τη λάσπη"

Μετά την προειδοποίηση (και τα εξώδικα) που έστειλε «στα δημοσιογραφικά πιστόλια» για την εναντίον του επιχείρηση με την υπόθεση του εξοχικού σπιτιού, ο Αλέξης Τσίπρας «γυρίζει» τους προβολείς στα μεγάλα προβλήματα: πανδημία και οικονομία.

Σ' αυτά επικεντρώθηκε η ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που συνεδρίασε χθες, υπό την σκιά του «πολέμου λάσπης», της δραματικής εικόνας που εξακολουθούν να συνθέτουν τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και
οι θάνατοι από Covid-19, καθώς και των αρνητικών στοιχείων της οικονομίας.

“Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας. Μέσα σε ένα μήνα και μία εβδομάδα θρηνούμε 2.466 απώλειες. Ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή αρνείται να πράξει τα απαραίτητα. Δηλαδή τη συνταγογράφηση των τεστ και την μαζική διεξαγωγή τους για να έχουν επιτέλους, μετά από τόσους μήνες, σωστή εικόνα της διασποράς του ιού οι ειδικοί. Την επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας και την ενίσχυση του ΕΣΥ ειδικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Και φυσικά, τις πληρωμές των εφημεριών των υγειονομικών, τις οποίες με θράσος αρνείται η κυβέρνηση που υποκριτικά χειροκροτούσε γιατρούς και νοσηλευτές”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ως προς την οικονομία, ανέφερε ότι τα στοιχεία “φανερώνουν μία πραγματική κοινωνική χρεοκοπία”, διότι, όπως είπε: “με ύφεση στο 11,7% στο τρίτο τρίμηνο και με πρόβλεψη για ανάπτυξη μόλις 0,9% το 2021, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Επέλεξε να μην στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, να επιδοτήσει την αναστολή εργασίας και τις μειώσεις μισθών και να αφήσει χωρίς ρευστότητα χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”.

Ειδικά για το “σχέδιο Πισσαρίδη”, ο κ. Τσίπρας το περιέγραψε “σαν να βγήκε από την χρονοκάψουλα της περιόδου 2010-2014” με τις γνωστές αποτυχημένες συνταγές. Στον αντίποδα, εμφάνισε το σχέδιο που εξεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα με αφορμή (και) την ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού. Ως κεντρικό άξονα του “αντι-Πισσαρίδη” σχεδίου, εμφάνισε την κοινωνική δικαιοσύνη και τη μείωση των ανισοτήτων, τις ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις και τη μείωση της ανεργίας, τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας, και τη δημιουργία ενός κοινωνικά αποτελεσματικού κράτους “με έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες και στην αναγέννηση του ΕΣΥ”.

Στην γκρίζα εικόνα που συνθέτουν η πανδημία και η οικονομία, απέδωσε ο κ.Τσίπρας τον αυταρχισμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση και την προσπάθειά της “να βουλιάξει την πολιτική συζήτηση στον βούρκο”.
Διότι, όπως τόνισε χαρακτηριστικά: “η επιλογή λάσπης αποτελεί κεντρική επιλογή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι ένας απλός αντιπερισπασμός για την “ανεμελιά” της Πάρνηθας τη στιγμή που καταγράφονται πάνω από 100 ανθρώπινες απώλειες τη μέρα. Αλλά αναδεικνύει τα συνολικά αδιέξοδα της κυβέρνησης μπροστά στην απώλεια ελέγχου της πανδημίας και την οικονομική κατάρρευση”.

Ως εκ τούτου, εμφάνισε ως ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δίνει τη μάχη “τεκμηριωμένα και μαχητικά για την προστασία της κοινωνίας, αφήνοντας τον κ. Μητσοτάκη στη συμμαχία του με την δημοσιογραφία του ‘Μακελειού’”. (σ.σ. η εφημερίδα που ασχολήθηκε πρώτη με το εξοχικό σπίτι που νοικιάζει ο κ. Τσίπρας).

Αντίδραση στην τροπολογία Σπίρτζη για τους αστυνομικούς
Πέραν τούτων, στο Πολιτικό Συμβούλιο συζητήθηκε έντονα (και αρνητικά) η τροπολογία που κατέθεσε προχθές ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, για οικονομική ενίσχυση των αστυνομικών. Όλα τα στελέχη έκαναν αναφορά στο «ακατάλληλο timing», εξαιτίας του κρεσέντο καταστολής που επέδειξαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τόσο στην επέτειο του Πολυτεχνείου όσο και την Κυριακή, ημέρα τιμής στον δολοφονημένο Αλέξη Γρηγορόπουλο (σ.σ. αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο ένστολος με την πρόκληση της ανθοδέσμης) να προσβάλλει τη μνήμη.

Δεν ήταν λίγοι, πάντως, που πέραν της συγκυρίας, υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν να ζητείται ενίσχυση των ενστόλων τη στιγμή που, για παράδειγμα, παραμένουν απλήρωτες οι εφημερίες των γιατρών και των νοσηλευτών για 6-12 μήνες.

Δεδομένων και των αντιδράσεων που προκάλεσε στους περισσότερους βουλευτές η συγκεκριμένη τροπολογία, αποφασίσθηκε να αποσυρθεί και να επανακατατεθεί με αίτημα να ενισχυθούν οικονομικά (με μπόνους, εν όψει και των γιορτών) όλοι οι εργαζόμενοι που δίνουν τη μάχη της πανδημίας. «Και οι κατώτεροι αστυνομικοί, μεταξύ αυτών», όπως ανέφεραν πηγές του κόμματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα